Mogelijk herkansing voor Vierkant in Vierkant

8

Vierkant in Vierkant, het kunstwerk van Theo van Doesburg, krijgt wellicht toch een plek in Leiden. Niet bij het station, maar op de Lammermarkt. “Niet als fontein, want het is ook nooit als fontein ontworpen,” zegt voorzitter Joque Mulder van Beelden in Leiden (BIL). in overleg met de oorspronkelijke initiatiefgroep, de Stichting Vierkant in Vierkant met onder andere Petra en Hoogeveen en Ronald Mittelmeijer, probeert BIL alsnog de handen op elkaar te krijgen voor plaatsing van het standbeeld. “En dan natuurlijk het liefst in 2017, als De Stijl 100 jaar bestaat,” zegt Mulder.

Stijl_vol_05_nr_04

Eerder deze week liet ook Lakenhal-directeur Meta Knol zich positief uit over plaatsing van Vierkant in Vierkant op de Lammermarkt: “Als museumdirecteur zou ik dat natuurlijk fantastisch vinden,” zei ze in een uitzending bij Sleutelstad FM. Volgens Joque Mulder wordt er wel gekeken of het kunstwerk uit een ander materiaal dan beton kan worden opgetrokken. “We willen kijken of er een lichtere materiaalsoort denkbaar is, zodat het beeld ook verplaatst kan worden.” Dat verplaatsen is nodig als rond 3 oktober bijvoorbeeld de kermis het plein in beslag neemt.

Theo van Doesburg richtte De Stijl op in Leiden. Dat was in 1917. De kunstbeweging is vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift. Naast Van Doesburg waren ook Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Gerrit Rietveld en George Vantongerloo belangrijke leden van De Stijl.

Delen

8 reacties

  1. de on-creatievelingen willen zelf ook naam maken en misbruiken daar graag een concept van een echte creatieveling voor. Schaamteloos.

  2. Jantje van Leiden op

    De inzending van het duo Van Doesburg en Wils onder het motto ‘Vierkant in vierkant’ naar aanleiding van een wedstrijd uitgeschreven door de VVV van Leeuwarden was wel degelijk bedoeld als fontein. De sukkels daar hebben het uiteindelijk niet gerealiseerd, maar hebben gekozen voor een traditionele fontein, die al eerder was geplaatst in Buenos Aires. Al sinds de bouw van het nieuwe station in Leiden wordt er geijverd om het alsnog op het Leidse Stationsplein te zetten. Niks Lammermarkt dus.

  3. Piet Pekelharing op

    “We willen kijken of er een lichtere materiaalsoort denkbaar is, zodat het beeld ook verplaatst kan worden.”

    Je zou het kunstwerk ook op een plaats kunnen zetten waar het niet verplaatst hoeft te worden. Als wij al zo met kunst omgaan, zijn wij wel tot een erg acultureel volk verworden.

  4. Langzamerhand een beetje doorgeslagen plan. Wel een interessant kunstwerk. Maar wat weinig transparant. Oftewel nogal massief. Vraagt wel om een plek waar dat er niet al te veel toe doet. Lammermarkt zou kunnen lijkt mij. Het plein voor Centraal, gepasseerd station zou ik zeggen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline