Restauratie en uitbreiding Lakenhal later klaar

5

De Lakenhal opent niet in het najaar van 2017, maar pas een half jaar later, voorjaar 2018. Dat blijkt uit een brief van cultuurwethouder Strijk aan de Leidse gemeenteraad. Het museum mist daardoor het jubileum van De Stijl. Die door Theo van Doesburg opgerichte kunststroming bestaat in 2017 een eeuw en daar wilde De Lakenhal graag bij stilstaan met een mooie heropeningsexpositie. “Er is nu besloten om de planning voor het verdere proces bij te stellen op basis van realistische verwachtingen,” aldus Strijk. Overigens zal De Lakenhal wel op andere manieren aandacht gaan besteden aan 100 jaar De Stijl. “We gaan het zeker niet missen,” zegt hoofd publiek Minke Schat van het museum: “We kunnen het alleen niet in de nieuwbouw laten zien. We zijn nog op zoek naar een alternatieve locatie.”

De Lakenhal is weliswaar een half jaar later klaar, maar het wordt niet duurder, aldus directeur Meta Knol.

De bouwkosten van het Definitief Ontwerp voor het museum zijn door een extern bureau doorgerekend. Ze passen binnen het beschikbare budget. Wel heeft het museum zelf nog een aantal wensen die optellen tot 2.200.000 euro. Daar komt nog een bedrag van negen ton bovenop als risicoreservering mocht het fondsenwerven minder opleveren dan verwacht. In totaal moet de directie van De Lakenhal daarom nu nog op zoek naar 3,1 miljoen euro. Daarvoor heeft het museum een flink aantal fondsen benaderd. Op het verlanglijstje staan onder meer voor zes ton aan LED-verlichting en de restauratie van de ‘aard- en nagelvaste collectie’ en van objecten die na de heropening in de vaste collectie te zien zullen zijn (1,2 miljoen).

In totaal gaan de restauratie en uitbreiding 22,2 miljoen euro kosten. “Als al onze wensen tenminste in vervulling gaan,” zegt Schat. Van dat bedrag komt 16,6 miljoen van de gemeente Leiden, 2,5 miljoen heeft het museum al binnengehaald via fondsenwerving en een bedrag van 3,1 miljoen moet dus nog worden gevonden om alle wensen in te kunnen vullen.

Omdat er sinds de presentatie van de plannen, in november vorig jaar, nogal wat commotie is ontstaan over met name de nieuwe gevel aan de Lammermarkt, organiseert het museum samen met het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) op 2 april een bijeenkomst met de architecten. Dat zijn HappelCornelisseVerhoeven uit Rotterdam voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architects uit Londen voor de restauratie van de bestaande gebouwen. De architecten komen uitleg geven over het ontwerp. Dat deden ze overigens al eerder in een statement van de architecten.

Bij de architectenselectie in oktober 2013 sprak Chris de Waard al uitgebreid met de architecten Nienke Happel en Julian Harrap. Met die laatste is het gesprek in het Engels.

statement van de architecten

Delen

5 reacties

  1. Ja, daar gaan we weer. Inderdaad, diepe zucht…
    Waarom pas nu die extra wensen voor maar liefst 2,2 miljoen euro en opeens die reservering van bijna 1 miljoen en niet als onderdelen van het oorspronkelijke plan waarover toch lang genoeg vergaderd zal zijn? Het lijkt op opzet, op salamitactiek. Zijn er misschien nog dingen “vergeten”, inrichting, vloerbedekking, verwarming, of zo? Gooi de directie en de wethouder er dus nu maar uit, voordat er nog meer dure wensen en andere extra kosten op tafel komen terwijl de bouw al begonnen is.

  2. Chris de Waard
    Chris de Waard op

    Contact met de Lakenhal leert dat het niet gaat om nieuwe wensen, maar wel om wensen waarvoor nog geen geld is. Dus er wordt nog gezocht naar ruim 3 miljoen. Komt dat er niet, dan kunnen ook de wensen niet.

  3. Yep daar gaan we weer. Het politieke besluit is genomen, nu kan er geroofd gaan worden uit de kas met publieke gelden. Eerst nog mondjesmaat en met een omfloerste terminologie. Maar later, wanneer het hele proces al niet meer is te stoppen, gewoon met een open portemonaie.

    “Er is nu besloten om de planning voor het verdere proces bij te stellen op basis van realistische verwachtingen,” aldus Strijk.

    Oftewel: tot nu aan toe was realisme van ondergeschikt belang. Realisme is voor de sukkels die voor de kosten op gaan draaien. En wat is nou 600.000 euro voor lampen? Da’s toch helemaal niks? Leiden wil toch ook wel dat directrice Knol (voorheen conservatrice van het nijntje-museum in Utrecht) en de wethouders een beetje mooi uitgelicht zijn wanneer de foto’s van de opening gepubliceerd worden?

  4. Wat hebben we aan uitleg? Je vind het lelijk of niet, daar veranderd uitleg niks aan hoor.. echt onzin. Het gebouw is veel te hoog. Past totaal niet bij de nabije omgeving. Zonde weer dit. De parkeergarage op de lammermarkt is top, dat men er een mooi groen plein van wil maken is top! Maar dit gebouw… nee… dat is niks.. maar interesseert het ze? helemaal niks.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline