Muziekhuis en Qbus mogelijk langer open

1

Concertzaal Qbus van het Muziekhuis blijft mogelijk enkele maanden langer open. Afgelopen week meldde directeur Hans van Polanen bij Sleutelstad Radio dat de zaal op 1 december leeg aan de gemeente moet worden opgeleverd wegens een huurachterstand van 90.000 euro. Volgens wethouder Strijk van cultuur hoeft dat pas een maand later en is er bovendien een mogelijkheid dat de Qbus langer kan openblijven. Strijk antwoordde dat afgelopen donderdag tijdens een commissievergadering op vragen van de SP.

Strijk heeft maandag een gesprek met bestuur en directie van het Muziekhuis. Hij bespreekt dan of de Qbus enkele maanden langer open kan blijven, omdat er voor het eerste kwartaal van 2015 al concerten zijn geboekt. Harde voorwaarde is wel dat de huurachterstand niet verder oploopt. Het Muziekhuis zal steeds de huur per maand dat ze langer open willen blijven vooruit moeten betalen.

Delen

1 reactie

  1. maarten kersten op

    Kom net terug van weer eens een heerlijke muziekavond in de bedreigde Qbus: hoe Hans van Polanen het toch elke keer weer voor elkaar krijgt, mag Joost weten, maar daar zaten weer twee Amerikaanse top-artiesten, Ian Siegel en Jimbo Mathus voor een 150-kopig publiek ! Blues, Bluegrass, Country&Western; het publiek van oudere jongeren ging uit zijn dak… Zoals de Qbus voor het concert, morgenavond, van beroemdheid Gregory Page al sinds een week uitverkocht is…! Bestaansrecht volop dus, maar ja, dan gaat de ogenschijnlijk welwillende wethouder Strijk een "harde voorwaarde" stellen, om nog een paar maanden open te mogen blijven. De historisch volkomen beredeneerbare huurachterstand mag niet verder oplopen en de maandhuur moet dan wel steeds tevoren aan de gemeente worden voldaan. Wees nou eens redelijk: hoe kán de goed draaiende Qbus daar nou opeens aan voldoen? Waarom en waardoor, dient de gemeente zich af te vragen, zou er dan een huurachterstand zijn ontstaan? Kunnen die paar maandjes huurachterstand, waarvan nu eventueel sprake zal zijn, daar dan niet meer bij? Peanuts ! Cultuur kost gewoon geld en kwaliteit is zelden winstgevend en commercieel. Een educatieve en recreatieve gemeenschapstaak. Orkesten en musea worden gesubsidieerd of gered, "mindere" orkesten moeten soms ook stoppen. Het pas heropende concertzalencomplex Tivoli-Vredenburg in Utrecht heeft nú al een paar ton huurachtertand. Erg genoeg. De Qbus draait prima. Laat die paar maandjes dan alsjeblieft en zorg dan intussen voor een goed voorbereide verhuizing naar en inpassing in de kleine zaal van De Nobel. Strijk (over je hart en) toon je nobel !

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline