Buurt presenteert alternatief plan voor Greentower: Hutspot-toren

1

Geen Greentower maar een Joppensz-toren aan de rand van het Bètaplein achter het ROC Lammenschans. Dat is het plan dat het buurtacomité ‘Nee tegen de toren’ uit de Professorenwijk vanmorgen presenteerde in Italian Bistro City Hall. Architect Robert Winkel stelt zijn verkenning gratis beschikbaar aan ontwikkelaar Green Real Estate in de hoop dat die het plan van de wijkbewoners omarmt. De Joppensz-toren krijgt een geel-oranje ‘schil’ en werd vanmorgen tijdens de presentatie al omgedoopt tot Hutspot-toren. Hij is 45 meter hoog en telt net zoveel woningen als het plan voor de Greentower.

Architect Robert Winkel en voorzitter Joost Vullings van het comité ‘Nee tegen de toren’ over hun alternatieve plan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joost Vullings van het comité Nee tegen de Toren (links) en architect Robert Winkel (rechts) van Mei Architects and planners presenteren hun alternatieve torenplan. De kosten voor de Joppensz-toren heeft de wijkvereniging niet door laten rekenen. “Maar,” zegt architect Robert Winkel: “hij is wel duurder dan de Greentower. Zo’n rechtoe rechtaan gebouw is altijd goedkoper.”

Verschillende politieke partijen woonden de presentatie bij. de gemeenteraad moet binnenkort groen licht geven voor de Greentower. Het vandaag gepresenteerde alternatief lijkt voor een meerderheid van de raad te laat te komen. D66, de VVD en de SP reageren allemaal zeer terughoudend. De ChristenUnie wil wel voluit gaan voor het alternatief, maar met één van de 39 zetels in de raad gaat de partij van Mart Keuning het verschil niet maken: “Maar ik wil later niet tegen mijn kleinzoon moeten zeggen dat die lelijke toren er staat omdat opa vond dat de buurt een beetje laat met hun alternatieve plan was.”

Lammenschans_artist impressie Joppensztoren

 

Impressie van de Joppensz-toren uit de verkenning van Mei architects and planners.

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline