D66 de grootste in Leiden bij Provinciale Statenverkiezingen

10

d66leiden

In Leiden is D66 gisteren met afstand de grootste partij geworden. De Leidse uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen wijkt daarmee behoorlijk af van die in veel andere Zuid-Hollandse steden. D66 kreeg 21,5 % van de stemmen. PvdA werd tweede met 14,6 %, gevolgd door de VVD met 13,2 %. De nummer vier werd GroenLinks met 12,1 %. De SP is met 10,5 % als vijfde geëindigd, gevolgd door de PVV (9,2 %) en het CDA (6,7 %).

De opkomst lag ook in Leiden een stuk lager dan vier jaar geleden. Toen kwam nog 61,4 procent opdagen, gisteren was dat 52,5 procent.

 D66 vierde gisteravond feest in Leiden. De uitslagen werden gevolgd in restaurant Second Level in het ROC-gebouw bij Leiden Centraal. Op de foto die wethouder Strijk twitterde, bedankt campagneleider Kees Verhoeven alle vrijwilligers en kandidaten voor hun inzet.

Met de uitslag in Zuid-Holland is de kans groot dat VVD, CDA, SP en D66 ook de komende vier jaar het provinciaal bestuur vormen. De vier partijen behouden voldoende zetels voor een meerderheid en de coalitie heeft al laten weten door te willen.

Delen

10 reacties

 1. een Leids burger op

  Citaat: “De vier partijen(vvd,cda,sp en d66) behouden voldoende zetels voor een meerderheid en de coalitie heeft al laten weten door te willen.”
  Nee, er is geen noodzaak voor wijziging. Maar de partij van “Ome Geert” is wèl tweede geworden in Zuid-Holland en zou toch eigenlijk niet langer geneGEERT moeten worden: het zou toch eigenlijk een signaal voor koersverandering moeten zijn. De kiezer niet bij de neus nemen, maar eindelijk eens serieus nemen! In de media hoor je vooral over welke gevolgen de uitslag van de provinciale
  statenverkiezingen zal hebben voor de regering om straks wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te krijgen. Maar het hoort natuurlijk eigenlijk te gaan om de Provincie (ZH=Zuid Holland)). Dat D66 volgens de Leidse stemmers flink gewonnen heeft hoeft niemand meer te verbazen. Opvallend is wel dat de PvdA het hier in Leiden toch nog relatief “goed” (lees: minder slecht dan verwacht) heeft gedaan.
  ———————————————————————————————–
  De totale uitslag voor heel de provincie ZH is echter:1.VVD (17.6%) 2.PVV(14.2%) 3.D66(12.8 %) 4.CDA (12.2%) [bron:interactieve kaart NOS].
  ————————————————————————————————–
  En in Leiden (Leidse stemmers) dus: 1:D66(21.5%) 2.PvdA(14.6%) 3.VVD(13.2%) 4.GL(12.1%)
  En over de waterschapsverkiezingen? Ach,daarover hoor je niemand meer: die zijn in het water gevallen.

 2. ELB: ik weet niet of het zinvol is om mee te gaan met de mediahype om nu direct een landelijke betekenis aan deze uitslag te geven. Voor Zuid Holland is onder andere van belang dat de Prov.Staten het College van Gedeputeerden van Zuid Holland beter gaan controleren en een duurzamer energie beleid gaat voeren.
  Dat betekent dus:
  – geen proefboringen voor aardgas winning door schaliegasboringen,
  – alleen wind-energie waar dat op voldoende draagvlak kan rekenen.
  – controle op de integriteit van het bestuur bij aanbestedingen
  – subsidies voor zonnecollectoren

  De landelijke effecten op de samenstelling van de eerste kamer komen later wel aan de orde.
  Het electorale geblaat van de partijleiders laat ik maar even aan mij voorbij gaan.

  • een Leids burger op

   @Emile
   Zoals ik al zei:het hoort natuurlijk eigenlijk te gaan om de Provincie (ZH=Zuid Holland).
   [dus over gemeentegrensoverschrijdende infrastructuur zoals bijvoorbeeld het favoriete onderwerp van
   Frankieboy:ZnB|Rijnlandroute.]
   Verder maak ik een onderscheid tussen de totale uitslag voor de provincie ZH (dus niet heel Nederland) en hoe de Leidse kiezers gestemd hebben. Daar zit dus een al een groot verschil tussen. Toch denk ik dat het wel zinvol is om óók een de landelijke betekenis aan deze verkiezingen te geven, alleen al omdat veel mensen zich bij hun keuze toch vaak meer door landelijke dan door provinciale zaken laten leiden.

 3. Partijen die zich verzetten tegen de Rijnlandroute (PvdA,GL en PvdD) doen het in alle gemeenten langs het tracé beter dan de landelijke en provinciale trend. De SP daarentegen doet het in die gemeenten slechter dan de trend, hun kiezersbedrog wordt dus afgestraft. Bij D66 is geen duidelijk verschil zichtbaar.

  In het totale plaatje van ZH valt dit effect natuurlijk weg.

  Ik denk idd dat de coalitie CDA-VVD-D66-SP kan doorgaan, een serieus en werkbaar alternatief is er niet.

 4. Eric van 't Groenewout op

  @ELB: waarom is een koersverandering nodig, en op welke provinciale standpunten van de PVV doelt u? Ik heb de moeite genomen om het PVV-programma te lezen. Zo pleit de PVV voor meer investeringen in de infrastructuur, en laat dat nou iets zijn wat de huidige coalitie al volop doet, maar wat ook door andere partijen wordt bepleit. De PVV is tegen tolwegen, en ja, dat is een heet hangijzer, want die zijn in de hele provincie Zuid-Holland maar op een tweetal plekken te vinden.
  Daarnaast wil de PVV minder provincie en meer PVV. Stel je voor dat D66 of CDA of welke andere partij dan ook zo’n idiote slagzin losliet: Meer CDA, minder provincie…. Meer GroenLinks, minder provincie… Tja, wat zou daarmee nou worden bedoeld? ‘Geen gezeik, iedereen rijk’: dat niveau haalt de PVV qua slagzin in ieder geval niet.
  De PVV is tegen de OV chipkaart. Wat je daarmee in de provincie wilt bereiken is me een raadsel. Het OV in Zuid-Holland afschaffen? Een speciaal vervoersbewijs voor het rijden in Zuid-Holland?
  De PVV is voor kernenergie. Dat zal wel, maar dat zijn zaken die je niet op provinciaal niveau kunt regelen. En ik weet al bij voorbaat dat als de PVV bepleit om een kernenergiecentrale in plaatsen neer te zetten waar het een grote achterban heeft, zoals Rotterdam of Katwijk, de bewoners aldaar massaal zullen protesteren tegen zo’n centrale in hun gemeente.
  Wel lachen dat de PVV voor een openbaar declaratieregister pleit, maar als het om de eigen partijfinanciën gaat, de zaak hermetisch op slot wil houden.
  Wie een aaneenschakeling van open deuren, populisme, inconsistentie (en verbale incontinentie) en domheid wil lezen, kan aan zijn/haar gerieven komen op de website van de PVV. Een hoop geschreeuw, maar weinig wol. Veel gekrakeel, maar geen inhoud.

  frankieboy: je bijdrage is weer tendentieus. Als je kijkt naar de resultaten in Katwijk, zou je kunnen vaststellen dat GroenLinks (tegenstander van de Rijnlandroute) maar liefst 30% van z’n aanhang heeft verloren. En landelijk is dat maar 20%…
  In Katwijk won pro-RLR partij PVV, terwijl het landelijk verloor. Conclusie???
  En ja, in Voorschoten verdubbelde het aantal stemmers op de PvdD, terwijl de aanhang van D66 ‘slechts’ met 30% toenam. Nu de harde cijfers: PvdD ging van een weinig significante 2,2 naar een nog steeds marginale 4,3% en pro-Rijnlandroute partij D66 van 11,9 naar 17,7%. De winst van D66 (5,8%) is dus behoorlijk groter dan het totale aantal stemmen op PvdD.
  In Wassenaar kiest bijna 80% van het electoraat op een pro-RLR partij. Ook Noordwijk gaat profiteren van RLR, en zie: anti-RLR partij GL moest fiks inleveren. Conclusie???

  Ik ben benieuwd naar de resultaten in de Stevenshof. Het zou mij niet verbazen als de uitslag aldaar – net als bij de raadsverkiezingen vorig jaar – een eclatante meerderheid voor de pro-RLR partijen oplevert. Het moet een zure gewaarwording zijn voor frankieboy: al 2 jaar lang op de automatische piloot VVD66 (ha ha ha, leuke woordspeling!) en de neoliberalen (wat is dat?) en de bouwmaffia (‘frankie zag eens scheldwoorden hangen als pruimen zo groot, hij wist niet wat het betekende, maar gooide de lezer er mee dood’) verketteren en hun einde voorspellen, maar zie: D66 groeit maar door en door en door, het CDA wint weer gestaag terrein, SP handhaaft zich als grote partij (na altijd een oppositiepartij te zijn geweest, manifesteert het zich hier als coalitiepartij. Dat is meestal lekker scoren voor tegenstanders, maar zie: SP houdt zich moeiteloos staande!), en VVD blijft in alle gemeenten sterk aanwezig en is de grootste partij in de provincie.
  En waarom? Misschien omdat 80 tot 90% van de bewoners in deze regio is overtuigd van het nut en belang van deze inderdaad onmisbare verbindingsweg.

  Verliezen is moeilijk voor frankieboy, vooral omdat hij bijna dagelijks onzin over de RLR heeft geroeptoeterd en iedereen die het niet met hem eens is, heeft verketterd. Hij sprak over tegenvallende economische groei (apert onjuist in deze regio), over baten (apert onjuist: investeringen in de infrastructuur zijn in NL ongekend hoog), over negatieve milieu-effecten (apert onjuist). Hij heeft tot vervelens toe geroeptoeterd dat de kiezers dit ‘neoliberale’ beleid wel zouden afstraffen, en tot 2x toe zijn deze voorspellingen niet uitgekomen. Driemaal is scheepsrecht, hou nog even vol, frankieboy, er komt vast weer een verkiezing aan… Kun je weer het einde der tijden voorspellen.

  • Ha Eric, ik heb weer gesmuld van je vermakelijke bijdrage. Wanneer ga je een dichtbundel of een roman schrijven? Dat moet jou toch lukken?

   Gelukkig delen we onze afkeer van de PVV, er is altijd iets dat mensen bindt, ha ha!

 5. misschien kan iemand mij zeggen hoeveel van de leidse bevolking er gestemd heeft en hoeveel van zuidholland ten aanzien van de landelijk stem opkomst. Misschien geeft dit toch ook wel vrij goed aan hoe de mensen denken over politiek en hoe goed er naar mensen geluisterd wordt. Mogelijk is het beter een verplichting in te stellen om te kiezen. met daarbij de mogelijkheid om blanco te stemmen. Het totaal aantal stemmen staat voor zoveel zetels dus als er 50% blanco stemt dan heeft de burger 50% zeggenschap in wat ze wel of niet willen aan de hand van een bindend referendum het stokpaardje van onze goede D66 partij rond de euro invoering. Helaas dit zal altijd een droom blijven want de politiek heeft het 1x geprobeerd en dat werd toen duidelijk dat dit niet in hun straatje paste. Dus dan houden we de burger liever buitenschot en dom. Toch dan nog wel steeds raar vinden dat mensen PVV stemmen, want misschien is het niet vanwege de standpunten van die partij, maar vanwege het wangedrag van de andere grote partijen.

 6. Eric van 't Groenewout op

  @Dennis: je kunt nu al blanco stemmen.
  Het valt ook moeilijk vol te houden dat mensen die niet stemmen, menen dat er niet naar hun wordt geluisterd. Als je je stem niet laat horen, tja, dan moet je ook niet klagen. Volwassenen zouden ook uit zichzelf wat meer moeite mogen doen om op de hoogte te blijven.
  En over welk onderwerp zou er een referendum moeten worden gehouden als pakweg 50% van de kiezers niet stemt?
  Als ik inventariseer hoeveel geklooi, gerommel, gemarchandeer, exploiteren van porno-websites, nepotisme en fraude (en plassen in brievenbussen van oudere dametjes!) er is gepleegd door PVV-afgevaardigden in de afgelopen 5 jaar, en dan heb ik het nog niet eens over al die opgeblazen ego’s die zich hebben afgescheiden van opper-ego Wilders, denk ik dat de proteststemmer juist niet op de PVV zou moeten stemmen maar wel op bijv. ChristenUnie of D66.

 7. D66 zou het laatste zijn waarop een stem zou moeten vallen gezien hoe deze partij onder pechthold leiden naar de klote heeft geholpen. Cghristen unie is zo ie zo al fout net als CDA en SGP de reden hiervoor is dat een rechtstaat nooit samen kan gaan met geloof en dat blijkt wel uit alle onrust die er bestaat. Dat mensen geloven prima, maar geloofsovertuigingen hoeven niet in de politiek plaats te vinden zoals geen vrouwen op de kieslijst of een beloning als je niet uit elkaar gaat. Tijd dat alle geloofregels ook eens uit het wetboek worden geschrapt want voel me aardig gediscrimineerd daarvoor omdat ik niet geloof hierdoor heb ik minder mogelijkheden dan iemand die wel geloofd.

 8. D66 is een waardige plaatsvervanger van de VVD. Een nieuw rechts neoliberaal elan waarmee de leidse bevolking reeds kennis gemaakt heeft. Als de trend doorzet komt ook de Staten Generaal in de 66 trendmolen. Dus meer overbodige infrastructuur (frankieboy: right, eric vtgek blaatmaarraak), prestige projecten en zogenaamd beter (gecommercialiseerd) onderwijs.
  NL doet er heel goed aan deze gevestigde orde de oren te wassen. In Griekenland en Spanje heeft de nieuwe beweging voor het volk (en niet over de rug van het volk) reeds het daglicht gezien. Down66 moet het motto zijn in Leiden en landelijk!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline