Groep Kok wil spoeddebat Islam

16

Minder islam. Daarover wil de Groep Kok een spoeddebat in de Leidse gemeenteraad. Directe aanleiding is het ingooien van een ruit bij een omwonende  van de moskee in aanbouw aan de Ter Haarkade. “Schandalig,” vindt fractievoorzitter Tomas Kok het: “Dit keer was het een ruit bij een oud vrouwtje.”

Of het debat spannend zal worden, valt te betwijfelen. Debatteren in je eentje gaat snel vervelen en de vorige keer dat Kok over dat onderwerp het woord in de Leidse raad voerde, was tijdens zijn ‘maidenspeech’. Zo wordt de eerste keer genoemd dat een raadslid het woord voert in de gemeenteraad. Kok trok toen fel van leer tegen de islam en tijdens zijn tirade verliet een groot deel van de andere raadsleden de zaal.

Delen

16 reacties

 1. en zo zal dat nu ook wel weer gaan want men wil in de gemeente besturen en in de landelijke politiek niet zien dat sommige moslim gelovige het hier onmogelijk maken voor de welwillende. Dat er nu eens hard gestraft moet worden tegen die groep die steeds onrust op wekt onder de naam islam. Geloof is prima, maar niet op deze manier en de moslim gemeenschap moet zelf nu ook eens komen met acties hier tegen via de strafmaat van hun koran.

 2. Eric van 't Groenewout op

  @Dennis: weet je wie de dader is? In de wijk Transvaal (maar ook in vele andere Leidse wijken) zijn de afgelopen vier maanden ruiten ingegooid door inbrekers. Het gaat om letterlijk een paar dozijn ruiten door heel Leiden heen. Verder heb je gelijk: geloven heeft niets te maken met het ingooien van ruiten.

 3. een Leids burger op

  In de buurt waar straks de Leidse Islamitische Staat komt (nu IS het gelukkig nog niet zover, grapje natuurlijk…), bij die in aanbouw zijnde moskee dus, zijn vaker en eerder ruiten ingegooid. En juist bij tegenstanders van die moskee. Ook is bekend dat bij een tegenstander van die moskee eerder een ruit is ingegooid door een stelletje marokkaanse pubers. Maar wie deze ruit bij dat “oude vrouwtje” heeft ingegooid is vooralsnog onbekend.
  De basale vragen bij een islamdebat horen te zijn:
  1.Hoe (in)tolerant zijn moslims dan eigenlijk tegenover niet-moslims (en vrouwen)?
  2.In hoeverre zijn de normen en waarden gebaseerd op de islam verenigbaar met de normen en waarden van onze westerse samenleving? Rechten en plichten, ook en juist voor moslims.Wel een beroep doen op de godsdienstvrijheid maar tegelijkertijd lak hebben aan de normen en waarden van onze westerse samenleving zou niet moeten worden toegestaan.
  3.In hoeverre zijn moslims bereid zich aan onze westerse normen aan te passen?……… Of vinden ze de normen en waarden van de islam belangrijker? Willen ze eigenlijk wel SAMENleven? (en Nederlands spreken in de openbare ruimte?)
  4.In hoeverre belemmeren al die specifieke islamitische voorzieningen de integratie? Of blijft men liever in het “eigen” kringetje en in hoeverre dringt men anderen de islamitische normen en waarden op?
  http://sleutelstad.nl/2015/02/08/lenferink-veroordeelt-actie-bij-moskee/#comment-239343
  Ook een islamitische basischool als Er-Riseleh komt de kwaliteit van het onderwijs nu niet bepaald ten goede…..
  Het hoort dus niet alleen over het ingooien van ruiten te gaan.

 4. Ze hebben decennia lang alle kansen van de wereld gehad in NL maar we zien overduidelijk dat het merendeel nauwelijks NL spreekt, kotst op onze cultuur en weigert zich fatsoenlijk aan te passen. Om nog maar niet te spreken over de hoeveelheid criminaliteit die deze groep met zich mee brengt. Er wordt op ons neer gekeken en niet zo’n beetje ook. Prima, maar doe dat dan maar vanuit de landen waar jullie oorspronkelijk vandaan komen. De stad waar Rembrandt vandaan komt is naar de mening van de echte Nederlanders geen plek meer voor dit grotendeels respectloze volk en al hun bouwwerken die direkt uit de barbaarse cultuur van de islam komen. Geen stenen tijdperk taferelen in Leiden en liefst in heel NL meer aub. GENOEG IS GENOEG.

  • Piet Pekelharing op

   Het merendeel? U generaliseert. Het overgrote deel van de moslims maakt gewoon deel uit van onze samenleving. Er is een deel dat zich niet aanpast, of beter gezegd: ”zich van onze samenleving afkeert.” Een soort retro-assimilatie.

 5. Ik begrijp uberhaubt niet dat ze wederom een grote moskee daar neerzetten. Zijn er nog niet genoeg in Leiden en omstreken. Alle shit werken ze zelf in de hand. Laten ze er 1 bij rutte voor de deur zetten of op het terrein van de Horsten in Wassenaar.

 6. Late we lekker doorgaan met die moskee en nog veel meer dan word het in Nederland
  een tweede libanon !

  • Piet Pekelharing op

   Nou, nou, in Libanon zijn er tijdens de burgeroorlog wel wat ergere zaken gebeurd dan een paar ruiten ingegooid.

 7. Piet Pekelharing op

  Is er nu echt nog niemand, noch de omwonenden van de moskee-in-aanbouw, noch de gemeente, noch de reageerders hier boven, op het idee gekomen om bewakingscamera’s op de Ter Haarkade op te hangen?

 8. jawel piet, maar je hebt te maken met privacy en wat wil je dan de hele wijk behangen met camera’s??? zoals je vaak ziet bij het programma van alberto stegeman (undercover in nederland of onopgeloste zaken) onze politie is niet onze beste vriend, want die kijken enkel rustig toe. Neem nu de uitzending van pownews in breda. Ze zitten in een huiskamer te praten met de bewoners en er vliegt al een steen naar binnen. Wat doet de politie niks ook al staat het op beeld.

  • Piet Pekelharing op

   Nee, maar wel gewoon een camera aan enkele gevels. Privacy hoeft geen probleem te zijn, als er maar een goed reglement komt wie en in welke gevallen de beelden mag bekijken. Het is een goed gebruik dat de politie altijd eerst zelf probeert de daders te identificeren alvorens de beelden in de media te verspreiden. Gedurende die periode van een paar dagen hebben de daders nog de kans zichzelf aan te geven. Doen zij dat niet, dan gaan de beelden alsnog online.

   De uitzending van Pownews van een voorwerp die bij een PVV-kandidaat door de ruit werd gegooid toont niet aan dat de politie niets doet zoals u beweert. De dader(s) zijn niet eens in beeld. Dus wat kan de politie doen?

 9. @piet heel simpel wat de politei kan doen is hun werk. Normaal kunnen ze ook in hun normale kleding actie ondernemen. nu kunnen ze ook in hun normale kleding op wacht staan net zo ongemerkt als hun boa collega’s van de parkeerwacht die stilletjes om een hoekje staan. Nee dat doen ze niet want stel je voor dat je moet werken. Ze gaan liever bonnetjes schrijven. De politie is al lang niet meer voor de veiligheid eerder voor de schijnveiligheid.

  • Piet Pekelharing op

   Ja, de politie heeft vast en zeker wel voldoende mankracht ter beschikking om 7 dagen per week 24 uur per dag een onbenullig straatje te gaan bewaken. En anders is heer Dennis zonder meer bereid meer belasting te betalen om ons politiekorps extra agenten te kunnen bekostigen. En dat voor een paar ingegooide ruiten.

 10. juist piet en hier gaat het mis voor jou zijn het een paar ingegooide ruiten, maar voor de bewoners is het een gevoel van onveiligheid. Ja ben bereid meer belastinggeld te betalen, maar dat zou ik ook graag zeggenschap willen waaraan mijn geld besteed wordt en niet dat de gemeente en regering vele miljarden ophaalt en wij eigenlijk als burger een slechtere zorg krijgen, minder veiligheid, onderwijs wat achteruit gaat een brandweer dat moet inkrimpen. Dan is blijft de vraag waar gaat dan dat geld heen, maar daar weet u ook het antwoord wel op.

  • Piet Pekelharing op

   Ja, ik weet inderdaad wel waar ons geld heen gaat: Naar landgoed De Horsten en de geprivilegieerde familie die daar woont.

   PS: U heeft wel degelijk zeggenschap over waar u geld aan wordt besteed. U mag vrijwel ieder jaar een bolletje roodkleuren, de ene keer voor de gemeente, de andere keer voor de Tweede Kamer en gisteren voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

 11. juist en dat bolletje aankleuren geeft mij dan het recht om de euro’s die ik betaal aan dit land te vergeven aan de instelling die ik wil!!! Piet ik zou zeggen lees de fabeltjeskrant er nog maar even op na want daarin staat precies beschreven waar jouw en mijn geld naar toe gaat en helaas zullen we het er beide vaak niet mee eens zijn dat het daaraan wordt uitgegeven, maar dat intresseert ze niks. Dus je hebt 0% recht van die ene kleurplaat.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline