Ontwerp nieuwbouw en restauratie Lakenhal gepresenteerd

27

Museum De Lakenhal heeft vanmiddag het definitieve ontwerp voor de restauratie en uitbreiding van het museum gepresenteerd. Het ontwerp voor de restauratie is gemaakt door Julian Harrap Architects uit Londen en de nieuwbouw is ontworpen door de jonge Nederlandse talenten Happel Cornelisse Verhoeven. De werkzaamheden gaan in 2015 van start en worden in 2017 afgerond.

In het ontwerp worden de vier afzonderlijke gebouwdelen volgens het museum op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden via een centraal binnenhof. Dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ van de oude Laecken-Halle te heropenen. Die Achterplaets staat in directe verbinding met de historische entree van het museum. In de nieuwbouw worden twee tentoonstellingszalen toegevoegd met natuurlijk bovenlicht en uitzicht op de stad.

Delen

27 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  ’Het ontwerp verbindt heden en verleden op intelligente wijze, met een eigentijds en eigenzinnig resultaat dat uitstekend bij het museum past.’
  Als iemand weet wat hier staat, mag het zeggen. Voor mij is het gewoon kletskoek.

 2. Op deze webpagina van de Lakenhal staat meer informatie.

  http://lakenhal.nl/nl/verhaal/presentatie-definitief-ontwerp

  Die nieuwbouw vloekt wat betref kleur en hoogte, ondanks het optische trucje ("geïnspireerd op de historische bebouwing in de omgeving"), nogal met wat er omheen staat en verbindt dus eigenlijk niets. Maar het was waarschijnlijk woekeren met de beschikbare ruimte. Laten we maar hopen dat de voltooide nieuwbouw beter lijkt dan wat de impressies doen vrezen. En anders kan de verfroller er alnog overheen :). Nu nog een belangwekkender inhoud!

 3. een Leids burger op

  Het enige wat met elkaar in verbinding staat zijn een paar gerangschikte blokken. Maar goed, laten we positief blijven: Het ontwerp had immers ook nòg slechter gekund.

 4. Hier gaan we nog tientallen jaren van gruwelen. Ik heb veel verkrachtingen van de monumentale omgeving meegemaakt maar deze spant de kroon. En dan te bedenken dat mensen zich vooral druk maken over de ondergrondse parkeergarage die daar pal voor de deur komt. Daar zie je straks nog maar 1% van. Deze gevel blijft vele jaren een doorn in het oog.

 5. Ik vind het echt een spuuglelijk ontwerp dat totaal niet in de omgeving past. Hebben de buurtbewoners er nog een zegje in gehad?

 6. Het is weer het bekende verhaal: Men moet zonodig weer het oude aan het nieuwe verbinden. Dat daarbij volledig het historische karakter van een gebouw en de aantrekkelijkheid van de een oude stad als Leiden wordt verkracht en verloren gaat, lijkt men niet te willen zien en is blijkbaar ook niet van belang.

  We hebben dit vaker gezien: Bij de oude historische Zijlpoort werd de oude historische brug vervangen door een hypermoderne vormgegeven brug. Leuk voor een nieuwbouwwijk; een vlag op een strontschuit bij een oude historische stadswalpoort.

  Wat dat betreft hebben onze zuiderburen in België het beter begrepen. In een plaatsje als Brugge koestert men de historische binnenstad. Vele toeristen komen er met genoegen de oude sfeer proeven.

  Aan de andere kant plaatsen we in Leiden wel weer klassieke lantaarnpalen terug in de binnenstad. Blijkbaar passen dan hypermoderne palen niet en wil men de oude sfeer van toen nastreven.

  Het wordt tijd dat de gemeenteraad eens een eensluidende visie voor de historische binnenstad van Leiden ontwikkelt waarin wordt vastgelegd hoe we met de oude binnenstad van Leiden verder willen. Welke sfeer en karakter willen we in Leiden: oud of nieuw of verzin eens wat…..

  De slogan "Niets lijkt op Leiden" kan nu in ieder geval weer uit de kast.

 7. maarten van wijk op

  ik vind het een monsterlijk ontwerp. had liever iets echt moderns gehad in plaats van deze krampachtige poging om zich ‘door de geschiedenis te laten inspireren’.

 8. Ik kan het bijna niet geloven, maar is er werkelijk iemand die dit flatgebouw van 3 verdiepingen mooi vindt? De prachtige oude Lakenhal van 1640 wordt volledig aan het zicht onttrokken. En dat moet dan € 800.000 gaan kosten?

 9. Piet Pekelharing op

  @Brugjetever: "In een plaatsje als Brugge koestert men de historische binnenstad." U doelt vermoedelijk op dat authentiek "middeleeuwse" postkantoor op de Grote Markt?

 10. Piet Pekelharing op

  Dit ontwerp is dus gemaakt door Julian Harrap Architects uit Londen. Ik mag aannemen dat de renovatie keurig volgens de regeltjes van overheidsopdrachten openbaar is aanbesteed. Museum De Lakenhal is immers een semioverheidsinstelling.

  Ik vermoed echter dat men ondanks alle zorgvuldigheid bij het toekennen van de opdracht één stap heeft overgeslagen. Het verdient namelijk aanbeveling om niet alleen te controleren of de bedrijven die hebben ingeschreven op de aanbesteding voldoen aan de omzetseis, of zij niet veroordeeld zijn voor fraude o.i.d., ervaring hebben met soortgelijke opdrachten, of zij beschikken over voldoende financiële draagkracht, voldoende deskundig personeel en over de noodzakelijke technische middelen, maar ook of het adres op hun briefpapier niet overeenstemt met één van de adressen in onderstaande link:
  http://www.carehome.co.uk/mental-health-hospitals/index.cfm/searchregion/South-West-England

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 11. Lex Beverhuis op

  Over architectuur valt niet te twisten. Over de geschiktheid van een ontwerp in zijn omgeving valt wel genoeg te zeggen. Goedkeuring voor dit ontwerp door de gemeente en de achterliggende hoge uitbouw van het De Nobelcomplex kan maar één ding betekenen, namelijk dat de gemeente af wil van de kleinschalige huisjes die hier nog staan. Op termijn zullen de stedenbouwkundigen wel bedacht hebben dat alles vervangen moet worden door hogere nieuwbouw. Niet passend bij een Singelpark en zeker niet passend tegenover Molen De Valk.

 12. Op de kleinschalige huisjes die daar nog staan hebben projectontwikkelaars en bouwbedrijven al lang hun oog laten vallen, of beter gezegd op de grond waarop de huisjes staan. Hun belangen worden uitstekend waargenomen door de VVD. Ze zullen waarschijnlijk alle medewerking van de gemeente krijgen, waaronder onteigening, wanneer ze met grootschalige plannen komen, plannen voor bouwwerken die het nieuwe met het nieuwere zullen verbinden.

 13. Doodzonde. Het oude gebouw is een bezienswaardigheid, vast onderdeel van mijn rondleidingen door de oude binnenstad. Nu wordt het een soort grijs appartementencomplex. Heel jammer.

 14. Wat een negativiteit allemaal.

  Met een gemiddeld genomen matige feitenkennis. De prachtige karakteristieke gevel aan de Oude Singel blijft volledig in stand. En wordt alleen nog maar beter zichtbaar. Hoezo wordt deze aan het zicht ontrokken door een gevel aan de Lammermarkt? Hoe wil je vanuit de Lammermarkt zicht krijgen op de Oude Singel???

  Over smaak valt niet te twisten. Wat mij betreft krijg een prachtig oud pand aan de Oude Singel een uitbreiding in een modern jasje. En wie kijkt naar de wijze waarop dat van binnen is verbonden, kan lastig anders tot de conclusie komen dat dat op een bijzondere manier is gedaan.

 15. Wat een treurig en eenzaam leven moet Wim hebben, zo superieur alles beter weten te midden van al die nitwits en negativelingen met hun matige feitenkennis.

 16. Wat een treurig en eenzaam leven moet Wim hebben, zo superieur alles beter weten te midden van al die nitwits en negatievelingen met hun matige feitenkennis.

 17. Bezorgde Leidenaar op

  Over smaak valt niet te twisten maar dit ontwerp stemt mij zeer droevig. Juist dit ontwerp valt enorm uit de toon binnen de directe omgeving van het gebouw.

 18. Wat spuuglelijk! En dan hoop ik toch echt dat dit het aanzicht vanaf de Lammermarkt ‘moet’ worden. Want als dit vanaf de Oude Singel/Oude Vest zichtbaar is, is het helemaal te erg. Waarom kan er tegenwoordig niets nieuws gebouwd worden wat een beetje wordt aangepast aan de historische omgeving? Een tijdje geleden heb ik enkele toeristen, die naar het station moesten, van de Haarlemmerstraat via de Oude Vest laten lopen. Omdat dat, behalve het Rapenburg, een mooi authentiek stukje Leiden was. Ik vind echt dat dat ook zo moet blijven. En ik vind ook dat we andere plekken in Leiden zoveel mogelijk authentiek moeten houden. Laat Almere Almere blijven en Leiden Leiden. Want anders wordt het LIJDEN.

 19. Om de mensen gerust te stellen: dit gedrocht wordt neergezet aan de Lammermarkt. Dit gebied is na de dempingen en verschillende kaalslagrondes van de afgelopen eeuw toch al niet het mooiste stukje van Leiden.
  Maar helaas worden er ook nu weer een paar wevershuisjes afgebroken.

 20. Wim de Leeuw, je hebt gelijk dat het hier om het aanzicht vanaf de Lammermarkt gaat. Dat maakt het ontwerp van deze aanbouw echter niet beter of mooier. Wat betreft de kosten van deze restauratie heb ik mij vergist: dat moet geen 800.000 Euro maar 16,6 miljoen Euro gaan kosten.

 21. Wat een bijzonder origineel kathedraalachtig ontwerp. Heeft het principe museum = kunsttempel er mee te maken? Goed om toeristen te lokken dat zeker en alleen al daarom een aanwinst voor Leiden. Ik vrees alleen dat het wit door weer en wind al spoedig in grijs wordt omgezet, wie gaat het schoonhouden? Mijn voorlopige ondeskundige (dus goed in de tijdgeest passende, mits luid verkondigd) conclusie: mooi ontwerp maar onpraktisch.

 22. Sjaan de Wekker op

  @Marcellus_B vrij vertaald:
  ‘Almere komt naar je toe in 2017’
  helemaal mee eens !!! laat dit ontwerp voor de polder, en niet in een historische binnenstad onder het mom van "verbindt heden en verleden op intelligente wijze" beter mooi (en historisch) nagemaakt dan lelijk zelf bedacht, daar zijn leuke voorbeelden in Zaanstad

 23. In Groningen is ook heel wat afgezeurd. Nu zijn ze al jaren blij met het Groninger Museum.

 24. Kan niet anders dan mij bij de uitmuntende reactie van Ome Koos aansluiten… De kleur lijkt me niet alles, maar verder zie ik het wel gebeuren. Als je met je rug naar molen de Valk staat is dit toch een heel wat beter uitzicht dan het gedrocht dat er tegenover staat (InCasa e.d.).

 25. Lex Beverhuis op

  Ik kan het zeker wel eens zijn met Ome Koos en JaapdV, ook de kleur past wel bij het gebouw. Mijn vrees is echter dat na dit gebouw er naast andere hogere bebouwing zal volgen die niet in deze omgeving past en ook dit gebouw als blikvanger zal ontkrachten. Er ontbreekt naar mijn mening een totaalvisie voor de bebouwing op deze plek.

 26. Inderdaad Lex, jij legt echt precies de vinger op de zere plek. Het is daar een rommeltje en van een duidelijke visie lijkt totaal geen sprake.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline