Hakketak, Francine sprak… David en Pudji Nieuwenburg

1

Wat is toch het geheim van decennialang gevestigde bedrijven? Van die bedrijven en winkels die iedere Leidenaar kent, soms herinneringen aan heeft en die alle tijden rustig lijken te doorstaan? Het antwoord daarop vind je door het gewoon aan hen te vragen.

Vierde generatie bloembinders
De Leidse bloemistenfamilie Nieuwenburg is al aan de vierde generatie toe. Bij het horen van de naam Nieuwenburg krijgt iedereen de sfeervolle bloemenwinkel in de Doezastraat op het netvlies. Maar oudere Leidenaren kennen Nieuwenburg ook nog van de hoek Groenesteeg/Herengracht. Daar startte de overgrootvader van David, die ik nu spreek, in 1901 zijn bloemen– en planten verkooppunt. De Groenesteeg was vroeger een gebied vol gezellige buurtwinkeltjes waar je op de pof kon kopen! Ga er eens kijken en dan vooral naar de geveltjes. Dan zie je dat bijna alle woonhuizen een etalageraam hebben. Soms met de belettering van de winkel die er ooit gehuisvest was er nog op.

Bloemisterij Nieuwenburg zat handig op dat hoekje omdat in die jaren met pakschuiten gewerkt werd. De overgrootvader van David voer heen en weer tussen Leiden en Aalsmeer, de plaats waar bloemisten tot vandaag de dag de mooiste en vooral meest verse snijhandel inkopen. Door de komst van de “kijk-grijp” grootgrutters verdwenen er steeds meer kleine vooral food-ondernemertjes uit het buurtje. Dat koste de tweede generatie Nieuwenburg de aanloopklantjes. De derde generatie – David’s vader – was daarom de bedenker van het inrichten van werkplekken met groen. Hij ging erop uit met een wagen vol Hydrocultuur, een nieuwe ontwikkeling in de jaren ’70. Verpieterde kantoorplanten waren voorgoed verleden tijd!

Het valt me op dat David een rustige verteller is. Ik kijk naar zijn krachtige handen. Brede vingers, korte nagels. De werktuigen van de binder, zoals een bloemist in vaktermen heet. Wie weet hoeveel duizenden bloemen deze handen al op draad draaiden en afwerkten met caoutchouc (zeg: kaoetsjoek) dat typische dunne groene tape waarmee bloem en draad met elkaar door het uitrekken, snel draaien en warme handen verwikkeld worden zodat ze stevig in een bloemstuk of bouquet verwerkt kunnen worden. Die technieken leerde David al jong van zijn vader die naast de bloemenwinkel een kantoorplantenservice was gestart met bloemversieringen aanbrengen op grote locaties zoals de Pieterskerk en kasteel Duivenvoorde op evenementen en bij feesten.

Glibbertje
David is geboren in Leiden, doorliep de lagere- en middelbare tuinbouwschool en stond in 1990 officieel als de vierde generatie Nieuwenburg in de boekhouding die hij ook ging bijhouden zodat zijn vader alvast wat meer rust kon nemen in de inmiddels al geopende vestiging aan de Doezastraat. Daar maakte zijn vader nog volle dagen maar kon alvast óók een beetje aan de achterkant van de geranium’s gaan wennen. De Herengracht transformeerde van dagwinkel naar een rustige, luxe locatie met werkruimte voor bijzonder bloemwerk. De core-business werd vanaf dat adres ‘het bespreken van alle mogelijkheden voor het kleurig decoreren van feestlocaties, beurzen en projecten. Volledig naar wens van de opdrachtgevers’.

Frisse wind
Op een dag moesten de bloemen en planten de liefde van David delen met Pudji, een Indonesische uit Zoeterwoude-dorp die haar vrouwtje stond voor de klas van groep 8 op een basisschool in de Haagse Schilderswijk. De hartjes in de ogen van David werden nog groter toen bleek dat de vingertjes van zijn Pudji niet alleen net zo groen waren als de zijne, maar ook nog eens razendsnel op toetsenborden! Er kwam een website met grafische presentaties. Mooie offertes, Nieuwenburg was 2.0. “En nu kom ik ook bij jou werken, ik heb mijn baan al opgezegd,” deelde Pudji op een dag in 2005 mee. Ik lach in mijn vuistje om zoveel daadkracht. Wát moet ze het hebben zien zitten op alle fronten! De rest ging snel. De creativiteit van Pudji opende zich als de mooiste bloem. Vaak werkte ze tot diep in de nacht door aan de PR van het bedrijf en nam haar David mee naar alles wat netwerkte in de regio.

Bammm…
Alsof er groeimiddel bij was gegooid, ontwikkelde de afdeling Sfeer & Events zich onder Pudji’s handen en supervisie. Maar nét toen ze in 2008 enorm hadden geïnvesteerd in een groot bedrijfsgebouw nabij Heineken waar vrachtwagens met bloemdecoraties af en aan konden rijden, merkten ze de recessie en dachten geschrokken: “Hebben we er wel goed aan gedaan om net nú die grote stap van de Herengracht naar hier te maken?”

3500 Personen
Weer was het Pudji die de zaak tot bloei bracht, ze is klein van stuk maar groot in denken en samenwerken. Op een dag stond ze te zwaaien met een zelfgescoorde opdracht voor het decoreren van een event voor 3500 personen! De mogelijkheden die Nieuwenburg biedt voor de zakelijke markt werden opgemerkt. Pudji zocht bedrijven in stand- en interieurbouw op en wist ze te enthousiasmeren om beurzen en bedrijven op te fleuren met bloemwerk van Nieuwenburg. Ze begon lokaal bij onder andere onze kanjer in decorbouw Elles van Goozen. Daarna volgden er vanzelf meer, ook van buiten Leiden. De bijna 30 eigen werknemers kwamen óók met ideeën en hadden de bereidheid zélf als bijvoorbeeld wijn- of kaasmeisje op events op te treden in plaats van die mensen in te huren. Wat ze ooit inkochten maakten of werden ze zelf. Je kunt het op sfeer & decoratiegebied nu zo gek niet bedenken of Nieuwenburg krijgt het voor elkaar.

En wie zijn zij zelf?
De bedoeling was dat ik zowel David als Pudji zou spreken maar ‘The show must go on’ en één van de eigenaren is altijd aanspreekbaar in het bedrijf. Het is zeker niet zo dat zij hun leven achter de rododendrons willen houden. Het stel heeft vaak een oppas voor hun 7e jarige zoon om samen de banden met de, nu allang landelijke, opdrachtgevers te onderhouden. Maar ze willen het vooral hebben over het werk. Dat is hun leven en ze zijn, héél terecht, supertrots op het bedrijf.

Leiden
David vindt Leiden een fantastisch mooie, historische stad en weet zeker dat Pudji dat onderschrijft. Leiden heeft ook een heerlijk ondernemersklimaat waar ze van genieten. Pudji is voorzitster van de al 15 jaar bestaande prestigieuze Ondernemende Vrouwen Club Leiden. Geen enkel minpuntje voor Leiden dus. En als Leiden ineens verdween, dan is dat wellicht de start van een nieuw begin. David zou zijn gezin meenemen naar de Canarische eilanden.

Wens…& Hakjes
‘Elke dag met plezier naar ons werk en er weer wat van maken’ is de repeterende wens van dit kleurrijke stel. De ultieme droom is het bedrijf naar de vijfde generatie begeleiden. “Bijzonder sexy, dat lopen op hakken want de kuitjes komen zo mooi uit,” vindt David: “Uiteraard draagt Pudji ze ook.” Zijn glimlach komt precies wanneer hij dat laatste zegt.

Als David weg is, sta ik het mooie bouquet dat hij voor me meebracht in een vaas te schikken. Het is kleurig met grote en kleine bloemen, donkere en lichte takken. Er zit zelfs een prachtige orchidee tussen. Ik bewonder het en trek de conclusie dat de gevers ervan hetzelfde zijn. Mooi, fris, sterk en heel divers. Zij hebben goed door dat lichte kleuren op donkere komen en dat één exotische bloem het hele sfeertje kan bepalen. Kwaliteit verloochent zich niet, na dik tien dagen staat mijn vaas er nog net zo stralend bij als toen ik hem vulde. Kwaliteit, daadkracht, willen is kúnnen, relativeren en combineren, dát zijn dus de toverwoorden waarmee je de vierde, en ik weet het nu zeker, ook de vijfde generatie haalt. De hele familie Nieuwenburg heeft vanaf 1901 bewezen net zo buigzaam te zijn als de ijzerdraden in hun bloemwerk. Ze bereikten daarmee precies hetzelfde resultaat. Ze staan nog stralend rechtop!

David dank voor je verhaal, Leiden heeft respect voor jullie.

Nieuwenburg de organisatie: www.sfeerenevents.nl
Duurzaamheid bij Nieuwenburg! www.sfeerenevents.nl/index.php/duurzaamheid-mvo.html
Nieuwenburg op Facebook: www.facebook.com/Nieuwenburgsfeer

Elles van Goozen, decor en architectuur: www.francineverbiest.nl/2013/06/29/elles-van-goozen/

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline