Mensen die hun fiets buiten de rekken zetten bij Leiden Centraal lopen het risico dat hun stalen ros bij terugkomst is verdwenen. De gemeente haalt al jaren de ‘foute fietsen’ weg en slaat ze op. Tegen een vergoeding kunnen ze dan weer worden afgehaald. Meestal moet er dan wel meteen een nieuw duur slot worden aangeschaft, want de gemeentelijke slijptol is onverbiddelijk.
In september beginnen de lessen weer bij het ROC Leiden. Nieuwe leerlingen zijn misschien nog niet allemaal bekend met het Fiets Fout = Fiets Weg beleid van de gemeente Leiden en daarom geldt er vanaf 1 september een speciale coulance-regeling. Foute fietsen worden niet metéén weggeknipt, maar krijgen eerst een waarschuwingslabel. Na een uur worden ze alsnog weggehaald.
3 reacties
Een úúr, haha, dat is toch alleen symbolische coulance!
Wat nou, als iemand anders jouw fiets heeft verplaatst?
Dat heeft onze dochter 26.50 euro gekost!
Ik weet niet hoe het is afgelopen ( http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/03/vrij-baan-voor-foute-fietsparkeerders-bij-station ) , maar ik vind dat feitelijk de gemeente optreedt als fietsendief. Je fiets hoeft maar één keer weggeknipt te zijn en je weet hoe vreselijk irritant dit is. Eén uur een sticker slaat natuurlijk helemaal nergens op ik vraag mij af op welk kantoor dit is verzonnen. Iedereen met een beetje verstand kan inschatten dat iemand met de fiets naar het station gaat, de trein in stapt naar school of naar werk, en dan weer terugkomt. 24 uur lijkt mij hier dus wel het minimum. Leiden is dus weer bijzonder ongastvrij. Ik heb regelmatig gezien hoe door de betreffende dienst met veel plezier sloten worden opengeslepen en ik snap het ook wel het is en prachtgeluid en dan die sterretjes !! maar nogmaals, gastvrij is het niet. De lokatie om je fiets op te halen zie ik ook als pure pesterij. Willen we dat uitstralen in Leiden, dat we de ongehoorzame burger nog even lekker extra gaan pesten door ze te dwingen met de bus naar een afgelegen industrieterrein af te reizen om hun fiets op te halen? En dan weer een gigabudget steken in campagnes om mensen naar de stad te lokken? Ik maak tegenwoordig als ik mijn fiets bij het station plaats zélf een foto, inderdaad om te voorkomen dat iemand anders mijn fiets uit het rek wipt en zijn eigen fiets er in zet. Dan heb ik bewijs. Bewijs dat overigens nét zo zwak is als de foto’s op de Fiets-Fout-Fiets weg website, maar dit terzijde. Ook dat gebeurt dus weet ik uit eigen ervaring. Ik snap heus wel dat we af moeten van weesfietsen of wrakken, maar dit beleid is daar niet in eerste instantie op gericht, het is pesterij, bah.