Intocht Sinterklaas: Leidse pieten mogelijk gekleurd

29

Het is nog niet duidelijk hoe de zwarte pieten er bij de intocht in Leiden uit zullen zien, dat meldt Caroline Vonk van Stichting Sinterklaas in Leiden. “We wachten af wat het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht doen”, aldus Vonk.

Door de discussie rondom zwarte piet is het mogelijk dat de knecht van de Sint in een andere gedaante voet aan wal zet op de Beestenmarkt. “Wij willen een leuk feest voor kinderen organiseren dat kinderen begrijpen. Dus als de pieten een andere kleur hebben op televisie, zullen ze ook een andere kleur hebben bij de intocht in Leiden.”

Wanneer duidelijk wordt hoe de pieten van de Publieke Omroep er uit zullen zien, gaat de Stichting Sinterklaas in Leiden naar burgemeester Henri Lenferink om concrete plannen te maken. De organisatie, die sinds vorig jaar verantwoordelijk is voor de intocht, geeft aan dat het uiterlijk van de pieten de enige onzekerheid is. “We gaan er gewoon vanuit dat de pieten erbij zijn dit jaar”, aldus Caroline Vonk.

Het Leidse medium Bep Monfils maakte onlangs nog bekend dat zij op 29 november een ‘stille zwarte pietentocht’ organiseert. “Over deze actie heb ik nog niks gehoord, maar ludieke acties kunnen wat mij betreft geen kwaad. Wat mij stoort is dat de discussie de laatste tijd polariseert en escaleert”, stelt Caroline Vonk geïrriteerd. “Het wordt steeds grover, terwijl ik denk: jongens, het is een kinderfeest. Ik probeer zelf mijn kinderen bij te brengen dat Sinterklaas niet alleen een feest van krijgen maar óók van geven is. En niet alleen in de materiele vorm, maar ook bijvoorbeeld in het geven van respect.”

Geluidsfragment: Zelfs het medium Bep Monfils maakt zich druk om het voortbestaan van zwarte piet. Zij kondigde eerder een ludieke actie aan voor het voortbestaan van zwarte piet.

Mocht het uiterlijk van zwarte piet niet veranderen, zal de intocht op die van vorig jaar lijken. “We kregen vorig jaar veel positieve reacties in de lokale media”, aldus Caroline Vonk. “Op dat succes willen we in samenwerking met organisaties als Stedelijk Beheer dit jaar voortborduren.”

 

Delen

29 reacties

 1. een Leids burger op

  Uiterlijk van de pieten dit jaar onzeker?
  Ik zou zeggen:Laat ZWARTE PIET gewoon ZWART blijven! Hoe zwarter hoe beter. Laat je niet gek maken of misleiden door (zwarte) mensen die in Zwarte Piet een slavernijverleden of racisme menen te moeten zien en Zwarte Piet onnodig wit willen proberen te wassen.
  Zie verder:http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/08/
  leidse-jurist-stopt-met-hulp-aan-anti-pietenbeweging

  Ook al draagt Zwarte Piet een gouden ring….. het is en blijft een…… ZWARTE Piet.

 2. Zoals de organisatie zelf al terecht opmerkt, het is een kinderfeest, blijf dus met je poten van zwarte piet af!!
  Overigens vraag ik mij weleens af, hoe een mythologisch figuur racistisch kan zijn, aangezien t een karikatuur betreft, een niet bestaand wezen?
  En hoeveel van de klagers hebben DAADWERKELIJK met het slavernijverleden te maken? Dat antwoord is heel makkelijk: DAT ZIJN ER 0!!
  Dus deze klagers verklaar ik de klachten ongegrond, zou ze bijna zelf als racisten willen bestempelen

 3. Als malle Beppie zich inzet voor Zwarte Piet, dan moet ik wel tegen zijn. Kom dus maar met de Bonte Pieten naar Leiden.

 4. Volgens mij is dit in dit land een feest (probleem) van de volwassen die niet meer rationeel kunnen denken.
  Het feest is het feest en laat het , het feest is van de kinderen en is zonder racisme, geloof, of enige ander overtuiging!!
  Gun die kinderen hun moment en plezier en pak dat ze niet af!!

 5. Piet is zwart en blijf zwart .
  Leidenaren laat je niet gek maken .
  Zet voor je RAAM een a4 met zwartepiet ik blijf!

 6. Joost van Wassenaer op

  Als er ook maar één gekleurde Piet bij is, boycotten de volgende jaren en met de kinderen naar een intocht waar Piet wèl zwart is!

 7. een Leids burger op

  Inderdaad, zó is dat Pieter en Joost: Zwarte Piet is zwart. Maar dat is kennelijk voor sommige mensen moeilijk te accepteren.

  Overigens wordt de kinderen het feest op zich niet "afgepakt", maar wil dus men het uiterlijk van Zwarte Piet onnodig aanpassen.

  Overleg van de stichting Sinterklaas met de heer Lenferink over hoe de zwarte Pieten er moeten uitzien bij de intocht van Sinterklaas? Te bezopen eigenlijk voor woorden. We weten toch immers allemaal dat Henri L. lid is van de PvdA en dat PvdA hier, in dit verband, staat voor Pamperaer van de (zwarte) Allochtôôn, nietwaar?…….

  Een beetje slim klein kind zou wel eens aan zijn vader kunnen vragen:"Pappa, waar is ZWARTE Piet nu?" Als er straks geen zwarte pieten meer te zien zijn maar alleen nog maar rode, oranje, gele, blauwe, groene enz.
  Dan moet je zo’n kind gaan uitleggen dat Zwarte Piet niet meer mag omdat sommige mensen zich daaraan menen te moeten ergeren terwijl die nu juist vaak zelf hardstikke pikzwart zijn. Om van het onterecht veronderstelde verband van Zwarte Piet met het slavernijverleden of racisme nog maar te zwijgen……..

  Als het nu bij Zwarte Piet zou (kunnen) blijven. Maar waar ligt de grens? Mag ik bijvoorbeeld straks ook geen zwarte jas meer dragen zonder dan te worden gezien als racist of slavenhandelaar? En gaan sommige zwarte mensen zich daaraan dan weer ergeren?

 8. mensen laat het zo als het is aub
  zwarte piet moet zo blijven geen gezeur en gezeik meer jaar in jaar uit bah

 9. Pff.. wat een conservatief geneuzel. Sinterklaas is een kinderfeest zonder racisme, geloof of enige andere overtuiging lees ik hierboven. Als dat zo is, wat maakt het dan uit wat voor kleur die piet heeft? Is een kind werkelijk minder blij met zijn cadeau als zwarte piet niet zwart is, smaakt die pepernoot echt zoveel slechter? Tradities worden zo vaak veranderd..

  Omgedraaid vind ik het veel erger: blijkbaar is het zwart zijn van Zwarte Piet essentieel voor een beetje lol. Hoe praat je dat recht? Alleen omdat hij in jouw jeugd ook zwart was en je daar heimwee naar hebt? Wat een sentimenteel gejank.

 10. Het is óf de kleur van Piet aanpassen, óf de liedjes. Sinterklaasje kom maar binnen met je…gelijke. Zijn…gesprekspartner op het dek staat te lachen en roept ons reeds toe!

 11. een Leids burger op

  De liedjes zou men in sommige gevallen eventueel wel kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld bij:"Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan." Die stoomboot is inmiddels wel verleden tijd. Maar Zwarte Piet is zwart (zoals er wel meer zwarte mensen zijn) en blijft de knecht van Sinterklaas. Niet iedereen is gelijk.

  Het gaat dus niet om "sendimenteel gejank" in die zin dat tradities niet zouden mogen veranderen, maar dat men dit veranderen op valse gronden wil doen.
  Zo heeft Zwarte Piet helemaal niets met racisme of het slavernijverleden te maken. Moet straks dan alles wat zwart is maar aangepast worden omdat sommige (vooral zwarte) mensen zich daaraan menen te moeten ergeren? Dan kun je bezig blijven hoor? Niet aan beginnen dus.

  Het valt me nog mee dat nog niemand heeft voorgesteld om sinterklaas aan te passen……

 12. Zwarte Piet is zwart en blijft de knecht van Sinterklaas, maar dat is alleen in het Nederlandse sinterklaasfeest het geval tenzij er als de sodebillen aanpassingen worden gemaakt. Het machtigste land ter wereld (waar Nederland toch een beetje naar luistert om het woord ‘knecht’ niet te gebruiken) heeft inmiddels een Afro American president. En straks krijgen we drones door de schoorsteen in plaats van pepernoten. Ook bestaat er wel een heel continent waar de overwegend zwarte bevolking alle denkbare functies en rollen vervult.

  Het uiterlijk van zwarte Piet is ooit gebaseerd denk ik op onze voorstelling van hoe ‘exotische’ mensen er uit zien. Maar die wonen nu hier en zijn je collega, schoonzoon, buurman. Sint en Piet zijn erg zwart/wit, twee kleuren maar, terwijl de samenleving zoveel diverser geworden is. Het is jammer om dat niet terug te laten zien in een Sinterklaasfeest voor iedereen.

  Sinterklaas kun je natuurlijk ook aanpassen. Maar mijn buurman heeft geen lange spierwitte baard, wel kroeshaar. Het hele jaar door, zeg maar.

 13. een Leids burger op

  "Makkers staakt u wild geraas!" want het blifjt toch zwartepieten met een witte Sinterklaas en een ZWARTE Piet.

 14. bezorgde inwoner op

  Niet Zwarte Piet staat ter discussie, maar juist die kleine groep mensen die denkt het recht te hebben om zich gekwetst te mogen voelen; omdat zij zich inbeelden dat de fantasiefiguur ‘Zwarte Piet’ is bedoeld om hen te beledigen.
  Moet onze redelijkheid voor buigen voor het waanbeeld wat deze mensen hebben? Moet onze cultuur veranderen enkel wegens het argument "tradities veranderen nu eenmaal" en "we moeten nu eenmaal rekening houden met elkaars gevoelens"?
  In dit geval niet; de verandering wordt immers opgedrongen aan de meerderheid om wille van het waanbeeld van een enkeling. De beschuldiging dat Zwarte Piet te maken heeft met racisme, alleen omdat enkelen dat zo ervaren, slaat nergens op. Zwarte Piet is een fantasiefiguur; en zijn zwarte gelaat speelt juist een belangrijke rol in de hele traditie. Hij is eng, met zijn zwarte gezicht; maar kinderen leren dat ze niet bang voor hem hoeven te zijn. Die spannende, een beetje enge, Zwarte piet is een essentiele toevoeging aan het Sinterklaasfeest. Dat heb je niet met gekleurde pieten, die zijn veel te vrolijk. Dit is een van de redenen dat zo velen afwijzend staan tegenover gekleurde Pieten.
  Tradities veranderen, ja. Maar nooit afgedwongen door een minderheid, ze veranderen alleen doordat iedereen een keuze maakt om het voortaan anders te doen. En dat is hier niet het geval. Het draagt op deze manier alleen bij aan nog scherpere tegenstellingen en meer racisme. Wij vieren het feest alleen met Zwarte Piet en naar een intocht met gekleurde Pieten gaan wij niet. Dat is niet het feest zoals ik het mijn kinderen wil bijbrengen, dit is niet de manier waarop ik veranderingen accepteer. Ik hoop dat Zwarte Piet in Leiden alleen zwart zal zijn.

 15. Hebjehaarweer op

  Ik schaam en lach me kapot, wat een reacties: " blijf met je poten van onze zwarte piet af " Wat een stelletje neanderthalers. Het Wilders geschreeuw zonder inhoud. Ik ben nu helemaal om! Voor mij nu gekleurde Pieten. Wel zo bont en gezellig!

 16. Willem Schuyt op

  "Sinterklaas wordt dit jaar traditioneel gevierd. In het hele land zeggen sinterklaascomités niets te veranderen aan hun intocht naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet. De NOS en de regionale omroepen inventariseerden in 211 plaatsen of het uiterlijk van de pieten aangepast wordt. Dat gebeurt, voor zover nu bekend, in 6 dorpen en steden.

  De meeste organiserende comités zeggen dat de discussie in hun gemeente niet speelt en dat er daarom niets wordt aangepast. Toch is Piet in een behoorlijk aantal plaatsen de afgelopen jaren wel al iets van uiterlijk veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten. Een ding blijft: de donkere kleur. Het ene comité spreekt van ‘chocoladebruin’, de ander houdt het op ‘pietzwart’.(…)"

  http://nos.nl/artikel/716154-intocht-zwarte-piet-verandert-niet.html

  Choco Piet dan maar?

 17. een Leids burger op

  Welnee heer Schuyt. We gaan aan de minderheid (van vooral zwarte) mensen die zich nu zo menen te moeten
  ergeren aan Zwarte Piet toch ook niet vragen om hun kleur aan te passen. Dàt zou pas racistisch zijn! En evenzo wil Zwarte Piet gewoon blijven zoals ie is:ZWART dus. Dus geen choco-bruine Piet, maar gewoon:Zwarte Piet.

 18. Piet Pekelharing op

  Vreemd dat velen menen Zwarte Piet te moeten beschermen omdat hij tot onze tradities behoort, maar intussen wel Halloween vieren. Wat is er Nederlands aan Halloween?

 19. Zwarte Piet verandert niet? Dus geen Rembrandt Piet of Pieten Zonder Naam (hoezo identiteitscrisis). We laten weer kansen liggen, mensen. Aan de goden zij dank geen Bio Science Park Pieten in witte lab jassen en plastic brillen op hun neus. Droeg je vroeger verplicht bij scheikunde, monsterlijke dingen.

 20. Piet Pekelharing op

  Inderdaad, mevrouw Modde, toen ik jong was, waren er Zwarte Pieten en één Hoofdpiet. Al die guitige types als Muziekpiet, Profpiet, Wegwijspiet (die meestal de weg kwijt is), Keukenpiet, Weerpiet, Coole Piet, PZV’s (Pieten zonder Veren) etc. zijn van later datum. Hoezo traditie verandert niet?

 21. En de Hoofdpiet was Piet Römer en hij noemde Mies Bouwman die de intocht deed Vrouwtje ManBouw. We zijn van dezelfde leeftijd denk ik, heer Pekelharing.

 22. Zaterdag ben ik ZWARTE Piet op de boot en ik ben ZWART met kroeshaar, oorbellen en rode lippen. Dus ik zal wel opvallen tussen de nep Pieten.

 23. een Leids burger op

  Neppieten verblijven hier illegaal en dienen terstond te worden "uitgezet".

  Dus beste ZWARTE Piet, gewoon die neppieten er flink van langs geven met de roe, in de zak stoppen en meenemen naar Spanje.

 24. Ik zag laatst een wagen van de gemeente reiniging bedrijfscontainers legen. Daar was een hele donkere man bij in werkkleding van de gemeente. Ik moest gelijk aan dat gel*l over Zwarte Piet denken. Deze man werkt bij de gemeente. Is dus een slaaf van de gemeente. Daar hoor je niemand over.
  Beste ouderen, Sinterklaas en Zwarte Piet bestaat niet. Dus hoef je niks te veranderen. Voor de kinderen bestaat Sint Nikolaas en Zwarte Piet wel. Zwarte Piet is zwart daarom heet hij Zwarte Piet. Heeft niks met schoorstenen, Moren, of stoommachines te maken. Hij is gewoon zwart en heet dan ook zo. Je hebt nu eenmaal bazen en knechten. Moeilijk? Nee. Het probleem is kennelijk dat tegenstanders geen knecht maar baas willen zijn. Zullen ze toch eerst moeten werken en niet lopen lanterfanten met spandoeken.

 25. Piet Pekelharing op

  Dus volgens Bram Prater werken de tegenstanders van Zwarte Piet niet…..

  En bedoelt hij met "Hij is gewoon zwart en heet dan ook zo. Je hebt nu eenmaal bazen en knechten." dat wie zwart is een knecht is?

  Het lijkt mij dat Bram Prater het racistisch karakter van het personage Zwarte Piet wel heel erg overtuigend heeft aangetoond. Wat mij betreft is de discussie hiermee voltooid en dient Zwarte Piet voorgoed uit Leiden verbannen te worden. En dat terwijl ik tot ik zijn reactie las nog volledig open was in mijn mening over de kleur van Zwarte Piet.

  Helaas komen deze conclusies te laat voor de intocht van vandaag, maar laat ik hopen dat er volgend jaar geen Zwarte Pieten meer aanwezig zijn.

 26. een Leids burger op

  Gelukkig waren er dit jaar, zoals het hoort, ZWARTE Pieten.
  Dag Sinterklaasje, Daag,Daag, Dag ZWARTE Piet en tot volgend jaar hoor.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline