Debacle ROC Leiden kan Leiden miljoenen kosten

8

Hoewel de gemeente Leiden niet direct was betrokken bij de vastgoeddeals die ROC Leiden de das om hebben gedaan, kan de gemeente voor 3,3 miljoen euro het schip in gaan. Dat blijkt uit de beantwoording van een hele serie vragen van verschillende raadsfracties die het college vandaag heeft beantwoord.

https://soundcloud.com/sleutelstad/2015-02-19-wethouder-laudy-over-de-ontwikkelingen-rond-de-roc-gebouwen

De gemeente Leiden is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de financiën de gemoeid zijn met het MBO-onderwijs. Die ligt bij de MBO-instellingen zelf en bij het ministerie van OCW. De miljoenen die Leiden mogelijk zelf moet betalen komen dan ook vooral door misgelopen inkomsten. Het ROC Leiden zou 800.000 euro bijdragen aan een fietsenstalling bij het Bètaplein achter het gebouw bij Leiden Lammenschans. Ook staat er nog twee rekeningen open van elk 400.000 euro aan niet betaalde Onroerend Zaakbelasting (OZB).

Een ander probleem is een onderzoek van de belastingdienst naar de aankoop van een deel van het ROC-gebouw door het Da Vinci College. Dat is door de gemeente ‘om niet’ geleverd aan die MBO-school. De belastingdienst bekijkt nu of er toen terecht geen 1,7 miljoen overdrachtsbelasting is betaald. Als dat onderzoek negatief uitvalt, valt er mogelijk dus een naheffing.

Delen

8 reacties

 1. Natuurlijk is niemand in het stadhuis hiervoor verantwoordelijk, net als bij andere bekende en nog onbekende maar wel te verwachten tegenvallers, te laag geraamde bouwkosten en te dure prestigeprojecten. Het zijn gewoonweg natuurverschijnselen waar geen sterveling iets aan kan doen. En als de gemeente over een aantal jaren onder curatele wordt gesteld (artikel 12 Financiële-verhoudingswet) is dat de schuld van anderen, niet van mensen in het stadhuis. Laat dat duidelijk zijn.

 2. Zelfs wanneer het gezamenlijke schild van afschuining niet meer zou werken, kan elke ambtenaar zichzelf nog verschuilen achter de wet dat een ambtenaar nooit persoonlijk verantwoordelijk kan worden gesteld voor schade en verliezen die door zijn/haar onkunde zijn veroorzaakt.
  [sarcasme aan] En natuurlijk betalen wij met z’n allen graag effe wat meer belastingen om die onkunde op te mogen vangen. [sarcasme uit]

  8 ton slechtes een bijdrage aan een fietsenstalling. uh … dat is een hoop fietsenstalling, maar zou deze hele stalling nog wel nodig zijn wanneer er geen leerlingen meer zijn? Denk het niet. Er is ook nog geen bouwaanvraag gedaan, dus laat maar gewoon zitten die stalling.

  daarnaast ook nog 8 ton aan achterstallige facturen. Tja, vandaag niet gefactureerd, morgen niet geïnd. Zie verder eerste alinea.

 3. Piet Pekelharing op

  En op de foto hierboven is het zonneklaar wat een ongelooflijk lelijk gebouw het betreft. De gebouwen (praktisch) bovenop station Lammenschans zijn al niet veel beter. Rechthoekige kolossen zonder enige variatie in de rechte wanden.

 4. Leiden InMotion op

  Gedane zaken nemen geen keer, verder niet zeuren over wie er allemaal verantwoordelijk is…Het biedt namelijk ook weer kansen voor Leiden. Het Level Gebouw kan namelijk prima verbouwd worden tot indoor sporthal (basketbal) voor ZZ. Lijkt me een prima thuisbasis….tenminste als ZZ ook de financiering verzorgt..

 5. een Leids burger op

  Ach jongens toch, dat is toch helemaal “geen probleem”.
  De Nuon-“spaar”pot is nog niet helemáál leeg hoor……

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline