Lenferink veroordeelt actie bij moskee

37

Burgemeester van Leiden Henri Johan Jozef LenferinkDe actie die gistermorgen werd gehouden op het terrein van de in aanbouw zijnde Al Hijra moskee aan de Ter Haarkade wordt door burgemeester Lenferink scherp veroordeeld.

Een groep van vijf mannen, allen lid van de Leidse afdeling van de extreemrechtse organisatie Identitair Verzet beklom het dak van de moskee . De politie kwam snel in actie en heeft de betrokkenen aangehouden omdat ze zich zonder toestemming op een afgesloten terrein bevonden.

“Het optreden van de vijf mannen, die overigens geen van allen uit Leiden kwamen, had als oogmerk publiciteit te genereren en op te roepen tot verzet tegen wat ze ‘de islamisering van Nederland’ noemen. De actie zelf en ook de locatie, die voor moslims bijzondere waarde heeft, heeft begrijpelijkerwijs veel onrust veroorzaakt bij de islamitische gemeenschap in Leiden, maar ook bij andere Leidenaren. Ik vind dit optreden on-Leids en onnodig grievend en daarom keur ik het ten zeerste af,” aldus Lenferink in een verklaring.

De burgemeester benadrukt in zijn verklaring dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en demonstreren een recht: “Echter, om een demonstratie te organiseren, moet de burgemeester worden geïnformeerd zodat eventueel voorwaarden kunnen worden gesteld in het belang van de openbare orde. In dit geval was een dergelijke kennisgeving niet gedaan. De organisatoren is te verstaan gegeven dat zij zich een volgende keer daaraan hebben te houden. Een actie als deze zal echter nooit worden getolereerd.”

Lenferink erkent dat het huidige islamdebat in Nederland fel is en zegt heel goed te begrijpen dat moslims zich daardoor minder prettig voelen in ons land: “Dat betreur ik. In Leiden hebben mensen met verschillende achtergronden altijd heel goed samengeleefd en dat moet zo blijven. Als burgemeester sta ik er ook voor dat iedereen, ongeacht zijn of haar geloofsovertuiging, in onze stad veilig zal kunnen wonen en leven. Ik zal mij daarvoor ten volle inzetten en vraag ook alle Leidenaren mij daarbij te helpen. Want alleen samen kunnen we onze samenleving weerbaar maken tegen extremisme van welke achtergrond dan ook.”

Delen

37 reacties

  1. Dit is nog maar het begin, Leferink rot op!!! Tijd van zwijgen en wegkijken is voorbij!!! Tijd voor drastische en harde acties, voor het behoud van onze cultuur…

    • Piet Pekelharing op

      Of u het nu leuk vindt of niet: Vrijheid van godsdienst is één van de basisrechten van onze samenleving. Sterker nog dit recht speelde een belangrijke rol in de strijd om onze onafhankelijkheid. Indien u zich had verdiept in onze vaderlandse geschiedenis zou u dit weten. Misschien wordt het voor u tijd om eens een inburgeringscursusje te volgen?

      • een Leids burger op

        Er is zowel vrijheid van meningsuiting(inclusief demonstratierecht) als vrijheid van godsdienst. Maar dat zijn geen absolute vrijheden. Immers beiden kunnen beperkt worden als bijvoorbeeld de openbare-orde-verstoring daartoe aanleiding
        geeft of er bijvoorbeeld een terroristische dreiging is.

        • Piet Pekelharing op

          Er gaat geen enkele terroristische dreiging van de moskee aan de Ter Haarkade uit. Het zijn juist die bezetters die de openbare orde verstoren.

          • Zolang teksten als soera 47:4: “Wanneer gij een ontmoeting hebt met ongelovigen, houwt dan in op hun nekken en richt een bloedbad aan” in de koran staan en deze in moskeeën onderwezen worden gaat er wel degelijk dreiging van uit.

          • Piet Pekelharing op

            En dan nu de echte tekst van soera 47:4:

            “Wanneer gij de ongelovigen (in oorlog) ontmoet, treft dan hun nek en wanneer gij overwinnaar zijt, bindt hen dan vast. En wanneer de oorlog opgehouden is, laat hen dan vrij uit gunst of voor een losprijs. Zo zij het. En indien Allah wilde, had Hij hen Zelf kunnen bestraffen. Doch Hij wilde sommigen uwer door anderen op de proef stellen. En degenen die terwille van Allah worden gedood, hun werken zal Hij zeker niet vruchteloos maken.”

            http://moslima.ansaar.nl/index.php/component/content/article/164-koran-in-het-nederlands/1388-047-mohammed-

            “laat hen dan vrij uit gunst of voor een losprijs.” betekent toch heel anders dan “en richt een bloedbad aan”

          • @PIET PEKELHARING

            Als ik online koran of quran Google staat http://moslima.ansaar.nl/ niet bij de eerste hits en derhalve zie ik uw bron niet als betrouwbaar.

            http://quran.com/47/4 is de eerste hit en derhalve een betrouwbaardere bron. En zie daar, de Engelse vertaling:

            “So when you meet those who disbelieve [in battle], strike [their] necks until, when you have inflicted slaughter upon them”

            En hoe vertalen wij “slaughter” in goed Nederlands? Inderdaad.

            De rest van de tekst maakt het er overigens niet veel beter op.

            “Ransom [them] until the war lays down its burdens.”

            Eis losgeld tot de oorlog voorbij is. Ik mag toch hopen dat u inziet wat er met “de oorlog” wordt bedoelt?

          • Piet Pekelharing op

            Mijnheer of mevrouw Hoekstra, wat voor nut heeft het om losgeld te vragen als je hen eerst hebt afgeslacht? Ik mag toch aannemen dat u begrijpt dat ergens iets niet klopt?

            PS als ik ‘Koran online’ ingoogle (zelf bedachte contaminatie tussen intoetsen en googelen) vind ik onder meer ‘koranonline.nl’ en als ik daarop klik en doorklik op een taalkeuze …..loopt internet explorer vast. Dus ik zou er niet op vertrouwen dat Google de meest betrouwbare bron bovenaan vermeld.

          • Piet Pekelharing op

            Inmiddels is het wel gelukt het wel om de Koran in het Nederlands online te openbaren. Volgens de webstek KoranOnline.nl is de vertaling van Soera 47:4:

            4. Wanneer gij de ongelovigen (in oorlog) ontmoet, treft dan hun nek en wanneer gij overwinnaar zijt, bindt hen dan vast. En wanneer de oorlog opgehouden is, laat hen dan vrij uit gunst of voor een losprijs. Zo zij het. En indien Allah wilde, had Hij hen Zelf kunnen bestraffen. Doch Hij wilde sommigen uwer door anderen op de proef stellen. En degenen die terwille van Allah worden gedood, hun werken zal Hij zeker niet vruchteloos maken.

            Uit de frase “laat hen dan vrij uit gunst of voor een losprijs.” trek ik de conclusie dat het de bedoeling is om de vijand zo mogelijk levend gevangen te nemen.
            Met de frase ‘richt een bloedbad aan’, kan niet bedoeld zijn dat men zoveel mogelijk vijanden moet doden. Maar, ja, we kunnen het de auteur niet meer vragen.

    • een Leids burger op

      De “cultuur van haat en intolerantie” zit niet alleen bij tegenstanders van deze moskee. En kan niet éénzijdig daaraan worden toegeschreven. Terwijl de katholieken, protestanten, joden en ongelovigen nu hier, anno 2015, vredig naast elkaar leven is er bij bepaalde moslims nu nog steeds een ji-HAAT.

      De heer Lenferink heeft het terecht over SAMENleven. Maar willen moslims dat eigenlijk wel? De basale vragen zijn:
      1.Hoe (in)tolerant zijn moslims dan eigenlijk tegenover niet-moslims (en vrouwen)?
      2.In hoeverre zijn de normen en waarden gebaseerd op de islam verenigbaar met de normen en waarden van onze westerse samenleving?
      3.In hoeverre zijn moslims bereid zich aan onze westerse normen aan te passen?………
      Daar hoor je de heer Lenferink niet over natuurlijk.
      Toch is er wel een PvdA-burgemeester die het wèl begrepen heeft:
      http://www.ad.nl/ad/nl/33624/Aanslag-Parijs/article/detail/3825101/2015/01/07/Als-je-het-hier-niet-ziet-zitten-rot-je-
      maar-op.dhtml

      • Piet Pekelharing op

        Goede vragen, maar denkt u dat men daarop het antwoord kan vinden door met fakkels in de hand een privé-terrein (de moskee-in-aanbouw) te bezetten?

        • een Leids burger op

          Nee, dat denk ik ook niet. Zie de laatste regel van mijn reactie bij:
          http://sleutelstad.nl/2015/02/07/bezetting-moskee-aanbouw/#comment-239213

          De vragen die ik stelde zou de heer Lenferink, gezien zijn reactie, zich eens moeten stellen i.p.v. zich zo selectief bezorgd te maken over alleen de moslims in zijn stad. En vooral ook de islamitische geloofsgemeenschap zelf zou die vragen zich eens moeten stellen.
          Het bezetten van een gebouw (boven op een dak klimmen) vind ik (ook) niet de juiste manier van actievoeren. Het had beter geweest als zij met hun spandoeken voor die in aanbouw zijnde moskee hadden gestaan. Maar zelfs als dat het
          geval zou zijn geweest verwacht ik dat de reactie van Lenferink ook dan afkeurend zou zijn geweest.

  2. http://sleutelstad.nl/2014/07/29/ruiten-ingegooid-bij-bezwaarmakers-moskee/

    LEIDEN, 29 JULI 2014

    Een aantal omwonenden van het in aanbouw zijnde islamitisch centrum Al Hijra aan de Ter Haarkade in Leiden Zuid-West maakt al enige tijd bezwaar tegen de komst van die moskee. Bij twee van hen zijn de afgelopen nachten ruiten ingegooid. Bij een derde woning bleef het bij een barst in de ruit.

    Raadslid Tomas Kok: “De burgemeester zou garant staan voor de veiligheid van de bewoners, maar daar hebben we tot op heden niets van gehoord. De politie komt niet verder dan het advies om online aangifte te doen. Het lijkt erop dat de bewoners aan hun lot worden overgelaten.”

    —-

    Toch vreemd dat burgemeester Henri Lenferink zich compleet afwezig hield toen in de nacht van 28 op 29 juli 2014 bij twee bezwaarmakers tegen de betreffende moskee ruiten ingegooid werden maar nu wel openlijk de bezetting van de moskee in aanbouw afkeurt en steun betuigt aan de moslimgemeenschap in Nederland. Selectieve verontwaardiging noemen wij dat in mooi Nederlands.

    • een Leids burger op

      Zeker M.Hoekstra, de verontwaardiging is nogal selectief.
      Sommigen denken zelfs dat de bezwaarmakers tegen die moskee hun eigen ruiten zouden hebben ingegooid.
      Citaat uit de berichtgeving:”Lenferink erkent dat het huidige islamdebat in Nederland fel is en zegt heel goed te begrijpen dat moslims zich daardoor minder prettig voelen in ons land.” Maar dat sommige niet-moslims zich “minder prettig voelen” als er in hun buurt een groot marokkaans-islamitisch centrum met moskee komt begrijpt hij kennelijk niet. Of wil hij het
      niet begrijpen?……………

  3. Klopt vrijheid van godsdienst is een recht, alleen islam is een intolerant ideologie, dat niet past in Nederland. Wij zullen nooit toegeven aan de fascistische islam. De strijd is begonnen.

    • Piet Pekelharing op

      Die moskee heeft juist heel weinig te maken met wat u noemt de fascistische islam. De bezetters van de moskee-in-aanbouw daarentegen: Identitair Verzet waar de bezetters deel van uitmaken is opgericht door een zekere Paul Peters die eerder actief was bij Stormfront. Deze Paul Peters is veroordeeld voor het bekladden van joodse graven met hakenkruizen.

  4. Vanmorgen las ik dit stukje en denk dat dit precies weergeeft waarom het mis gaat in dit land.
    Er wordt gesproken over afschaffen zoals woorden intergratie en allochtoon en dat de mensen niet hoeven te intergreren omdat het nederlandse staatsburgers zijn. Toch is het wel zo raar dat als ze zo nederlands zijn waarom er dan enkel gesproken wordt in het turks, marokkaans, etc. Waarom als ze ergens op worden aangesproken op gedrag of handeling er dan direct door deze groep geroepen wordt dat ze gediscrimineerd worden?

    http://www.nu.nl/politiek/3988792/kamerleden-kuzu-en-ozturk-willen-termen-integratie-en-allochtoon-afgeschaft.html

    “Mensen moeten begrijpen waar de pijn van Zwarte Piet vandaan komt. Wij hebben een premier die zegt: Zwarte Piet is nu eenmaal zwart, maar begrijpt niet dat de ander pijn voelt.”

    Ook deze tekst uit het stuk is mij compleet onduidelijk, want hebben ze nu moeite met zwarte piet, slavernij of balen ze dat ze niet blank zijn.

    Ik denk dat de moslim gemeenschap is moet kijken naar het boeddhisme en inzien dat Nederland niet zo intolerant is, want waarom hebben chinezen, indiers, etc gaan moeite om gewoon deel uit te maken van de maatschappij.

    Nee de moslim gemeenschap (de goede daar buiten gelaten) die plaatsen zich graag als zielig en ondergeschikt, dit zijn degene die het aanpassen en intergreren tegenwerken.
    Hier in Nederland slaan we te ver door op mijn werk ook. Wel een ruimte hebben voor gebed, maar een ruimte om een vrouw rustig te laten kolven dat is er niet en dat kan ook niet. Dit is pas de omgekeerde wereld.

    • Hehe, je haalt een stukje tekst aan waarin ongeveer staat: “mensen begrijpen het niet, we moeten het uitleggen.” En daar reageer je dan op met de opmerking: “deze tekst is mij compleet onduidelijk”

      Maar in plaats van dan te willen luisteren naar de beloofde uitleg (met daarna natuurlijk de mogelijkheid om te reageren), moeten die anderen niet zo zeiken en zich gewoon netjes in jouw belevingswereld voegen. Zo gaan we er niet komen, natuurlijk..

    • Piet Pekelharing op

      Misschien wijk ik een heel klein beetje van het onderwerp van het artikel af, maar een werkgever is VERPLICHT een kolfruimte ter beschikking te stellen indien daaraan behoefte is.

      http://www.ruimteomtekolven.nl/faq_moedersinspe.php#mv8

      PS Vrijwel alle tweede- en derdegeneratieimmigranten spreken uitstekend Nederlands. Zij passen zich tenminste wel aan de samenleving waar zij deel van uitmaken. Dit in tegenstelling tot bepaalde andere taalgroepen. Raad zelf maar welke.

  5. Rechtvaardig op

    IK, sta voor vrede.

    Zoveel misbruik en manipulatie op deze wereld.

    Dat men verward word. En elkaar gaat aanvallen.
    Wat de duisternis, precies uitkomt en wilt!

    Onbevooroordeeld, positief, sterk, en vredelievend
    zijn en blijven, is de sleutel.

    Geef als mens met licht, het goede voorbeeld.

  6. Wat een drukte over een half dozijn demonstranten. De minkukels zijn waarschijnlijk heel verheugd over allle aandacht die ze krijgen.

    • een Leids burger op

      Ach, die drukte om die actie van dat “half dozijn demonstranten” zal spoedig wel weer vergeten zijn.
      Maar de onvrede tegen de steeds toenemende islamisering (o.a.meer moskeeën) niet…….

  7. Ik vind de amerikanisering van Nederland en Europa een veel ernstiger probleem dan die vermeende islamisering.

  8. Rechtvaardig op

    Marco van Duijn, Frits en Piet Pekelharing. Jullie begrijpen tenminste. Daarvoor DANK!

  9. Stop de fascistische ideologie dat islam heet!!! Als ze nou is een wet maakte dat iemand met dubbele paspoort zich misdraagt dat je die direct het Nederlandse afpakt , en terug stuurt naar land van herkomst, zou veel prettig zijn. Oh ja een vraag aan onze linkse mensen: waarom zijn er tig keer meer Chinezen en nooit last van, en van onze islamitische ‘vrienden’ ALTIJD.

  10. Peace Relaxed! op

    Ochie ochie ochie….. onze cultuur is zo fragiel en ligt echt zooooo onder vuur en staat op instorten, the time is now!! Ik ben echt bang dat mijn culturele waarden weg gedrukt gaan worden door de Islamisering.

    Wat een onzin. STOP DE NEDERLANDSE HAATZAAIENDE EMOTIETERRORISTEN!
    In de bijbelbelt zitten ook orthodoxe/conservatieve christenen waar het merendeel van de Nederlandse bevolking ook geen sympathie mee heeft. Daarnaast worden wetten met bijbelse aard langzaam verbannen uit de grondwet, dat heet democratie dus zie ook zeker geen gevaar dat er een nationale ramadan zijn intrede komt doen. Hoewel dit wel een goed nationaal dieet zal kunnen zijn.

    Niet alle moslims zijn orthodox dus laat je koran teksten lekker bij je want als we in het eerste testament van de bijbel gaan kijken vindt je ook zulke teksten waar je niet vrolijk van wordt, waar nu meer met een filosofische blik naar gekeken wordt door de kerk.

    Ik ben niet bang voor de gematigde moslims (jaahh die zijn er ook ;), het zijn heel vriendelijke buren. Ik heb liever geen moskee naast me deur (die er toch wel komt op de terhaarkade) maar liever ook geen kerk. Dat wil niet automatisch zeggen dat ik tegen de islam ben. Helaas hebben veel mensen moeite om dit verschil te onderscheiden alsof je alleen maar helemaal vóór of tegen de islam kan zijn.

    Die Thomas Kok is pas een gevaar voor de Leidse samenleving. Een regionaal opponent van Wilders die door heeft dat de Islam goed te (mis)gebruiken is om stemmen te trekken door onrust te stoken. Een eng rechts onderkruipertje is het.

    Wees niet zo bang, is zonde van je bloeddruk.

    • Ruud 11FEB15,

      Alle vergelijkingen gaan mank…Hoe meer islamieten dit land (en Europa) gaan bevolken hoe meer je je vrijheid gedag kan zeggen.
      en wat betreft die gematigde moslims: als het moment daar is om te kiezen weet ik al wat ze gaan kiezen.
      En dat is niet voor het vrije Nederland.
      Als je een beetje oplet zie je de censuur.
      Links Nederland blijft aaien.

  11. een Leids burger op

    @Piet P.
    Maar wel MAROKKAANSE jongens|pubers volgens de eerder aangegeven verwijzing naar het LD.(bedoeld zal zijn:puberale marokkaanse Nederlanders.)
    En nu nog wachten op de veroordeling van DIE actie door de heer Lenferink.
    Om het “peace relaxed!” en vooral “rechtvaardig” te houden…..

  12. op een school in utrecht wordt doordat de meerderheid van (andere afkomst) is, maar zoals hier gesteld wordt gewoon nederlander halaleten uitgedeeld aan allekinderen tijdens een schooluitje. Vroeger werd er nog een keus gesteld, maar tegenwoordig moet je het maar accepteren en normaal vinden. Ook door allemaal mensen die het niet steeds zo meemaken in het dagelijks leven. Van mij mag iedereen geloven dat vind ik prima, maar houdt op met het beschermen en alles aan te passen voor onze “nederlanders”, want ze weten net zo goed wat wel en niet mag. Zoals eerder gemeld kijk naar de andere culturen en geloven in Nederland welke onrust veroorzaken deze “Nederlanders”. Voor die groep mensen en ook de groep mensen die uit de moslim cultuur die zich wel aanpast heb ik respect, maar het tuig moet gewoon is een keer hard aangepakt worden.

    • Piet Pekelharing op

      Daar heeft u een punt. Zo ergeren wij Republikeinen ons al jaren aan het feit dat de Koningsspelen een verplicht onderdeel van het schoolcurriculum is geworden. Mogen wij Republikeinen toevallig zelf uitmaken of onze kinderen deelnemen aan die monarchistische festiviteiten? Stop die indoctrinatie van Staatswege!

      Pieter Paulus Pekelharing,
      Vice-Voorzitter en mede-oprichter Republikeins Gezelschap Leiden (RGL)

      • Ook daar ben ik het met u eens, want ook de koningsspelen is totale onzin. Die koning van ons heeft niks te zeggen dus stop geld geven aan dit soort instanties en laat ze werken voor hun geld ipv op kosten van de staat al die paleizen te verbouwen. Breek ze af en plaats er een flat ben je gelijk het woning tekort aan het oplossen.

  13. Een andere Leidse burger op

    Links maar verantwoordelijk houden voor de problemen met migranten…. even een geschiedenislesje, het waren christelijke kabinetten gecombineerd met de liberalen die de grote stroom gast arbeiders binnen hebben gehaald. Het waren juist de socialisten die destijds bijzonder kritisch waren over hun komst.

    • Even over je geschiedenislesje…gastarbeiders, het woord zegt het al. Het was dus de bedoeling om weer terug te gaan naar land van herkomst. Dat is niet gebeurd….Sindsdien zijn het de socialisten (sinds Den Uyl) die deze lui de hand boven het hoofd houden. Nog even duidelijk stellen: de gastarbeiders uit landen zoals Italie, Spanje en Portugal hebben nooit last bezorgd.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline