Hakketak, Francine sprak… Marcel en Siem van Baalen van Avalon

Mijn Hakketak is deze keer een bedrijf dat gevestigd is in de Rooseveltstraat. Terwijl ik er in het zonnetje naartoe fiets zie ik onderweg mensen ramen zemen, stofzuigen, auto’s wassen en schuurtjes opruimen. Ja natuurlijk! Voorjaar! Die hebben de schoonmaakkriebels!

Geboren schoonmaker
Marcel van Baalen is eigenaar van Schoonmaakbedrijf Avalon. Dat bedrijf richtte hij in 1985 op. De naam is ontleend aan de band Roxy Music.

Zijn ambities waren óf de Kleinkunst Academie of de journalistiek. Door een paar weken lang een oom te helpen met schoonmaakwerk ontdekte hij dat hij dát eigenlijk wel heel erg gaaf vond. Tijdens het soppen en boenen vielen zijn leidinggevende kwaliteiten op. Na het rap halen van het Hoger Kader HBO diploma en diverse opleidingen in chemie, ergonomie, management en financiën gaf hij op 24-jarige leeftijd daardoor al leiding aan 400 man. Maar het alles zélf willen doen en hebben van een eigen bedrijf dreef Marcel naar de Kamer van Koophandel waar hij in 1985 zijn nu 30-jarige succesvolle schoonmaakbedrijf inschreef.

Geen limiet
Terwijl ik luister naar het verhaal van Marcel gaat zijn telefoon. Eén van zijn meer dan 20 medewerkers aan de lijn met een vraag over een project waar hij werkzaam is: “Gewoon doorgaan tot alles helemaal schoon is,” hoor ik Marcel zeggen. Kennelijk staan de vraagtekens op mijn gezicht want Marcel legt mij na het gesprek uit dat zijn projecten gegarandeerd hélémaal schoon worden gemaakt, ook al kost dat Avalon wat extra tijd, dat is service. “Ja, dan haal je met gemak de 30 jaar,” concludeer ik. Bovendien wordt er alleen maar gewerkt met duurzame en milieuvriendelijke producten. “Daar hebben we zelfs zelf een Groothandel in,” grijnst Marcel: “Onze keus voor schoonmaakmiddelen is zó goed dat we ze aan onze klanten en zelfs collega’s verkopen.” Bang voor concurrentie daardoor is hij niet. “Het is niet alleen het goedje waar je mee werkt,” legt hij uit: “Je moet kunnen begrijpen dat je een trap in de winter heel anders schoon moet maken dan in de zomer. En mijn mensen zijn daarin opgeleid. Siem trouwens ook, knikt hij richting zijn zoon.”

2e generatie
Zoon Siem deed een opleiding facilitair medewerker. Hij liep stage bij ISS (dat is één van de grootste schoonmaakbedrijven ter wereld) en vertelde zijn vader op een dag dat hij hem niet het bedrijf uit wilde poetsen, maar wel graag een plaatsje naast hem in de leiding van Avalon wilde. Siem en Marcel schrijven sindsdien samen de budgetprogramma’s. Als ik kennelijk weer als een dom gansje zit te kijken, leggen ze vriendelijk uit dat aspirant klanten precies mogen zeggen wat ze aan schoonmaakwerk te besteden hebben en dat het duo dan gaat rekenen. Eerst de toiletten, is er bijvoorbeeld harde of zachte vloerbedekking en in hoeverre is de klant zelf bereid mee te werken aan een lage factuur? Scholen besparen al heel wat als de kindjes zélf de stoeltjes op tafel zetten, het speelgoed opruimen en vast een grove bezem door het lokaal halen. “En weet je? Dat vinden kindjes best wel leuk.” Tijdens vakanties worden vloeren extra onderhanden genomen, in de was gezet enzovoorts. En dat alles moet binnen de te besteden budgetten en het ervoor beschikbare personeel vallen. Daar staat niemand ooit bij stil maar het is begrijpelijk.

Den Haag-Voorschoten-Leiden
Marcel’s wiegje stond in Den Haag en zijn eerste zelfstandige woonstek was, op zijn 18e, een woonark aan de Krimkade in Voorschoten. Hij woont er nu nog, met echtgenote, zoon Siem en dochter Jolie. “Niet per se om Voorschoten, maar om de plek,” verklaart hij. “Ik hou van de rust, de ruimte en het water en dat is daar allemaal aanwezig.” Siem grijnst en legt uit dat het enige dat het enige verschil tussen de ark en een luxe woning de fundering is: “Die hebben zij namelijk niet!” Leiden vinden ze doordat oude stijlen in ere hersteld worden een steeds aantrekkelijker stad. Lekker jong ook door al die studenten. Alleen die meelfabriek! Dat vlekje mag weggepoetst worden, wanneer doet Leiden daar eindelijk eens iets mee?

Tweede keus?
Als Zuid-Holland in de zee zakte, verdween Marcel per boot naar Groningen of Leeuwarden. Groen, water en lekker geen stoplichten. Siem zou meegaan. Hij kent Groningen goed, want hij liep er stage. Maar als het echt definitief een ander woonstekje zou moeten worden dan liever nog Parijs of Barcelona. Vanwege de kunst. Want dáár houdt Marcel van. Hij leest veel en schrijft zelf poëzie. Verrast door deze onthulling kijk ik naar Siem: “En waar gaat jouw hart sneller van kloppen?” Fitness, varen en feestjes is het antwoord.

Moeder, de vrouwen en motto’s
De boekhoudkundige administratie wordt bijgehouden door Marcel’s vrouw. Als bedrijfsmotto hebben zowel vader als zoon ‘Topprestaties in dienstverlening’ en privé roepen zij graag: “Aan ons ligt het niet hoor, wij dansen liever!” Mooi stel, vader en zoon, met veel tegenstrijdigheden maar ook heldere en eensluidende meningen. Want op mijn vraag wat zij van gehakte dames vinden roepen ze bijna tegelijk: “Gewéldig!’ Het kan Marcel niet vrouwelijk genoeg zijn. Schrijf maar rustig op dat de meeste Nederlandse vrouwen er bar slecht gekleed bijlopen. Het kan toch ook net zoals jij? Ik kijk verlegen en bijna schuldig naar mijn rode jurkje en zwarte laarzen met hakken. Dat vind ik ook mooi,” valt Siem zijn vader bij.

Tot in de puntjes
Als ik vertrek let ik ongewild tóch op hoekjes en randjes. Die zijn schoon. Papieren op de bureaus zijn ordentelijk opgestapeld. Nergens een vlekje, het ruikt fris. Als je ook horecakeukens schoonmaakt, weet je wel wat schoon is! Avalon heeft veel grote opdrachtgevers. Bedrijven, scholen, restaurants, (kinder)dagverblijven, gemeentelijke instanties en woningbouwverenigingen. En dan toch, óók nog die particulier. Die ene winkel. Dat ‘kleine klusje’. “Omdat we alles aankunnen. Het maakt niet uit. Kom er maar mee!” Op Facebook heeft Avalon een pagina, daar zijn dit hele jaar met regelmaat leuke acties te verwachten, voor kleine en grote opdrachtgevers.

Avalon: www.avalongroep.nl
Avalon op Facebook: www.facebook.com/avalonschoonmaak

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline