Gemeente wil doorstart Muziekhuis met nieuwe huurder

8

De gemeente Leiden laat het Muziekhuis en concertzaal Qbus nog tot 1 mei aan de Middelstegracht blijven. Eerder wilde de gemeente dat het gebouw per 1 december 2014 leeg werd opgeleverd wegens een langdurige en oplopende huurachterstand. Een convenant met de buurt om overlast tegen te gaan wordt verlengd tot 1 mei.

Cultuurwethouder Strijk in gesprek met Chris de Waard over over de toekomst van het Muziekhuis en de Qbus en over de bezuinigingen op culturele instellingen en evenementen in Leiden.

In de tussenliggende periode gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe huurder. “Die neemt bij voorkeur alle onderdelen van het Muziekhuis en de Qbus over,” zo schrijft het college in antwoord op vragen van GroenLinks en de SP. Het gaat daarbij om de concertzaal, de bar- en ontmoetingsruimte, de les- en oefenruimtes en de opnamestudio. Er zal dan ook een nieuw convenant worden gesloten tussen de gemeente, de nieuwe exploitant en de buurt. Mocht het niet lukken om een exploitant te vinden voor alle activiteiten dan sneuvelen de opnamestudio en de bar/ontmoetingsruimte. “Die hebben voor wat betreft het gemeentelijke cultuurbeleid geen toegevoegde waarde.”

Wie de gemeente op het oog heeft, is nog niet helemaal duidelijk, maar eerder noemde cultuur-wethouder Strijk BplusC als mogelijke kandidaat voor in elk geval de oefenruimtes. Of BplusC dat ziet zitten is nog niet bekend. Overigens heeft het college vandaag besloten om fors te gaan bezuinigen op BplusC.

Wat er moet gebeuren met de oefenruimtes en de programmering van de Qbus als het niet lukt om een nieuwe exploitant te vinden, is nog onduidelijk. Voor wat betreft de programmering vindt de gemeente het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de organisatoren van concerten en optredens om een geschikte locatie te vinden.

Delen

8 reacties

  1. Ben het helemaal eens met Hans, het muziekhuis MOET blijven. Waar gaan deze *aankomende* dan naar toe? Geen betere geluidsstudio’s beschikbaar in Leiden en het aanbod van optredende (buitenlande) artiesten/groepen.

  2. Hans mot gewoon in de kleine zaal van de Nobel, super locatie en mooie doordeweekse invulling!

  3. Hans heeft de Qbus juist zoveel mogelijk uit het slop geholpen nadat hij een tent met lijken in de kast onder zijn hoede kreeg. Het ligt niet aan Hans cq de huidige exploitant maar aan de erfenis inclusief het wurgconvenant. Nieuw, ruimer convenant en het probleem kan opgelost worden zonder andere exploitant! Daar ben ik van overtuigd. Het is niet eerlijk om hem af te rekenen op waar zijn voorganger steken heeft laten vallen of op een convenant waarbij normale exploitatie onmogelijk werd gemaakt. Als dat convenant inhoudelijk niet verandert, kan een nieuwe exploitant het niet beter doen.

  4. Marcel Boeré

    Wat een onduidelijk verhaal. Eerst dit ‘BplusC neemt deel activiteiten over, dan een dag later een artikel over ‘tonnen bezuinigingen’ bij dezelfde BplusC. Heeft de cultuurafdeling zich wel eens verdiept in de mensen die in het muziekhuis en de Qbus werken? En zijn er sowiso ook boekhouders bij BplusC die met de opdracht tonnen te bezuinigen op wat er nu voor ze is te besluiten een nieuw avontuur gaan starten? Kortom: deze proefballonnetjes excercitie leidt tot niets en ik zie het dan ook als een afleidingsmanoevre om gewoon de stekker er uit te trekkenl. Beter plan heren!

  5. Ik heb het interview met Strijk beluisterd en blijf met één vraag zitten: Hoe gaat BplusC de exploitatie van de oefenruimtes en zaal gezond maken? Ik begrijp van Strijk dat de oefenruimtes blijven en in de toekomst nog maar nauwelijks concerten in de zaal zullen plaatsvinden, vanwege de beweerdelijke geluidsoverlast.

    De Stichting Muziekhuis is destijds niet in de laatste plaats in de problemen gekomen doordat het convenant de gebruiksmogelijkheden beperken. Als de zaal straks nog minder kan worden gebruikt resulteert dat toch in nog minder inkomsten en een groter exploitatietekort? Misschien dat de razende reporter Chris dit kan navragen?

  6. Uit het gesprek met wethouder Strijk blijkt totale onwetendheid met werkelijke gang van zaken rond gebruik van de Qbus. Er zijn geen overlastproblemen geweest, er is al jarenlang geen enkele officiele klacht binnengekomen. De zaal moet dan ook gewoon gebruikt blijven worden. Blijkbaar moet ook binnen de Leidse politiek en haar adviserende ambtenaren nog het nodige ontdekt worden. Heel veel goede muziek bijvoorbeeld.

  7. Als BplusC deze zaal onder haar hoede krijgt, gaat deze verstoffen, net als de prachtige verstopte zaal in het Volkshuis. Dat is pas kapitaalvernietiging!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline