Actie tegen uitzetting AH-straatkrantverkoper

37

Zaterdag 20 december komen bezorgde buurtbewoners en klanten van de Albert Heijn aan de Hooigracht om 12.00 uur op de Kaasmarkt bijeen. Zij zullen protesteren tegen de uitzetting van straatkrantverkoper Gamall. Bijna twee weken geleden was hij ineens verdwenen; hij bleek opgepakt.

Volgens Anke Zuithof, een van de organisatoren, is Gamal opgepakt en overgebracht naar het detentiecentrum in Rotterdam. De Egyptische ambassade is bereid hem terug te laten keren naar Egypte en daarmee is het voor Nederland mogelijk hem uit te zetten.

De organisatoren willen met de bijeenkomst hun zorgen uitdrukken en de laatste informatie delen over Gamal. Iedereen is van harte welkom zaterdag om 12 uur.

Delen

37 reacties

  1. Deze man ken ik zelf niet. Maar wat ik ervan gehoord heb is dit een man waarvan je weet dat hij hier al jaren ‘woont’ en dat hij het in eigen land niet gaat redden hoewel dat eigenlijk de verantwoordelijkheid van ‘zijn’ land is. Ik ben geen voorstander van het toelaten van van stromen economische migranten, maar in dit geval ben ik voorstander van legaliseren op menselijke gronden. Bas, Amersfoort.

  2. een Leids burger op

    Hoezo "dat hij het in eigen land niet gaat redden"? Waar is dat op gebaseerd? Hier redt hij het toch ook al 13 jaar?
    "legaliseren op menselijke gronden": Is deze Gamal er dan erger aantoe dan bijvoorbeeld andere mensen (bijvoorbeeld economische vluchtelingen) in andere landen die ook op zoek zijn naar een betere toekomst?

    Is er een goede reden om voor deze Gamal een uitzondering dan te maken? Dacht ik niet….
    Alleen voor èchte vluchtelingen dient in een beschaafd land altijd plaats te zijn..

    Bovendien hoort de beoordeling van toekenning (permanente) verblijfsvergunning of uitzetting geen taak te zijn van een Amersfoortse of Leidse burger maar van de IND en de beoordeling door de rechter.

    Ik vraag me af of al die mensen die een dergelijke actie tegen de uitzetting steunen bereid zouden zijn om dan de hier betreffende illegale persoon in hun woning op te nemen, van kleding en voedsel e.d. te voorzien. Of hoeveel geld zouden zij dan per maand over hebben voor die
    mensen "op menselijke gronden". Nee, dan wijst men natuurlijk opeens wèl graag naar de overheid….

    En dan néémt die overheid een beslissing (in dit geval uitzetting|terugkeer) en is het "weer niet goed"……

    • Ik ben het in elk geval eens met je uitspraak dat de IND en de rechter er uiteindelijk over moeten oordelen… maar ‘wij’ (iedere burger dus) mag er wel een mening over hebben en ventileren… Maar nogmaals ik ken deze man alleen van ‘horen zeggen’… Ik weet er eigenlijk te weinig van.

  3. Gelukkig kunnen we hier nog kritiek hebben op de handelwijze van de IND en de rechter. Het recht vertegenwoordigd niet de waarheid, het is maar een momentopname en kan van de ene op de andere dag veranderen. Bijvoorbeeld in meer menselijkheid.

  4. Uitgezet met steun van de pas herkozen burgemeester Lenferink die alleen opkomt voor zijn eigen soort mensen uit de Singelgordel en niet de zwakkeren van Leiden.

  5. Gelukkig zijn er mensen die zichzelf altijd weer wegcijferen, nooit aan zichzelf denken en niet alleen hun woonruimte ter beschikking stellen aan uitgeprocedeerde asielzoekers en de armen van deze wereld, maar die deze ongelukkige mensen steeds weer financieel bijstaan, te eten geven en al hun juridische en medische kosten betalen. Geen wonder dat deze nobele mensen voor onbeperkte immigratie zijn zodat zij voortdurend hun grenzeloze goedheid kunnen tonen en hun geld kwijt kunnen. Prachtig toch?

  6. Welke menselijke gronden stel je voor? Iemand die hier al 13 jaar zomaar rondloopt zonder verantwoordelijkheid te nemen? Wat is hier dan zielig aan? Ik stel voor dat je de belastingdienst ook langskomt om huisvesting en uitkering van deze man te kunnen financieren? En medische zorg? Als ik al 13 jaar mijn auto fout parkeer is het toch niet onmenselijk als ik daarvoor bekeurd wordt? Meneer heeft lang genoeg in Egypte gewoond en hij is echt niet vergeten wat hij daar moet doen.

  7. Ach, ach @frederik en @frits wat een harteloze personen zijn jullie. Zeker nooit iets verkeerds gedaan in jullie leven, altijd de brave hendrik geweest zeker. Altijd anderen de les gelezen omdat jullie zo perfect zijn. En dan grapjes maken als een ander in de misère zit ‘How low can you go’ zegt mijn zoon na de Engelse les op de Havo. ‘Zum kotzen’ zou mijn vader zeggen ondanks zijn gruwelijke hekel aan onze oosterburen. En Ome Koos zegt: ‘Grote jongens, heb je al bah gedaan?’

  8. een Leids burger op

    Zoals ik al zei: ik zie geen goede reden waarom speciaal voor deze Gamal op grond van humanitaire overwegingen een uitzondering gemaakt zou moeten worden. Desalniettemin wordt er door sommigen opgeroepen tot :"legaliseren op menselijke gronden". Ik zou zeggen: lees nog eens goed wat ik daarover eerder heb gezegd.

    Meer menselijkheid? Is die te verwachten uitzetting van die Gamal dan zó onmenselijk na 13 jaar illegaal hier te zijn? (onmenselijker dan andere uitzettingen?) Ik zie geen goede reden voor een uitzondering. En nogmaals: zo’n uitzetting komt voor de betrokken illegaal nooit gelegen, of het nu Pasen of Kerst is…..’ s winters is het te koud en ’s zomers te heet….enz., enz.

    Meer menselijkheid?
    Met datsoort "medemenselijkheidsargumenten" of humanitaire overwegingen zou je half Afrika dan wel meteen kunnen importeren en een verblijfsvergunning moeten geven natuurlijk. Want er zullen er daar ongetwijfeld velen zijn die het op grond van humanitaire overwegingen véél slechter hebben dan die Gamal hoor…….

    Maar de rechtsstaat is geen filantropische instelling:zo werkt de rechtsstaat dus niet.

  9. Johan Volkers op

    Evenwicht tussen ‘medemenselijk’ en ‘draagvlak’ is een moeilijke.

    Het is onmogelijk om iedereen op te vangen. De Nederlander is gemiddeld genomen een sociaal persoon, die veel aan goede doelen geeft, maar het opnemen van (te)veel ‘vluchtelingen’ kan leiden tot onverdraagzaamheid, deels doordat zij andere overtuigingen meenemen, die soms (heel soms) tot uitwassen (lees: onaangepast gedrag) kunnen leiden, wat weer koren op de molen is voor een partij als de PVV. Anderzijds moeten onderbuikgevoelens van de burger wel serieus worden genomen, want die duiden wel ergens op.

  10. Een heel bijzonder mens, want in 2004 heeft hij met gevaar voor uitzetting bij de politie getuigt in een zaak, waarin een trouwe klant van de AH ten onrechte door een bewaker werd beschuldigd van mishandeling en 5 uur werd vastgehouden.

  11. Diederik Mooij op

    Overigens, waarom dit nu opeens, is daar een reden voor. Kan een echte goede journalist daar een kritische vraag over stellen aan de betreffende autoriteiten? Ben wel erg benieuwd!

  12. Piet Pekelharing op

    Die rechtse knakkers moeten met die onderbuikgevoelens maar naar een gastro-enteroloog gaan.

  13. Ik vraag me af of Rob van Lint, directeur van de IND, woonachtig in Leiden hier iets heeft mee te maken.

  14. een Leids burger op

    "Waarom dit nu opeens" vraagt Diederik M.zich af?
    Is de berichtgeving daarover niet duidelijk dan?
    Citaat uit de berichtgeving:"De Egyptische ambassade is bereid hem terug te laten keren naar Egypte en daarmee is het voor Nederland mogelijk hem uit te zetten."

  15. Is het juist niet heel harteloos om te suggereren of de indruk te wekken dat alle asielzoekers (vluchtelingen, gelukzoekers) permanent in Nederland kunnen blijven? Het is in ieder geval wel een voorbeeld van extreem gemakzuchtig en kortzichtig denken. En het is onnozel om mensen die wat realisme of rechtsstatelijke feiten inbrengen bij dit onderwerp uit te maken voor rechtse knakkers of onverdraagzame lieden met kwalijke onderbuikgevoelens, laat staan met idiote vergelijkingen met nazipraktijken te komen.

    Het is gewoonweg onmogelijk om iedereen op te vangen in dit kleine landje dat bovendien al genoeg problemen heeft. Daarvoor ontbreken ruimte, allerlei noodzakelijke voorzieningen, woningen, draagvlak, enz. Iedereen die nadenkt begrijpt dit.
    Hoe zouden de, in hun eigen fantasie, moreel zo superieure supporters van Gamal trouwens reageren als er volgende week opeens 50 uitgeprocedeerden voor die supermarkt staan die ook niet willen worden uitgezet, en volgende maand een paar honderd voor elke supermarkt in Leiden en omstreken, en vervolgens in het hele land?

  16. @frits
    Even doordenken over jouw redeneerstijl (waarbij de individu wordt vervangen door een tsunami aan onpersoonlijken (een soort Invasion of the Body Snatchers)).

    Alhoewel er al 13 jaar 1 straatkrantverkoper bij de AH staat zijn er geen dag 50 verkopers bij de ingang van de AH gesignaleerd. Jouw redenatie van het uitzinnig uitvergroten van wat jij als een probleem ziet, die redenatie mist iedere feitelijke grond in het geval Gamal of George of de Egyptenaar.

  17. @ padekrom:
    Wat is dat voor vreemde redenering? Omdat een directeur IND in Leiden woont is de uitzetting van juist deze man opgestart? De oud directeur van de belastingdienst woont in Leiderdorp. Is dat dan de reden dat burgers van Leiderdorp belasting betalen?

  18. een Leids burger op

    @Frits
    Uiteraard kan niet iedereen die dat wil hier opgevangen worden. (lees: een permanente verblijfsvergunning krijgen.) Dàt zijn nu juist de LINKSE onderbuikgevoelens!
    —————————————————————
    In het geval van Gamal is geen permanente verblijfsvergunning verleend en heeft de rechter kennelijk geoordeeld dat uitzetting is toegestaan. Anders zat hij nu niet in een detentiecentrum om te worden uitgezet.

  19. Diederik Mooij op

    In 2004 was hij volgens de politie helemaal niet illegaal in Nederland, zo werd er tegen mij gezegd. Maar hij zei tegen mij dat hij dat wel was en wilde aanvankelijk daarom logischerwijs niet getuigen. Met alle risico van dien heeft hij toch een getuigenis van onschuld afgelegd. Dat zegt toch wel wat over zijn empathisch vermogen en hulpvaardigheid. Dat is een. En twee, hij was blijkbaar dus wel toen al illegaal. Vandaar de vraag waarom nu opeens toch die uitzetting? Heeft hij dan zelf nu aan de ambassade gevraagd om te mogen terugkeren en is nu eindelijk na lange tijd toestenmming gekomen? Lijkt me niet. Waarom nu? Heeft het iets te maken met mijn oppositie van de laatste tijd, het zal toch niet….

  20. Laat ik vooropstellen dat zulke individuele zaken dikwijls heel tragisch ziin voor de betreffende personen. Maar dat is vaker zo bij de uitvoering van bepaalde wetten. Ome Koos raakt erbij in zijn eigen betogen verstrikt en vind wetten en daarop gebaseerde uitspraken van rechters en uitvoeringsregels maar onzin als ik hem goed begrijp. Hij wil blijkbaar een uitzonderingspositie voor de heer Gamal omdat die bij een supermarkt staat waar de enigszins verwarde ome wel eens komt, maar de ome is niet geïnteresseerd in de talrijke andere uitgeprocedeerden/illegalen die zich elders in stad en land bevinden en die hij nog nooit heeft ontmoet.

  21. Hallo,heeft iemand voor mij de adres gegeven van Gamal. Ik heb een tijdje geleden een boek aan hem belooft maar heb niet meer de kans gekregen om die aan hem te geven. Aangezien ik waarde hecht aan mijn woord zou ik dat graag willen nakomen. Met vriendelijke groeten, Anne

  22. Diederik Mooij op

    @een Leids burger
    Hoe gaat zoiets dan? De ambtenaren zijn constant bezig elk jaar of zo aan ambassades te vragen iemand terug te laten keren en pas na 13 jaar zeggen ze opeens "ja nu mag hij"? Ik neem aan dat het initiatief ligt bij de Gemeente Leiden. Een initiatief geinspireerd op bezuinigingen. Participatiewet komt er aan. Daklozen kosten immers geld. Klinkt dat niet als een redelijke verklaring?

  23. @Frank71

    Psychologisch gezien: ‘Wat je van een ander zegt, ben jezelf’.
    Zo zeg je over mij: ‘de enigszins verwarde ome’.

    (citaat): ‘Ome Koos raakt erbij in zijn eigen betogen verstrikt en vind wetten en daarop gebaseerde uitspraken van rechters en uitvoeringsregels maar onzin.

    Maar wat heeft Ome Koos gezegd: ‘Het recht vertegenwoordigd niet de waarheid, het is maar een momentopname en kan van de ene op de andere dag veranderen.’.

    Conclusie: Ome Koos heeft niet gezegd dat het recht er niet toe doet. maar wel dat het recht niet onveranderlijk is. Waaraan ik wil toevoegen dat er zelfs binnen het bestaande recht uitzonderingen kunnen worden gemaakt bv. om humanitaire redenen.

    Verder zeg je: ‘de ome is niet geïnteresseerd in de talrijke andere uitgeprocedeerden/illegalen’.

    Ook een als beschuldiging geuite opvatting die geen bestaansrecht vindt in enig door mij gemaakte opmerking. Ome Koos mag het volgens jou niet opnemen voor de heer Gamal Montasir als hij niet tegelijkertijd opneemt voor ‘de talrijke andere uitgeprocedeerden/illegalen’.

    Een bekend Nederlands spreekwoord luidt: ‘Aan de appelen herkent men de boom’. Dat wil zeggen dat het algemene zichtbaar is in het bijzondere.

    Ik zou je nog een paar mooie kerstgedachtes mee willen geven: ‘Behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden’ en ‘Wie het goede doet, het goede ontmoet’. En hou daarbij Gamal Montasir voor ogen. Je moet tenslotte ergens beginnen.

  24. @Frederik
    Wat is dat voor een kromme vergelijking: " Omdat een directeur IND in Leiden woont is de uitzetting van juist deze man opgestart? De oud directeur van de belastingdienst woont in Leiderdorp. Is dat dan de reden dat burgers van Leiderdorp belasting betalen?"
    Ik kan me voorstellen dat Rob ook weleens winkelt bij AH op de Hooigracht en Gamall de straatkrantverkoper kent! Hem kennende staat hij daar niet ongevoelig tegenover en zou ik als GroenLinkser en stadgenoot daar een standpunt over hebben.

  25. Ik heb begrepen dat Gamal Montasir intussen geen moslim meer is, maar zich enkele jaren geleden heeft bekeerd tot het christelijk geloof. Daarmee is zijn terugkeer naar Egypte niet zonder gevaar.

  26. een Leids burger op

    Het is niet alleen voor christenen maar ook voor bijvoorbeeld vakantiegangers nooit 100% veilig (waar overigens wel….) om naar bepaalde plaatsen in Egypte te gaan. De islamitische broederschap of een of andere ji-HAAT-organisatie heeft daar in het verleden flink huis gehouden waarbij niet alleen andersgelovigen, maar zelfs ook toeristen|westerlingen niet werden ontzien. Er is zelfs nog enige tijd sprake geweest van een negatief rijsadvies. Maar tegen die moslimbroederschap(of hoe die club verder ook mag heten) zijn strenge straffen geëist en ook uitgevoerd.

    Maar dat betekent dus allemaal niet dat HEEL Egypte onveilig zou zijn. Als dat zo zou zijn was Gamal wel als vluchteling erkend geweest. Bovendien werkt de ambassade mee aan zijn terugkeer volgens de berichtgeving. Kortom: ook dat is geen reden om hem niet te laten terugkeren.

  27. een Leids burger op

    correctie: rijsadvies moest zijn reisadvies natuurlijk.

    @Diederik M.
    Als Gamal hier niet illegaal was had hij allang een permanente verblijfsvergunning gehad. Wat in het geval van Gamal de precieze oorzaak was van het niet eerder uitzetten weet ik niet zeker. Gerechtelijke procedures kunnen ook jaren duren, zeker als een advocaat bijvoorbeeld steeds met nieuwe informatie komt.
    Echter ook indien alle procedures zijn afgerond en de betrokkene geen permanente verblijfsvergunning heeft gekregen en dus illegaal is komt het vaker voor dat die dan toch niet uitgezet kan worden omdat "het land van herkomst" niet wil meewerken aan terugkeer. En dan heeft oppakken van zo’n illegaal natuurlijk geen zin omdat die illegale persoon dan toch niet teruggestuurd kan worden. Dat zou ook misschien kunnen verklaren waarom hij zo lang in alle openheid (bij een supermarkt) illegaal hier heeft kunnen zijn.

    Maar Egypte is niet meer het land van Mubarak, Diederik. Ook daar hebben veranderingen plaatsgevonden. Hoe dan ook: nu is het blijkbaar wel mogelijk om hem alsnog uit te zetten.

  28. Diederik Mooij op

    @Emile,
    Dat is zeker zorgelijk.

    Als hij moet terugkeren, krijgt hij dan een soort zakgeld of geldbedrag mee waarmee hij zich de eerste periode kan redden om bijv. een handeltje in het een of ander als straatverkoper daar kan op zetten? Zouden sympatisanten dit kunnen organiseren? 100 euro voor ons is niets maar daar is dat veel meer.

  29. Diederik Mooij op

    @een Leids burger,
    Je mag best mijn volledige naam gebruiken, want ik ben geen verdachte.
    🙂
    Tien jaar gerechtelijke procedures? Immers in 2004 al illegaal. Of komt het door de bewindsverandering in Egypte waardoor er nu recent wel meegewerkt wordt aan terugkeer. Dan zou kunnen kloppen wat je oppert.

    Ik ben i.i.g. enigszins emotioneel betrokken en daarom nieuwsgierig naar de ware toedracht, de feiten. Het is uiteindelijk een mens en het voelt alsof hij is overleden of zo. Een detentiecentrum is vreselijk, een politiecel is vreselijk, je wordt van binnen beschadigd en vernederd, dat moet je niet onderschatten. En dat 100-den mensen hier in de buurt weten wat er met hem gebeurd, is ook heel vervelend. Erg hard ook. Hij zit nu in een hokje van zoveel bij zoveel meter, alleen.

  30. een Leids burger op

    Door die bewindsverandering daar dus.
    En verder Diederik, Gamal heeft zijn illegaliteit nooit verzwegen. [ voor mij tenminste niet]
    En ook ik kende hem als een vriendelijk behulpzaam persoon. Maar daar gaat het hier niet om in essentie natuurlijk.Bij sommige mensen is het vaak zo: in principe is men wel tegen illegaliteit maar als die illegaal dan opeens een bekende van hen is en een naam krijgt verandert hun standpunt opeens van tegen illegaal naar voor illegaal.

    Maar Gamal is niet de enige illegaal natuurlijk….

    Tenslotte: iemand die iets doet wat niet mag (illegaal hier zijn mag officiëel niet) moet het niet vreemd vinden als hij opgesloten wordt. [ Bovendien:bij in-vrijheid-stelling zou je de controle over zo iemand kwijt zijn op het moment dat uitzetting daadwerkelijk aan de orde is.]

    Iets heel anders is het natuurlijk bij mensen die nog in asielprocedure zijn en een asielaanvraag hebben gedaan: DIE horen inderdaad NIET in een detentiecentrum of politiecel thuis. Maar dat asielstadium is, volgens mij, Gamal allang gepasseerd of hij heeft nooit asiel aangevraagd. Dus ook hier niets onrechtmatig.

  31. Diederik Mooij op

    @een Leids burger,
    U praat mij te veel als een agent of minister, een bepaalde staatssecretaris of jurist. Woorden als "onrechtmatig" die wil je toch niet in je mond nemen, als je over mensen spreekt. Dat juridische gedeelte zal wel. Dat hoef je niet zo te herhalen, dat is wel duidelijk. Rechtse anti meningen lees ik hier volop. Wil je me indoctrineren of zo of me overtuigen om maar VVD of PVV te gaan stemmen? Ik vertegenwoordig wat anders dan dit juridische, meer het emotionele. Daar gaat het wat mij betreft om en niet om de juristerij.

    Ik heb helemaal geen zin om te discussieren by the way.

    En om empathie, daar zou het in de wereld ook wat meer om moeten gaan, meer dan geld verdienen ten koste van alles (vele miskopen van mensen, ingewikkelde keuzeprocedures, valkuilen etc, absurde rijkdom hier, milieuvernietiging, overlast, overbevolking, westerse aso oorlogen vanuit verdeel en heers, marionetregeringen in Midden Oosten die de mensen daar klein houden etc.) en meer dan om politici en juristen die belangen van de rijken (in casu hier het rijke land Nederland) behartigen.

    De eerste drie zinnen van je reactie waren leuk, maar vanaf "Maar daar" en verder wordt het drammerig.

  32. @een Leids burger

    Ome Koos stelt voor dat jij hem persoonlijk (dus niet per post of mobiel) jouw boodschap overbrengt in het ‘voorportaal van de dood’ detentiecentrum. Kan je daden bij je (uit frustratie geboren) woord voegen. Wat heeft de wereld jou misdaan dat je zo harteloos bent?

  33. een Leids burger op

    Die ome Koos moet eerst maar eens goed mijn reacties gaan lezen en tot zich laten doordringen wat anderen over zijn reacties hebben gezet.(bijvoorbeeld Frank 71).

    En Diederik reageert wat te emotioneel. Waarom hoor ik bijvoorbeeld niets over de zwerver die al weken bij de rabobank bij het centraal station te vinden is (misschien is die ook wel illegaal. Is daar dan geen empathie mee? En zo zijn er nog vele anderen natuurlijk……)

    Maar beleid kan niet op emathie gebaseerd zijn. Zo werkt het niet. Gamal mag blij zijn dat hij nog zolang hierheeft kunnen blijven. Illegaal is gewoon onrechtmatig hier verblijven. Of je dat nu leuk vindt of niet.

  34. Diederik Mooij op

    @ een Leids burger,
    Wie heeft het over beleid maken. Ik niet. Lees de tekst aan de top nog eens. De hele actie en de aandacht is emotie rond een persoon en dat is ook goed en belangrijk in een samenleving.

  35. een Leids burger op

    De tekst luidt: "actie tegen uitzetting AH-straatkrantverkoper." Het gaat dus niet alleen om die actie maaar ook over de te verwachten uitzetting. Die te verwachten uitzetting is gebaseerd op beleid, niet op emotie. Die actie lijkt daarentegen wel sterk vanuit de emotie te komen en te weinig vanuit het besef dat niet iedereen hier opgevangen kan worden. Gamal is niet de enige. En nu stop ik ermee Diederik.

  36. Diederik Mooij op

    @ een Leids burger,
    Je hebt je mening meer dan duidelijk gezegd. Maar je zit erg in je rationele kant van je brein. Je bent zelf geen beleidsmaker of uitvoerder, neem ik aan. Misschien wel dan snap ik het, dan zou ik zeggen het is vakantie (misschien) en geef je partner eens wat meer aandacht, die heeft ook liefde nodig. Kun je dat? (gemeen he) We hebben de beleidsmakers voor het beleid. Die zijn sterk en gezond en hebben jou bijval niet nodig. De mensen van de actie weten dat ook wel wat je schrijft, ze zijn niet gek. Maar Gamal en zijn meelevenden kunnen best wat morele steun gebruiken en hebben geen behoefte aan een kleine onder Teeven met de bekende argumentaties. Support, daar is dit alles voor of het nu gaat lukken of niet. Morele steun en empathie dus!

    Ook hier een goed Kersfeest gewenst met meer empathie en naastenliefde.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline