Hakketak, Francine sprak…Koen van Berge Henegouwen

Als je over de Lange Mare loopt, ben je direct op de hoogte van het laatste snufje op televisiegebied want dat wordt, héél slim, door Koen van Berge Henegouwen pal achter de ruit van zijn zaak geëtaleerd. En je staat beslist eventjes stil om de prachtige beelden te volgen, want uiteraard staat het mooiste toestel van dat moment aan. Kun je je losrukken van de fraaie, levendige beelden en kijk je wat verder de winkel in, dan zie je niet alleen televisies maar ook audio-apparatuur, witgoed en alles wat daarbij hoort.

francine_klein_december.jpgAnno 1919
Omdat de naam Van Berge Henegouwen bij de meeste Leidenaren herkenning oproept, ging ik eens vragen hoe lang de zaak eigenlijk al op de Lange Mare zit. Want dat ‘ie voorheen aan de Aalmarkt zat, dát weten we toch nog allemaal? Terwijl ik, rondkijkend in de enorm lange winkel, vermoed dat dit een snoepjeswinkel voor mannen moet zijn met al die prachtige apparaten, komt één van de verkopers op me af. Hij stelt zich voor als Koen en ik begrijp de hand te schudden van de vierde generatie Van Berge Henegouwen in hetzelfde vak.

Koen… gaat over de 100 heen!
“Ik werd geboren boven de winkel op de Aalmarkt, speelde als kind tussen de televisies maar had nooit de intentie om de zaak over te nemen, daar waren we niet zo mee bezig,” start Koen zijn verhaal. Die ‘zaak’ is een bedrijf in huishoudelijke apparatuur sinds 1919. Koen’s overgrootvader begon met het aanleggen van verlichting en verwarming in de Leidse professorenwijk. Geluid, eerst uit pathofoons, daarna kwamen er radio’s bij. Het was een grote schok toen deze grondlegger van het familiebedrijf op slechts 40-jarige leeftijd overleed. Hij liet echter een bijzonder daadkrachtige vrouw achter, Koen’s overgrootmoeder! Deze vrouw hield de stekker in het contact met Leiden en zelfs toen zij in de Tweede Wereldoorlog de hele winkelvoorraad aan de bezetters moest afstaan, wist ze zich zó gesteund door haar zoons Loe en Jacques, dat ze het familiegoed alléén al om die reden wilde voortzetten. Ik ben er een beetje stilletjes van. Ondanks dat Koen mij stralend van trots over zijn familie aankijkt. Moet je je voorstellen! Een vrouw, in díé tijd! En dan een bedrijf met dit karakter! Ze moet haar mannetje hebben gestaan.

Acht jaar
“Het is het achtste jaar op dit adres,” zegt Koen om daarna verder te gaan met de historie. In de jaren ’50 waren de beide zoons druk met het nieuwste fenomeen: de TV met antenne-ontvanger! De Happy Few die zo’n modernistische zwart-wit kast kon aanschaffen, had de firma twee keer over de vloer. Eerst om het toestel te brengen en de antenne op het dak te monteren en ’s avonds kwam de monteur nog even de zenders instellen want overdag wás er geen TV. Terwijl ik peins in welk jaar ik zelf, met alle buurtkindjes in een kring (schoentjes uit), naar ‘Coco en Knorrepot’ op zo’n ding mocht gaan kijken bij de rijkste buren in de buurt, helpt Koen een klant aan een wasmachine. Letterlijk en figuurlijk want de klant wil vandáág nog een schone was dus de machine wordt, hup, uit het rek, hetzelfde moment in de bezorgbus getild.

“Jeetje, dat is snel,” zeg ik tegen Koen. “En dat is precies waar het bij ons om gaat, de service,” is zijn antwoord. Twee tellen later weet ik dat Van Berge Henegouwen altijd de telefoon opneemt als een gebruiksaanwijzing abacadabra voor je is en nooit voorrijkosten rekent als er besloten wordt toch even bij je te komen kijken. Zó haal je met je bedrijf dus die nu bijna 100 jaar, constateer ik tevreden.

Overgrootmoeder-Opa-Vader-Koen
In de jaren ’70 nam Koen’s vader Jacques het alsmaar groeiende bedrijf van zijn vader met dezelfde voornaam over en na het halen van alle ondernemers- en managementpapieren via het ROC is zijn zoon Koen nu alweer drie jaar de eigenaar. De zaak overnemen was geen verplichting, Koen mocht de wereld ontdekken van zijn ouders, zijn eigen dingen doen. Hij volgde een opleiding om op ambulances te werken maar werd daar wegbezuinigd. “Niets is toeval,” dacht Koen en stelde zichzelf opnieuw aan zijn familie voor. Als de volgende episode uit de feuilleton ‘Van Berge Henegouwen’.

Wow!
Koen stuurt zes fulltimers aan en is zelf het meest tussen de TV’s te vinden. “Vind je dat buizen op de bank, wat héél veel mensen doen, niet erg passief,” vraag ik hem voorzichtig? Daarbij oproepend wat ik tijdens mijn wandelingen door Leiden ’s avonds zie. “Dat is toch lekker relaxen na een bezoekje aan de sportschool,” vindt Koen. Ik begin te vermoeden dat kleinzoon een aardje naar z’n grootmamma is. Zij was, zo concludeer ik, ook in geen enkele hoek te kletsen! Alhoewel… toen op een dag de fabrikant van de Ambilight TV’s meedeelde dat Van Berge Henegouwen het bedrijf was dat het miljoenste exemplaar van deze TV’s met meekleurende rand had verkocht en de koper ervan verrast zou worden met maar liefst 10.000 euro (!!!) stond zelfs hij even met zijn ogen te knipperen. Om het daarna supergaaf voor zijn klant te vinden, want die kwamen in eerste instantie voor reparatie van het toestel dat zij hadden!

Leuk en minder gaaf aan Leiden
“Om bij de meeste van mijn klanten te komen, zou een steekwagentje toereikend zijn, want in Leiden is alles zo lekker op loopafstand,” grapt Koen. Hij ervaart Leiden als een warme deken, vooral bij het thuiskomen. Hij ziet wel dat Leiden aan het parkeerprobleem werkt, maar voorspelt dat het alleen gemakkelijker wordt voor de toeristen en zeker niet voor het MKB. “Vooral met mijn aanbod,” zucht hij: “parkeren de mensen eigenlijk het liefst voor de deur.”

Een motto en… bruidshakken!
“Alles kan! Als het maar leuk blijft,” is Koen’s levensmotto. Als vrouwen op hakken lopen, geniet hij. Hij komt een beetje dichterbij en fluistert met een stralende kop: “Volgend jaar loop ik naast een paar witte hakjes.” “Echt?” “Yep, we zijn de ‘Save-the-Date’s’ al aan het schrijven!”

Genietend van de mooie merken als; Bosch, Samsung, Philips, Sonos, Miele en nog veel meer, loop ik naar de automatische winkeldeur. Wil je met Kerst de tranen van geluk in ‘All you need is Luuuvvvv’ op z’n mooist bekijken? Je toestel wordt nog vóór die uitzending bezorgd! “Oja, nog één vraag Koen. Wat vind jij van de plannen om van de Lange Mare weer een échte gracht te maken?” “Top, ik woon hierboven en dan krijg ik vanzelf een grachtenpand.” Hij kijkt me aan terwijl zijn ene wijsvinger naar het plafond prikt en de andere wijsvinger en duim ernaast over elkaar een bekend… ‘dat levert me wat op’-gebaar maken. Nu weet ik het zeker… de zakelijkheid van ‘grootmamma de doorzetster’ zit bij de Van Berge Henegouwentjes in de genen.

Wij van Sleutelstad wensen Koen en zijn Bruid een heerlijke voorbereiding en een spetterende huwelijksdag in 2015!

Van Berge Henegouwen: www.bergehenegouwen.nl
Van Berge Henegouwen op Facebook: www.facebook.com/vanBergeHenegouwen

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline