Hakketak, Francine sprak…Sevil Colak

1

De Hogewoerd en omgeving is een favoriet winkelgebied in Leiden. Met ’t Gangetje, de Nieuwe Rijn en de kop van de Bree in je draaicirkel zijn daar verhoudingsgewijs de meeste zelfstandige ondernemers die Leiden (nog) heeft gevestigd. Elk met het eigen, unieke, aanbod.

Zo ook ‘Vriendinnenmode’ van Sevil Colak. Haar winkel op nummer 21 heeft een prachtige, historische, zeer goed onderhouden houten gevel. Achter dit fraaie visitekaartje voor Leiden heeft Sevil een sfeervolle winkel waar ze een zakelijk elegante collectie dameskleding aanbiedt met veel bekende, modemerken zoals: Crea, Save the Queen, Tessa Koops, Tony Cohen, Annette Görtz, Stefan Schraudt, Az, Vic shoes en Naná Nucci.

francineverbiest_klein.jpgMKB’r met een slim hart
Op de dag dat ik in de winkel kom om met haar af te spreken wanneer we het praatje voor de Hakketak zullen maken is Sevil bezig met een klant. Dus ik duik even in de rekken, dat is echt niet vervelend want de nieuwe najaarscollectie hangt er al. Terwijl ik met een beeldig rokje in m’n hand nadenk of ik dat écht óók nog nodig heb hoor ik de klant peinzend zuchten terwijl ze een mooie ketting op de toonbank legt waar Sevil haar aankopen zorgvuldig eerst in vloeipapier (waar zie je dát soort verwennerij nog?) en dan in een chique zwarte lakpapieren draagtas stopt.

“Ja! Ik doe het toch! Ik neem tóch dat collier erbij, het maakt m’n nieuwe setje écht af!” zegt de dame ineens zeer beslist. Sevil glimlacht, pakt het sieraad bij de rest in en draait het pinapparaat naar de dame “Klopt dat bedrag wel?” vraagt ze. Ja, die ketting krijgt u namelijk van mij, zegt Sevil. Het plotseling verrukte gezichtje van de dame kan ik niet omschrijven, terwijl ik Sevil in gedachten een 10 voor haar klantenbinding geef.

Chique 
Sevil’s woning, waar we afgesproken hebben, ligt in die Leidse wijk waar je vanaf de drukke Hoge Rijndijk indraait om daarna in een oase van rust terecht te komen. De jongste van haar twee zonen (15) opent de deur en leidt me naar een sfeervol tuinterras waar ik deze mooie Leidse Turkse beter leer kennen. Leidse ja, want als je hier al vanaf je 6e woont dan bén je écht ‘n Leidse! Maar dan wel een met jaloersmakende dikke donkere, lange, precies juist gekrulde haardos in verhouding tot mijn eigen lichte piekenbol.

Izmir – Leiden
Mijn ouders hadden helemaal geen plannen om te emigreren! Begint ze haar verhaal. In Izmir, de derde grootste stad van Turkije hadden ze een goed lopende kruidenierswinkel. Totdat de wijk waar ze woonden en die winkel hadden steeds verder leegstroomde. Europa, waar veel werk werd aangeboden, betekende voor velen een inkomen en beter leven voor de kinderen. Toen zelfs de meeste vrienden van haar ouders afgereisd waren en de winkel stiller werd, besloot haar vader óók te gaan. Voor 1 jaartje dan maar! Dusssss….. de kleine Sevil mocht haar koffertje gaan pakken. Leiden is sindsdien haar thuis.

‘t Leidse leven met ups & downs
Ze had een enorm leuke jeugd in deze stad die net groot genoeg is om lekker te kunnen tieneren maar toch het karakter van een dorp heeft zonder veel gevaren. Helaas stierf haar vader vrij jong. Van terug naar Turkije was toen helemaal geen sprake meer. Na haar schooljaren ging ze direct werken. Ze verkocht byoux bij V&D (ze is verrukt over de recente metamorfose van dat grootwarenhuis) en kleding bij Bennetton en Amici totdat ze voor haar inmiddels geboren kinderen echt thuis wilde moederen. Toen haar twee bloedjes de dagen redelijk zonder mammie door kwamen, dacht ze: “Kleding verkopen kan ik zelf toch ook.” En opende ze het huidige ‘Vriendinnen’ Met haar charmante collectie verbrede ze daarmee het aanbod dameskleding in Leiden behoorlijk.

Van de kaart…
Als ik haar vraag direct te roepen waar ze naartoe zou gaan als Leiden uit Google maps verdween, is ze zelf even van de kaart. “Wat zég je?” is haar schrikreactie zelfs. Om daarna (ik verwachtte Izmir) Amsterdam te zeggen. Daar zijn de terrassen ’s avonds wél allemaal gezellig open. Ze ziet hier ’s avonds honderden stoelen aan elkaar gebonden staan op de Nieuwe Rijn. Domme gemiste kansen vindt ze dat. Het parkeerprobleem is gelukkig bijna opgelost met de komst van de nieuwe garages, dáár is ze echt heel blij mee. Dát en die mooie herinrichting van de Breestraat gaat zeker meer mensen richting Leiden lokken.

Geniet zoveel als je kunt
Zonder paps en met een mam die helaas veel verzorging nodig had, leerde ze leven en genieten van het moment. Dat is ook haar standpunt, elke dag telt, haal eruit wat erin zit, Leef! Ik begrijp haar… samen genieten we zwijgend een poosje van de mooie zwoele zomeravond en de heerlijke wijn in haar met veel liefde en vaste planten aangelegde tuin.

Hakken
Ze loopt die avond op zwarte glitter Fit Flops met een sleehak. Ze grijnst me breed aan als ik ernaar kijk. “Je hebt me toch wel in de winkel gezien op die studs hé?” is haar vraag. “Ja ja… deze draag ik dus alleen maar thuis, kunnen m’n voeten even bijkomen,” grijnst ze. Ze laat me haar woning zien voordat ik vertrek. Sevil verstaat de kunst van het weglaten. Classy meubelen, gecombineerd met een vleugje Turks antiek en precies de juiste verlichting. En niets meer dan je nodig hebt. Prachtig! Als we in haar keuken zijn, zie ik de enige georganiseerde ‘wanorde’ in haar huis. De koelkastdeur hangt vol met herinneringen aan magneetjes. Dit is m’n vader, wijst een perfect gelakt vingernageltje aan. We kijken naar de foto, dan naar elkaar. Heel Turkije trekt melancholiek voorbij in haar ogen…. In 1 moment.

Tjééétje…
In de week na ons gesprek fiets ik over de Hogewoerd. Bij toeval ziet Sevil me en roept: “Francine, wil je even iets aanpakken?” Ze zet zo’n zwarte ‘Vriendinnen’ laktas op m’n voorrekje met een knipoog en rent (op paalhakken) haar winkel weer in waar net iemand uit de paskamer komt. Thuis keer ik de tas om en rits-rats het vloeipapier open. Het is dát rokje! Precies in de juiste maat! Sevil wat lief!!! En wat heb jij een opmerkzaamheid met bijpassend geheugen! Ik begrijp dat je zo’n grote, alsmaar groeiende vaste klantenkring hebt!

Een virtuele kijk bij Vriendinnen mode: //www.vriendinnenmode.nl/
Vriendinnenmode op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Vriendinnenmode

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline