Politiek terughoudend over alternatief torenplan

3

Het alternatieve plan dat het comité Nee tegen de toren uit de Professorenwijk maakte, komt waarschijnlijk te laat. Bovendien is het vrijwel zeker te duur. Omwonenden van Leiden Lammenschans vrezen voor hun uitzicht en zonlicht als aan de rand van het plein naast het ROC Lammenschans de 58 meter hoge Greentower verrijst. Ze pleiten voor een lagere toren en lieten een architect een verkenning opstellen voor een lagere toren bij het Bètaplein. Het plan voor die Joppensz-toren presenteerden ze afgelopen vrijdag aan politiek en pers.

Achtereenvolgens reageren Fleur Spijker (D66), Frederik Zevenbergen (VVD), Mart Keuning (CU) en Han Dirks (SP) op het alternatieve plan. Alleen de ChristenUnie is echt enthousiast. De overige drie partijen zijn bang dat het plan te laat komt. PvdA-woordvoerder Arjen Liemburg vraagt zich af of het veel massievere bouwwerk dat ontstaat door de hoogte te beperken wel een verbetering is.

Een rondje langs verschillende vertegenwoordigers van de aanwezige politieke partijen leert dat men niet meteen staat te juichen. De verschillende partijen zijn niet zozeer tegen het alternatief, maar het komt gewoon te laat. Onder druk van de wijk heeft de ontwikkelaar recent een nieuw plan gepresenteerd voor de Greentower. In dat plan voor een Greentower 2.0 ging de toren al van 70 naar 58 meter. Het heeft er alle schijn van dat er geen ruimte meer is voor een versie 3.0. Die ligt er nu weliswaar toch, maar het gaat om een verkenning zonder doorrekening. Maar dat het plan van de wijk duurder uitpakt is zeker. Al is het maar omdat er dan weer nieuwe plannen gemaakt moeten worden.

Joost Vullings, voorzitter van het comité Nee tegen de toren realiseert zich ook dat hun plan niet direct met gejuich wordt ontvangen, maar waarschuwt ontwikkelaar Green Real Estate ook: “Als ons plan niet wordt overgenomen, dan stappen we naar de rechter. Ik hou daar niet van maar je gaat dan toch de middelen die je hebt benutten.” Als de buurt de plannen inderdaad aanvecht, kan de vertraging zomaar oplopen tot een jaar of twee. En ook dat kost geld.

Het alternatieve plan staat hier: Verkenning Joppensz-toren

Delen

3 reacties

  1. Is die toren wel echt nodig? Straks komt immers het ROC-gebouw bij station Lammenschans beschikbaar. Dat is met slim verbouwen toch wel aan te passen en levert dan genoeg vierkante meters op?

  2. nu zijn de mensen in de professoren wijk zelf eens de gebeten hond en nu dan gelijk moord en brand schreeuwen. Andere wijken zijn al vaker de pineut geworden door bouwprojecten dus helaas ook daar werd geen gehoor gegeven aan de bevolking.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline