GroenLinks en Partij voor de Dieren in actie tegen plastic

8

Leiden moet een plasticsoepvrije gemeente worden. Dat vindt Dick de Vos van de Partij voor de Dieren. Zijn partij wil verder dat zwerfafval intensiever wordt aangepakt. Samen met GroenLinks blaast de PvdD ook de discussie over ecoglazen nieuw leven in. De Vos: “We moeten echt af van al dat plastic en wat niet op straat komt, hoef je ook niet op te ruimen.” Ook onder water is het plastic een groot probleem, weet De Vos: “Ik sprak onlangs met de stichting ‘Onder Water in Leiden’ en de plastic bekertjes worden tot in de Kijfgracht teruggevonden.”

Audiofragment: Dick de Vos en Jos Olsthoorn over het opruimen en voorkomen van plastic in Leiden.

Ook GroenLinks drong er onlangs bij wethouder Laudy op aan meer werk te maken van het plasticprobleem in de stad. Zo vroeg raadslid Jos Olsthoorn om meer plasticcontainers. Er staan nu nog maar op 15 locaties in Leiden van dergelijke containers en dat is voor veel mensen dus (te) ver fietsen. Laudy beloofde een ‘versteviging’ van die 15 plekken. Daarmee bedoelt hij dat er perscontainers worden geplaatst waar vijf keer zoveel plastic in kan als in een gewone container. De eerste is al in bedrijf: op de Kaasmarkt. Of er ook op meer plekken van dergelijke containers komen, hangt onder meer af van de landelijke discussie over het al dan niet afschaffen van statiegeld op petflessen.

Of Leiden alsnog ecoglazen invoert, zal binnenkort blijken als de twee partijen hun voorstel indienen. Wethouder Paul Laudy: “Ik zit daar niet geharnast in, maar tot nu toe was er in de raad geen meerderheid voor.”

Delen

8 reacties

 1. Verwacht op dit punt nu maar niets van VVD’er Laudy. De VVDA-regering wil onder leiding van zijn partij het statiegeld op plastic flessen afschaffen. Geruchten over corruptie doen de ronde, maar bewezen is nog niets.

  Regeringspartij VVD is er tevreden over dat de verpakkingsindustrie al veel afspraken is nagekomen en denkt dat het statiegeld in 2016 wel zal verdwijnen.
  De PvdA is nooit voorstander geweest van de afschaffing, maar heeft het verzet gestaakt wegens afspraken met coalitiegenoot VVD.

  http://nos.nl/artikel/659740-statiegeld-petfles-blijft-nog.html

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3635004/2014/04/14/Oppositie-zet-PvdA-onder-druk-om-statiegeld-te-redden.dhtml

 2. een Leids burger op

  Of het statiegeld op plastic flessen nu wel of niet wordt afgeschaft:het plan van PvdD en GL voor meer plasticcontainers is op zich wel een goed plan. Je ziet immers nu al in steeds meer toenemende mate kleine
  plastic flesjes waar nu al geen statiegeld op zit en die dus als (zwerf)afval worden weggegooid.

  Het is (en blijft) echter de vraag of voldoende mensen bereid zullen zijn zijn om hun plasticafval dan naar zo’n
  container te brengen en te scheiden van het overige afval.

  Het is in ieder geval een goede poging om ook het plastic zwerfafval proberen terug te brengen.

 3. maarten kersten op

  Hoewel het plastic-ophaalsysteem in Oegstgeest natuurlijk ook zijn nadelen heeft, is het resultaat in elk geval wél dat 1-op-1 wordt opgehaald, bij elk huis. Dus élk huishouden loost haar plastic-afval ! Ik ben dan ook verbaasd dat wij in Leiden, met ons op zich veel betere containersysteem, niet tot een veel hogere score aan opgehaald plastic zouden kunnen komen. Dus: bij elk containerstation ook een plastic-container en niet slechts 15 zoals nu. Ik ken nogal wat mensen die bij navraag blijken, niet de moeite te nemen om met een tas plastictroep een eind te lopen of fietsen. Vooral voor ouderen kan dit een probleem zijn. In de hele wijk Tussen de Rijnen, inclusief Havenwijk en een groot deel van het centrum aan de andere kant van de Hooigracht, is er maar één container, die op de Kaasmarkt ! En heel veel wijkbewoners wéten dat niet eens. Ik heb al twee jaar geleden telefonisch en later per mail aan de chef vuilnisdienst voorgesteld om op de vele gewone wijkcontainers in de stad grote stickers te plakken met een verwijzing naar het dichtstbijzijnde plastic-verzamelpunt. Begeleid door een huis-aan-huisbrief. Het leek hem wel wat! Resultaat: 0,0 actie. Daarom heb ik dat later nog eens via via (een paar andere gemeentemanagers) geprobeerd, maar ook dat blijkt tot nu toe vergeefs. Toch een heel goedkoop plan en een goedkoop win-win-systeem…?!

  Verder is het argument om niet meer dan 15 plastic-containers in te willen zetten mij volslagen onduidelijk. In de wijken staan nog steeds overal de GFT-containers, die daar ooit naast de gewone vuilcontainers werden neergezet voor het vercomposteerbare "groene" afval. Dat systeem is om vreemde redenen ooit verlaten, maar de containers staan er nog. Grotendeels ongebruikt, omdat de mensen niet zeker zijn van de functie ervan. Daarover is ook nooit een briefje bij ze in de bus gedaan… Je zou deze vaak lege bakken dus makkelijk alsnog kunnen inzetten voor de plastic-ophaal.

  Opeens is er dan wel het plan tot "verstevigen" van de huidige 15 containerplaatsen, wethouderstaal voor…verruimen van de capaciteit. Dit wordt dan weer afhankelijk gesteld van de huidige discussie over het afschaffen van het statiegeld op pet-flessen. Het zal allemaal wel weer een kwestie van geld zijn en minder van milieu. Hoewel: zou het niet veel goedkoper zijn om die vele tientallen, misschien wel honderden, oude GFT-containers in straten en wijken een tweede, plastic, leven te geven?

 4. wander waterdrinker op

  @ BetterFutureFactory
  Natuurlijk kunnen kunstenaars leuke dingen maken van plastic. Óók een manier van recycling! Maar daar gaat het hier niet om, het zijn plastic druppels op een gloeiende plaat…
  @Het Orakel van de Burcht: leuke filosofische stelling, eerlijk is eerlijk. En ook Youtube is illustratief. Maar ook dáár schieten we niet veel mee op als het gaat om het Leidse plasticprobleem. Piet Pekelharing, die een deel van Kerstens verhaal oppikt, en Kersten zelf hebben constructieve en interessante voorstellen, waarop ik wel eens wat reacties van de gemeente of de politiek zou willen horen… Intussen is het initiatief van Groen Links en de Vossen-en-Vissenpartij zeer te loven, ten bate van een beter milieu en een betere lokale leefomgeving. Nu maar hopen dat Laudy toch wat met die grootschaliger plastic-ophaal gaat doen…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline