Hakketak, Francine sprak… Anne van Zwet van Jut en Juul

City Leiden is prachtig. Duizenden toeristen van over de hele wereld reizen naar ons toe om alles met eigen ogen te komen zien. Onze ‘canals’ hebben een ongelooflijke aantrekkingskracht. Maar het zijn natuurlijk niet alleen die waterstroken dwars door de stad die nooit vervelen. Vooral de – in vorige eeuwen (hoe déden ze dat toch?) – erlangs gebouwde woningen laten veel toeristenmondjes kreetjes als: Oww….en Aaahhhh….slaken.

francine_rood_klein.pngAnton Pieck kon ’t niet beter
In één van die, voormalig, oude huizen aan Nieuwe Rijn heeft Anne van Zwet haar ‘Lifestyle for Kids winkel’ Jut en Juul. Zodra je het pand ziet weet je ’t al zeker. Voor je kindje moet je dáár zijn! Het pand heeft een sprookjesachtige uitstraling die Anne nog eens benadrukt heeft door een prachtige INKE design muurapplicatie in de vorm van vrolijke bomen en lieve vogeltjes die jouw kinderkamertje fors kunnen opleuken in de ruime hal te plakken. Welkom in een wit-muisgrijze, frisse winkel, VOL met baby- en kinderspulletjes!

Als ik haar winkel binnenloop, is Anne in gesprek met de pakketdienst. De man heeft zijn steekkarretje hard nodig om alle te bezorgen pakjes de deur uit te rijden. Want Jut & Juul heeft óók een uitgebreide webwinkel en verzenden gebeurt elke dag. “Ik weet weer wat ik te doen heb,” fluistert Anne naar me, terwijl ze naar een klant in de winkel loopt. Ik volg met mijn ogen haar duim die over haar schouder richting magazijntje wijst. Mijn hemel! Stapels dozen tot aan ’t plafond! “Uitpakken, reserveringen apart leggen, uitprijzen en inhangen,” glimlacht Anne naar me: “Never a dull moment hier.”

De klant loopt een beetje wiebelig. Als ze haar aankoop wil afrekenen, zie ik waarom. Uit haar jack steekt een piepklein kruintje. Nu begrijp ik ook waarom Anne fluisterde! En dat doet ze nog steeds… De klant stopt met de wiegende beweging, doet haar rits voorzichtig een stukje omlaag en dan ben ik getuige van een snoezig tafereeltje. Een dot van een minimeisje hangt slapend in een buideltje en wordt aan Anne geshowd. Er volgt een gesprekje tussen beiden vrouwen wat vanuit Anne’s kant één woord verdient: Interesse. En toch duurt het niet té lang. Rap pakt Anne de aanschaf in en kijkt nog even met een schuin hoofd naar het alweer veilig ingestopte kindje. Haar klant rekent af en vertrekt met een brede glimlach.

Uitlaatklepperen
Anne is geen vreemde voor mij. Ik ken haar en haar Wim al een aantal jaren als mede-MKB’er en als we ver genoeg uit de ramen van onze woningen gaan hangen en zwaaien zijn we zélfs buurtjes! Alleen wil het historische feit dat zij óp de Oude Vest woont en ik áán de Oude Singel. Leg dát nu maar eens aan die toeristen uit! We zijn gescheiden door hetzelfde water. Anne en Wim lossen dat soms op door mijn Hans en mij van ons favo grachtenbankje af te plukken voor een tochtje met hun sloep. Want varend bijbeppen en naar alle grachtenpanden kijken, dáár krijgen we nooit genoeg van!

En tijdens die tochtjes glijden de ergernisjes die we soms opdoen – doordat sommige (web)consumenten wel hun rechten maar niet hun plichten lijken te kennen – net zo soepel van ons af als het water rond de sloep kabbelt. En als er dan ineens vanaf de kant geroepen wordt… “Anne, Anne, kijk een-hééns!” En er wordt trots gewezen op een kirrende kinderwagen. Dan “sja… ja,” zegt Anne dan bijna emotioneel… “dát is toch wel een dingetje waar ik het voor doe hé…” De klanten komen vaak ook met geboortekaartjes en foto’s van de verse baby’s in de met Jut En Juul artikelen ingerichte kinderkamers: “Dat vind ik zo leuk!”

Haagse
Van origine uit Den Haag. Een stad die ze nu als veel te groot en te onpersoonlijk wegwuift. Jarenlang happy in Roelofarendsveen totdat ze zoveel in Leiden was vanwege haar 21-jarige loopbaan bij Research voor Beleid dat de stap naar ’t Leidse een logisch gevolg werd. Ze nam een sabbatical en ontdekte dat ze haar liefde voor oude huizen en interieurs in werk wilde uitdrukken en werd aangenomen bij Bob van Beek, een architectenbureau voor Monumentale panden. Vanuit dat point of view en het feit dat er eigenlijk niet veel mooi design voor kinderkamers op de markt was, startte ze na die periode het voor ons nu zo bekende en al met de titel ‘Leukste babywinkel van Nederland’ bekroonde, Jut en Juul.

Ze zegt dingen maar doet het ook! 
“En plots was mijn moeder niet alleen meer oma maar ook een ondernemer,” zei haar dochter Zoë met ingehouden trots op een dag tegen me: “Want wat mijn moeder zegt, dat doet ze ook!” Klopt. Veel klanten kunnen dat bevestigen. Er is van alle merken een grote collectie in voorraad, maar het is vrijwel onmogelijk om van (o.a.) de merken: Koeka, Baby’s Only, Imps & Elfs, Moulin Roty, Skip Hop, 3 Sprouts, Aden & Anaïs en Lodger echt álle producten in huis te hebben. Dan bestelt Anne het gewoon voor je!

Op de doos
Tijdens mijn gesprek met Anne zit ik te luistervinken op een grote doos die moet nog worden uitgepakt. Ik spits mijn oren telkens als ze even wegloopt naar een klant. Klant 1: “Jullie zijn de enige in de regio die deze collectie hebben.” Klant 2: “Ik krijg hier nog eens last van keuzestress”. Klant 3: “Wat lief dat je die speeldoosjes gewoon aan me laat horen één voor één.” Die klant weet niet dat de enorme sortering muziekpopjes, -sterren, -harten, en noem nog maar een vorm op hier een soort zakelijk verantwoorde verzamelwoede van Anne zelf zijn. Dat is mij allang bekend. Ze is zélf gek op die lieve muzikale mechanica. Heeft de meeste merken ervan in huis, dus zoek maar niet verder. Klant 4: “Ik kom even zeggen dat nu mijn neefje geboren is ik vaker ga komen hoor. Je spullen zijn zo mooi, ook van kwaliteit en je spaarsysteem is fijn meegenomen.”

En weet je? Die klanten hebben gelijk. Bij Jut en Juul vind je alleen maar ‘eerlijke handel’ waar bij de fabricage absoluut geen kinderhandjes aan te pas gekomen zijn en een eerlijk loon is betaald. Anders komt het er bij Anne gewoon niet in. Okay, een speeltje kost hier misschien een paar euro meer maar dan heb je ook wat, merk ik terwijl ik stiekem en vergeefs probeer een oogje van een beertje los te wippen. Lukt niet, erg veilig dus.

Zeg ’t eens Leidse!
Zolang in Leiden, wat vind je leuk? Ze dreunt op: “de Lakenfeesten, 3 oktober, Open Monumenten natuurlijk, Museumnacht, Joh, er zijn zoveel dingen. Eigenlijk heb ik geen tijd om Leiden uit te gaan, er is ieder weekend wel wat leuks!” Nu eens kijken of we haar vrolijke, aan het eind van elke zin stijgende, stem kunnen temperen met de vraag waar ze een hekel aan heeft in Leiden. En tot m’n verbazing rolt er net zo vlot negativiteit uit: “Leiden laat bestuurlijk dingen teveel op z’n beloop. Is in heel veel gevallen niet echt ondernemersvriendelijk bezig en het wordt tijd dat er eens écht wat aan die enorme, stadsontsierende fietsenmassa’s aan de Lange Mare en ’t Gangetje wordt gedaan.” Ze heeft gelijk.

Super Granny
Er zijn vier kinderen met aanhang en inmiddels zes kleinkinderen. Tijd voor hen is er ook. Wim kan superlekker koken dus het is met regelmaat bijpraten en smikkelen om haar grote tafel. De (klein)kinderen wordt meegeven: “Het leven is een feest, als je bereid bent zélf de slingers op te hangen.” Als zij haar klanten al met zoveel interesse tegemoet komt, wat zal haar kroost dan dol op haar zijn!

Sandaaltjes versus hakjes
Op Birkenstockjes van het charmante soort, met lakbandjes over haar voeten, sjort Anne de doos waar ik net op zat naar een plek om ‘m uit te pakken. “Draag je ook wel eens hakken?” is mijn onvermijdelijke vraag. “Daar hou ik het hier geen dag op vol. En van die hoge zoals jij draagt, dat lukt mij niet eens. Maar lage hakjes voor een avondje uit? Ja hoor, die heb ik wel.”

Er komt alweer een klant binnen. Haar computer gaf ook steeds webwinkelorder bliepjes. Zij moet verder, ik ook. Vrolijke stoffen vlaggetjes bewegen een beetje op het lichte nazomerbriesje boven mijn hoofd als ik de winkel verlaat. “Ja Anne, je hebt gelijk, zélf slingers ophangen maar is het écht toeval dat jij ze ook verkoopt? Dat zál toch niet?”

Jut en Juul de webwinkel: www.jutenjuul.nl
Jut en Juul op Facebook: https://www.facebook.com/jutenjuul
Jut en Juul op Twitter: https://twitter.com/JutenJuul
Jut en Juul op Instagram: //instagram.com/jutenjuul
Jut en Juul op Hartje Leiden: //www.hartjeleiden.nl/winkels/jut-juul
Jut en Juul op de beste winkel: //www.vijfbeste.nl/babywinkels
Jut en Juul virtuele tour: https://www.facebook.com/jutenjuul/app_208195102528120

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline