Hakketak, Francine sprak…vuurwerkkoning Wim Honsbeek

9

Op de valreep van 2014 duw ik de winkeldeur open van Wim Honsbeek, alias ‘de Vuurwerkkoning’. Zijn verhaal lijkt me wel een mooie afsluiter van dit jaar. Wim is achter in zijn zaak druk met vuurwerk – in de speciaal daarvoor gebouwde veilige bunkers – uitsorteren.

“Juh Francine, aanstonds is het hier zo’n gekkenhuis, het ken maar niet vroeg genoeg duidelijk zijn wat waar leg,” verklaart hij zijn bezigheden in heerlijk écht Leids. Daarmee bedoelt hij dat op de laatste drie dagen die 2014 telt, de vuurwerkbestellingen die al weken geleden tot en met nu via het web werden ontvangen, razendsnel aan de klanten uitgedeeld moeten kunnen worden.

francine_klein_december.jpgRegeltjes, regeltjes
Voor deze drie hectische dagen heeft Wim zijn winkel totaal omgebouwd. Een brede balie neergezet en wat omver gelopen kan worden, is weggehaald. Aan de wanden niets anders dan dummypakketten vuurwerk om wie niet via het web bestelde, snel te kunnen informeren wat er (dan misschien nog) te koop is en voor welke prijs. “Dat is ook een boel werk voor je,” constateer ik terwijl ik ongelovig met een vingertje check of die dummie’s écht leeg zijn. Wim haalt zijn schouders op: “Het hoort erbij, ik ben het gewend. Als dat ’t enige was!”

Dat klinkt een beetje teleurgesteld, vind ik en ik vraag hem of ik daarin gelijk heb. In hetzelfde Leids – dat ik verder niet meer fonetisch zal weergeven – legt Wim uit moedeloos te zijn geworden van alle overheidsregels waar hij, in de vuurwerkbranche, aan moet voldoen. Het gaat vooral over de trage ambtelijke schijven waartussen Wim zich beklemd voelt. Daarom week hij uit naar de Baanderij, waar hij probleemloos zijn vuurwerkbunkers zou mogen bouwen. Dat bleken holle frasen waardoor Wim zijn huurovereenkomst daar af moest kopen en op de kop van Haarlemmerstraat neerstreek… vanwaar hij maar weer opnieuw startte met de vergunningaanvragen.

“Die grappen kosten me handen vol geld maar hier zit ik tenminste ook weer tussen mijn publiek voor de tattoo’s,” verklaart hij. Tatoeëren is een van zijn bezigheden buiten de drukke decembertijd en mensen wandelen sneller op de huidige locatie binnen dan daar in Leiderdorp het geval bleek.

Nadelen van Leiden
‘Leidse ambtenaren zijn als slakken in een potje stroop en weinig tolerant’ noemt hij als nadeel van onze gemeente. “Als je als ondernemer in Amsterdam ergens reclame voor wil maken, wordt er niet zo moeilijk gedaan”, weet hij: “Maar hier struikelen ze over alles!” Weet je nog wat leuks te melden over je woon- en werkstadje Wim? Hij lacht alweer en geeft Leiden een pluim voor het huisvestingsbeleid. Hij rijdt na sluitingstijd graag naar ‘zijn’ Stevenshof want dat is leuk wonen met z’n partner plus het kleine Smurfje. Daarmee bedoelt hij zijn bijna driejarige dochtertje dat hij breeduit op Facebook etaleert en die ons daar doet smelten met haar Shirley Temple-achtige snuitje.

Hoezo vuurwerk? 
Wim is geboren en getogen in Leiden. Had 1001 baantjes als o.a. stratenmaker, glaszetter en rioolaanlegger. Speelde bijrollen in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ (hij was die hulp van het escortbureau) en met zijn eigen platenlabel en de song ‘Minister Klink’ haalde Wim in 2009 nog de Top 100. Het tatoeëren trok hem en na flink oefenen op zijn eigen huid opende hij zijn eerste studio op de Volmolengracht.

Vuurwerk had hij ooit zelf nodig midden in een zomer. Nadat hij stad en land afliep, omdat het bij 30 graden nergens verkrijgbaar was, besloot hij het zelf te gaan verkopen en doet dat nu dus nog. De klapper van de verkoop is natuurlijk elke jaarwisseling, waarbij sommige klanten ongelooflijke bedragen uitgeven. Meer dan 3K komt voor. Wim moet het twee keer herhalen, want ik kan het bijna niet geloven! “Toch wel hoor,” herhaalt hij: “Meer dan 3.000 harde eurootjes vanuit een gewoon voortuintje!” Die kopers hebben bijna tijd te kort, omdat je niet dagenlang mag knallen. Laat staan als de gemeente Leiden die tijden nog eens naar minder uren aanpast. Dan zijn die mensen continu in overtreding! Want afsteken doen ze, het móét gewoon op!

Gran Canaria
Als een grote miljoenklapper Leiden weg zou vagen, vliegt Wim naar Gran Canaria. Daar zou hij sowieso het liefst vandaag nog naartoe emigreren. “Altijd lekker weer en zo’n heerlijk land”. “Waarom ben je dan nog hier,” lijkt mij een logische vraag? “Omdat daar niets te verdienen valt. Er is echt helemaal geen bal te doen. Daar hou ik wel erg van, maar je koopt er geen eten mee,” is het gevatte antwoord.

Handig en stuntelend
Wim is handig met foto’s bewerken. Op Facebook post hij met regelmaat hilarische foto’s van zichzelf en wat hem op dat moment bezighoudt. Dat leert hij zichzelf aan. Hij muist overal overheen en ziet wel wat er gebeurt. Die handigheid komt hem goed van pas in zijn bedrijf Honsbeek.nl waar je snel, leuke en vooral goedkope flyers kunt laten drukken. Vrouwen op hakken vind hij vaak klungelig. Lachwekkend zelfs! “Als je er niet op kunt lopen en er steeds bijna van op je plaat gaat, ga ik echt hard lachen hoor!”

Wim lijkt soms wat nors en meedogenloos maar is het niet. Hij is regels en wetjes vaak moe. Hij pakt aan wat hij kan, is handig. De beroepen die hij uitoefent, hebben stoere en stugge imago’s. Maar als ik tussen de vuurwerkdummy’s foto’s zie van zijn ‘kleine terroristje’, zoals hij zijn dochtertje ook wel liefkozend noemt, is het me wel duidelijk: ‘Ruwe bolster, blanke pit’. Met een heel grote dosis gezonde zelfspot, deze overbekende Leidse man. Kijk maar eens naar het ‘vragen aan Wim-lijstje‘ dan begrijp je precies wat ik bedoel.

Lekker drukke dagen, veel moois verkopen waar we op 31-12 om 00.00 uur allemaal van kunnen genieten en een gezond en gelukkig 2015 voor jou en je gezinnetje gewenst Wim!

XL Fireworks Leiden: www.xlfireworks.nl
XL Fireworks op Facebook www.facebook.com/XLLEIDEN
Wim’s Tattooshop www.tattoowim.nl
Honsbeek Media Services www.honsbeek.nl

Delen

9 reacties

 1. 1. het is geen advertentie heer frits vuurwerkoverlast.
  2. Wat doet u zelf met die link eronder reclame maken om zieltjes te winnen.

  As er nu al overlast is moet u niet bij ons winkels zijn want wij verkopen maandag pas.

  Prettige kerstdagen en een Fantastisch oud en nieuw.
  Geniet er van !

 2. " Laat staan als de gemeente Leiden die tijden nog eens naar minder uren aanpast."
  Dat is de landelijke overheid, niet de gemeente.

 3. Piet Pekelharing op

  Sommige burgers geven 3.000 euro aan vuurwerk uit. Ik mag toch aannemen dat dit niet de mensen zijn die steeds maar klagen dat het voor hen zo moeilijk is rond te komen met die crisis.

 4. @piet , op dit moment loop jij te klagen ? doe je dat zoon elke dag ?
  mmm ik koop veel ja 😉 maar werk ook zoon 40 a 50 uur in de week.

 5. Piet Pekelharing op

  Uiteraard staat het iedereen die zich net als ik al jaren ergert aan die vuurwerkterreur vrij de petitie voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren te tekenen.
  De petitie is te vinden op de webstek vuurwerkoverlast.nl .

 6. @piet. Loop niet zo te zeuren.
  Overlast word veroorzaakt door het ilegale vuurwerk.
  De overlast begint al eind november.
  Dan is er nog geen consumenten vuurwerk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline