Lokale partijen verenigd in VLP Zuid-Holland

4

stemlokaal-150x150

Eind vorig jaar werd in Den Haag de nieuwe politieke partij ‘Verenigde Lokale Partijen Zuid-Holland‘ geregistreerd, waarvan alleen lokale politieke partijen als rechtspersoon lid kunnen worden. Met de partij willen de initiatiefnemers de krachten bundelen van de lokale partijen in Zuid-Holland. Die partijen hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van een jaar geleden circa 35 procent van alle stemmen gehaald. De VLPZH wil dat succes nu doortrekken naar Provinciale Staten.

De Verenigde Lokale Partijen wil via vertegenwoordiging in de Zuid-Hollandse Staten op provinciaal niveau de spreekbuis zijn van de aangesloten lokale partijen. “Omdat we als lokale partijen veelal niet weten wat in de Staten van Zuid-Holland gebeurt, willen wij daar vertegenwoordigers hebben die tijdige en adequate informatie verschaffen aan de aangesloten lokale partijen,” stelt lijsttrekker Kees Schrama.

Schrama is zelf voorzitter van de lokale partij Nieuw Lisse. Ook veel van de overige kandidaten van de VLP komen uit de duin- en bollenstreek. De nummer 2 is Anita van Ginkel-Lanting (Hart Voor Katwijk). De rest van de 33 kandidaten komen uit onder meer Noordwijkerhout, Lisse, Leiden, Katwijk, Warmond, Sassenheim, Kaag en Braasem, Oegstgeest en Voorhout. Die Leidse kandidaat is Daan Sloos van Leefbaar Leiden.

Het uitgangspunt van de nieuwe partij is de zelfstandigheid van de individuele lokale partij. Schrama: “Wij streven geen eigen organisatiestructuur na, geen bemoeienis van bovenaf en van buiten de gemeentegrenzen. Er is geen sprake van harmonisatie van partijprogramma’s wat zou kunnen leiden tot een centraal, zelfs landelijk, programma.”

Inhoudelijk zijn er vier algemene doelstellingen geformuleerd. Naast de bestaande, lokale verkiezingsprogramma’s.

1. De provincie moet op den duur als aparte bestuurslaag verdwijnen. De taken moeten enerzijds naar het rijk, anderzijds naar de gemeenten worden overgeheveld. Op dat laatste punt is de jeugdzorg al een stap in deze richting.

2. Wat lokaal kan, moet ook lokaal plaatsvinden, de provincie moet zich beperken tot de eigen kerntaken, zoals ruimtelijke ordening en milieu.

3. Degelijk begrotingsbeleid, dus niet meer uitgeven dan er binnen komt.

4. De provinciale opcenten op de wegenbelasting kunnen dalen en mogelijk zelfs worden afgeschaft als de provincie verdwijnt.

Delen

4 reacties

  1. Jantje van leiden op

    Er is nog een kieslijst in Zuid-Holland op basis van een vereniging van lokale partijen, namelijk NederlandLokaal (zie http://www.nederlandlokaal.info). En dat is wel grappig, want bij de vorige Kamerverkiezingen deed deze lijst al mee en wie stond op de kandidatenlijst? Juist, Daan Sloos. Het kan dus verkeren.

  2. Er is bij Daan maar één ding altijd hetzelfde, namelijk dat hij altijd van mening en positie verandert (net zoals het hem het beste lijkt voor zijn veronderstelde kiezers). Het woord opportunisme is nog veel te mild

    • Piet Pekelharing op

      Maar Heer Steegh toch! Maar één ding zeker? U vergeet nog een belangrijk aspect van onze Daan (S)loos: Namelijk het feit dat hij zijn dossiers niet leest en vergaderingen niet voorbereidt (als hij überhaupt al komt opdagen).

  3. Was John Steegh niet die wethouder van 2007 – 2010 die wel overal bij was, met name bij het verdedigen van het op maaiveld niveau aanleggen van het PZH voorkeurstrace van die ja ja Rijnlandroute. En het volbouwen met bedrijven van de Oostvlietpolder. Nou ja, op een groenstrookje van 25 m na. Hij brak zijn nek op bevel van de toemalige fractieleider Pieter Kos inzake de bouw van de Morspoortgarage. GL rook onraad bij zijn achterban ;)) Politici zijn net zo betrouwbaar als een judasjong!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline