Steeds meer Leidse huurders in geldnood

8

huur

Steeds meer Leidse huurders houden aan het eind van hun geld een stukje maand over. Elger Niels, woordvoerder namens de Leidse huurdersorganisaties HOOD, HBV en HBE, pleit er daarom bij de gemeente voor om een lokale huurtoeslag in te voeren om huurders met een minimuminkomen te ondersteunen.

 

Wethouder Laudy voelt daar niets voor. “Huursubsidie wordt landelijke geregeld, daar is al een prima regeling voor.” Daar slaat de wethouder de plank volgens de huurdersorganisaties mis. “Dit is geen landelijke zaak, dit is een Leids probleem,” stelt Niels. Leiden is een erg dure stad om te wonen. De hele regio Holland Rijnland steekt al ongunstig af bij de rest van Nederland en binnen Holland Rijnland is Leiden de gemeente met de hoogste huren.”

 

Delen

8 reacties

 1. een Leids burger op

  Niet zo vreemd natuurlijk dat uiteindelijk steeds meer mensen in de financiële problemen komen als de woonkosten (huur+servicekosten) steeds meer stijgen dan de huursubsidie|huurtoeslag en|of het inkomen. Zo raakt de huurder immers een steeds groter deel van zijn inkomen kwijt aan woonkosten.

  Je kunt die mensen bij financiële problemen dan wel naar de schuldhulpverlening sturen, maar dat is het paard achter de wagen spannen. Voorkomen is beter dan genezen.

  Een extra lokale huurtoeslag voor iedereen met een minimuminkomen klinkt mooi maar zie ik nog niet gerealiseerd worden. Het zou moeten gaan om de mensen wiens woonkosten(na aftrek van huurtoeslag) te hoog zijn t.o.v. het inkomen.

  Bij hoge woonkosten (hoge woonlasten in verhouding tot het inkomen) kan, volgens het hieronder genoemd formulier, wel bijzondere bijstand worden verstrekt.
  http://www.leiden.nl/fileadmin/files/pdc/Bijzondere_bijstand/aanvraag_Bijzondere_Bijstand_2015.pdf
  Echter, niet duidelijk is welke criteria gelden om daarvoor dan in aanmerking te komen.

 2. Jantje van Leiden op

  Dat is in de huidige situatie een merkwaardig dilemma. De rentestand is zo laag, dat kopen voordeliger is dan huren. Stel een huis van € 200.000, dan is bij 3% rente de maandelijkse betaling €. 500. En dat is ook nog eens fiscaal aftrekbaar! Daar kan geen huurtoeslag tegenop. Het zal vervelend genoeg wel lastig worden om een hypotheek te krijgen. Maar dat er iets moet gebeuren, snapt elke idioot, behalve natuurlijk een VVD’er.

  • hoef je niet af te lossen dan en heb je geen onderhoudskosten en lokale belastingen (o.a. WOZ).
   wel een erg simpele stelling Jantje van leiden.

   • Jantje van Leiden op

    Ter wille van een kort begrip was ik inderdaad wat kort door de bocht. De kosten van de lokale lasten zijn in dit geval rond de € 55 per maand. Reken voor onderhoud ook nog eens € 100, dan komt er € 155 bij. Complete aflossing is niet nodig. Dit kan na ommekomst van de hypotheek bij verkoop verrekend worden. Dan blijven de maandelijkse kosten met fiscale aftrekking altijd nog lager dan het huidige bedrag van de ‘sociale woningbouw’, dat bovendien ook nog eens jaarlijks met enige procenten wordt verhoogd. Tel uit je winst!

    • Nog steeds te simpel. Gelukkig zit je niet op ministerie van financiën, dan hadden we allang failliet geweest.
     Hoezo is complete aflossing niet nodig. Je bent sinds 1/1/13 verplicht om lineair of annuïteit af te lossen in 30 jaar als je aftrek wllt. Onderhoud of servicekosten liggen aanzienlijk hoger dan jij nu verondersteld.
     Na een rente periode moet je opnieuw gaan verlengen hoe hoog staat de rente dan. behoorlijke onzekerheden. Je gaat er te makkelijk overheen. Het lijkt wel of je op een verjaardag zit waar de drank flink wordt ingenomen, dan krijg je dit soort prietpraat.

 3. Volgens Jantje moet er iets gebeuren. Dat is al gebeurd. De regering heeft namelijk ingegrepen in de sociale woningbouw, een ingreep die in de praktijk bijna neerkomt op de definitieve opheffing ervan en die heeft geleid tot aanzienlijke huurstijgingen, ver boven het inflatiepeil. Daaraan vooraf gingen al diverse ingrepen en wetswijzigingen, altijd ten nadele van huurders, zoals een bezuiniging op de huurtoeslag. Erbij kwamen het wangedrag en de inhaligheid van bestuurders en managers nadat de rijksoverheid haar handen van de woningcorporaties hand afgetrokken. Veel betaalbare sociale huurwoningen zijn verkocht en veel andere zijn afgebroken om plaats te maken voor duurdere woningen. Er is inmiddels een enorme schaarste aan betaalbare huurwoningen, zeker in de grote steden.
  Een koopwoning is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen kunnen geen hypotheek krijgen of mogen niet eens een huis bezitten omdat het vermogen is. Bovendien durven veel mensen een dergelijke financiële verplichting niet aan in een tijd waarin geen baan meer zeker is.

  Het voorstel van de huurdersorganisaties is zo gek nog niet. Zeker niet nu de huren zo sterk stijgen en uitkeringen en andere lage inkomens niet of vrijwel niet. Vroeger had Leiden een toeslag woonlasten voor minima, naast de landelijke huursubsidie, maar die werd afgeschaft. Ik weet niet of zo’n gemeentelijke toeslag onder de huidige wetgeving is toegestaan voor mensen met een bijstandsuitkering.
  Vanzelfsprekend wil VVD-wethouder Laudy er niet aan, ook als het zou mogen. Hij wil immers dure parkeergarages en andere verspillingen. Arme mensen in nood interesseren hem en zijn partij niet.

  • een Leids burger op

   @Frank71

   Goed verhaal. Als ik me niet vergis had Leiden inderdaad een categoriale toeslag
   woonlasten voor minima 65+.
   Categoriale verstrekkingen zijn onder de huidige participatiewetgeving niet meer toegestaan. Dus alle minima of een deelgroep daarvan een extra toeslag geven mag niet meer. Wel kan op individuele basis vanuit de bijzondere bijstand blijkbaar een woonkostentoeslag worden verstrekt. Zoals toegelicht in mijn eerdere reactie…..

 4. Dit kan er nog aan worden toegevoegd (de website van de Volkskrant vandaag):
  “Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.[..]
  De gemiddelde huurstijging in twee jaar tijd is volgens het onderzoek van de Woonbond 9,2 procent geweest. Er dreigt een derde jaar dat huren ver boven de inflatie stijgen.”

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline