Gemeente vraagt minister Schultz om brommerverbod

8

Het Leidse college van B en W heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gevraagd om een verbod in te voeren op de verkoop van tweetakt brommers en scooters. In de brief stelt de gemeente dat deze tweewielers zeer vervuilend zijn. Met name stoten ze enorme hoeveelheden fijnstof uit. “Uit recente inzichten blijkt dat langdurige blootstelling aan deze giftige stoffen extreem schadelijk is voor de gezondheid,” aldus het college.

Met de brief aan de minister lost het college een wens van GroenLinks Leiden in. die partij stelde vorig jaar mei een serie vragen over de vervuilende brommers en scooters. De partij vroeg toen onder meer om het instellen van een milieuzone voor dit soort tweetakt tweewielers. Daar voelt het college niks voor, omdat zo’n verbod nauwelijks is te handhaven.

Delen

8 reacties

  1. waarom gaan het college van B en W niet samen met GroenLinks op de noordpool wonen? Oh nee, want de sneeuw daar is ook vervuilend en een gevaar voor de gezondheid! Stelletje zeikerds!

    • En je longen dan Henk? Of rook je al zware shag? Heb je daarvan je emfyseem? Ik kies wel voor gezonde kleinkinderen…

  2. Iedereen in een elektrisch voertuig. Neem een E- One! Dan ben je van alle problemen af! Ook op de lange termijn. Zowel als gemeente en consument.

  3. Hele goede actie van de gemeente! Chapeau! Auto’s, bussen, vrachtwagens voldoen reeds aan de strenge Euro 6 normen. De bromfietsen en vooral scooters zijn een ware plaag met een uitstoot van kankerverwekkende koolwaterstoffen en fijnstof in het stadmilieu. Een katalysator op hun uitlaat is technisch wel mogelijk, maar fabrikanten hebben daar (nog) geen trek in. Daarom snel overschakelen naar electrische fietsen!
    Overigens vraag ik mij of deze (milieu onvriendelijke, auto minnende) Minister van I&M snel tot actie zal overgaan. Ze zal het wel weer aan de markt overlaten zoals gebruikelijk bij het liberale smaldeel. Misschien werkt een gemeentelijke verordening op dezelfde basis als het weren van oude diesel auto’s/vrachtwagens in de binnenstad veel sneller en beter. Daar moet toch een meerderheid in de raad voor te vinden zijn!

  4. En Henk maar hoesten! De 70 haalde hij maar net. Heeft al wel een lift nodig om boven te komen.

  5. Op een brommer zitten is bijzonder truttig. Als je jong en gezond bent ben je ook een vette wat als je de kont op zo’n rijdende keukenmachine zet. Ook ben je een beetje aso. Als je echt een brombink wilt zijn, zet er dan een uitlaad op die als een schoorsteen in je eigen gezicht blaast.
    Ben je het met me eens, bevestig dit dan en deel de mening. Heb je zelf zo’n opgevoerde snorfiets, doe ‘m dan weg.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline