Dierenactivisten demonstreren op Bio Science Park

6

oorVoor de deur van InnoSer aan de Zernikedreef op het Bio Science Park demonstreren vanmiddag dierenactivisten en Leidse politici tegen het fokken van proefdieren en het uitvoeren van dierproeven.

InnoSer kreeg in december een vergunning voor het uitvoeren van dierproeven. Voorheen deed TNO dat op dezelfde plek.

Delen

6 reacties

 1. een Leids burger op

  Alternatieven voor dierproeven heeft natuurlijk ook mijn voorkeur.
  Maar bij de ontwikkeling van medicijnen e.d. zal dat toch niet in alle gevallen mogelijk zijn en zullen dierproeven voorlopig nodig zijn.

 2. Misschien kan minister Schippers zorgverzekeraars bewegen tot invoering van een goedkope idiotenpolis voor mensen zoals deze demonstranten en hun sympathisanten. Zij zien immers af van alle medische behandelingen die voortkomen uit experimenten met proefdieren, zowel in het toegepast onderzoek als in de fase daarvoor, die van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard zullen ze ook geen arts aan hun bed willen die tijdens zijn opleiding met proefdieren te maken heeft gehad. En als ze zich in geval van ziekte of na een ongeluk opeens bedenken en plotseling toch een moderne behandeling willen, dan zullen natuurlijk graag de volledige kosten willen betalen.

 3. Voor dierproeven zijn binnen ziekenhuizen en instituten zijn z.g. ethische commissies ingesteld. Die zien toe op de zorgvuldigheid rondom deze proeven. In alle clinicals van medicijnen dient in een dierlijk organisme de werking en bijwerkingen geobserveerd te worden. De wereldwijde overheidsorganisaties als FDA, BGA, BSI laten een medicijn anders nooit toe tot de markt. En dat kan dan veel mensenlevens kosten. Soms kan een clinical niet direkt in mensen uitgeprobeerd worden, maar dient een dierlijk organisme ingezet te worden. Overigens probeert men de dieren zo min mogelijk te laten lijden en na beproeving gezond en wel terug te laten keren in speciale diervriendelijke opvangcentra. Bij de bestrijding van de ebola virus heeft men overigens het vaccin wel direct en uit pure wanhoop bij mensen ingezet.
  Mijn voorkeur gaat uit naar het vermijden van dierproeven, maar de praktijk leert dat het niet helemaal te vermijden is. De idealisten ten spijt.

 4. Piet Pekelharing op

  Dit lijkt mij typisch een gevalletje: “Leiden waarschuwt de pharma-industrie voor de laatste maal”

  Wat is het volgende? Een apart verkeersreglement voor Leiden? Regionale inkomstenpolitiek? Of een eigen metriek stelsel?

  Zou het niet tot die actievoerders doordringen dat indien de gemeente Leiden dierproeven op haar grondgebied verbiedt, tot zover het al mogelijk is om legale activiteiten te verbieden, deze gewoon in een vestiging elders zullen plaatsvinden?

  Dit is nou typisch een onderwerp dat helemaal niet op gemeentelijk niveau kan worden aangepakt. Ook niet op landelijk niveau overigens. Men moet hiervoor toch echt een niveau hoger zijn.

  Wat dachten de actievoerders van een Europees burgerinitiatief om de Europese Commissie te verzoeken stappen te ondernemen om samen met de VS en de overige landen van de OECD strengere wereldwijde regels voor dierproeven vast te stellen?
  http://www.europa-nu.nl/id/vizpel2l69xr/europees_burgerinitiatief_ebi

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline