Hakketak, Francine sprak… Chris de Waard

Als je na een paar maandjes toch zwicht voor de vraag van veel mensen om de Hakketak weer te gaan schrijven dan is het logisch dat de 1e over wie het zal gaan die persoon is voor wiens internetportaal je ‘t gaat doen. Ja toch? En dat is Chris de Waard van Sleutelstad. Een overbekende Leidenaar met immer vriendelijke glimlach en een dikke tas met opname apparatuur aan zijn lijf.

francineverbiest_klein.jpgSleutelstad Media
Al sinds 2005 is Sleutelstad in de ether. Via 93.7 FM en kabel 102.4 wordt elke dag het laatste (inter)nationale nieuws en dat uit heel Leiden en omgeving bekend gemaakt afgewisseld met veel muziek, ook regionale hits, door Chris en zijn team. De nieuwssite met dezelfde naam bestaat zelfs nóg langer. Sind 2002. Na inschrijven, kan je elke dag ’n handige overzichtelijke nieuwsbrief in je mail krijgen. Zo heb ik Sleutelstad ook beter leren kennen, denk ik terwijl ik op ’n mooie zomerdag door de Zeeheldenbuurt van Leiden fiets op zoek naar het kantoor en de studio van Sleutelstad. Want….voordat ik mijn vragen op Chris af mag vuren gaat hij eerst mij interviewen en dat wordt (natuurlijk) direct uitgezonden.

Studio
Het is voor mij de 1e keer dat ik bij ‘n radiozender ben en ik kijk enorm op van wat dáár allemaal bij komt kijken. 6 man kunnen aan een enorme, onder mass’a papierwerk bedolven, werkplek met ontelbaar veel computerschermen zitten om alles te regelen. “Waar is Chris?” fluister ik (je weet maar nooit bij een radiozender) over de schouder van 1 van de mannen die lijntjes volgt op een scherm met teksten die met een noodgang voorbij vliegen. Daar zit ‘ie! Is het antwoord en als ik opkijk zie ik ‘n overeenkomst met een aquarium in m’n fantasie groeien. De studio! Ik mag erin ook! Benieuwd wat me te wachten staat trek ik de deur open. Chris wijst ’n stoeltje aan, draait een flinke microfoon voor mijn neus en ik hoor hem zeggen dat ik in de studio ben om uit te leggen wat de Hakketak inhoudt. ”Slik!!!” gaat dat hier zo vlot denk ik terwijl ik Chris antwoord geef op zijn vragen. En ja, na een paar minuutjes is het klaar en zet Chris muziek aan en geeft mij op zijn beurt rap en vrolijk inzicht in zijn persoonlijke leven.

Utrechtse Leidenaar
Zijn wiegje stond in Utrecht maar net nadat hij daar uitgegroeid was verhuisden zijn ouders al met hem naar zorgstad Leiden waar al snel ook zijn zus werd geboren. Leiden omdat ze er fijn konden werken. Mam was docente ziekenverpleging en zijn vader gebruikte als info voor zijn beroep het ouderwetse woord zenuwarts. Chris ging naar ’t ondernemersonderwijs en was al in 1982 bezig met dagelijks nieuws, politiek, sport en cultuur uit en over Leiden volgens zijn Linkedin pagina. Die jarenlange ervaring leverden hem de volgende fraaie uitspraken op; Pieter Kos; “Chris zijn menselijke benadering en humor wint snel vertrouwen” Arjan Stoffels; “Chris is ’n aimabele journalist die bereid is rekening te houden met de mens achter de politicus” Mirjam Ates-Snijdewind; “Chris is alert, kritisch, houdt van Leiden en formuleert lekker leesbaar”

Houdt van Leiden
Klopt die uitspraak Chris? Hou je van Leiden? Jazeker! Elke dag meer omdat ik steeds meer mensen leer kennen door dit werk. Ik weet de geschiedenis achter al die mensen, dat maakt Leiden voor mij zo levendig. Daarbij is Leiden ook een mooie stad om in te werken en te wonen. Ik voel me hier heel happy.

Toevallig weet ik héél veel van het huis en de plek waar Chris aan ’t water en langs ’t spoor in Zuidwest woont. Dat is het geboortehuis van mijn eigen Hans, een beeldschoon plekje. Een oase in de stad. Helaas is niet alles in Leiden beeldschoon te noemen, bromt Chris. Er zijn spuuglelijke panden zoals de Pelikaanhof en dat 4-kante nieuwbouwblok in de Pieterswijk. Daarvan begrijpt hij echt niet dat ze ooit gebouwd mochten worden.

Nog meer liefde
De radiozender kan voorgeprogrammeerd worden en aan de site werkt hij niet alleen. Daarom is er ook tijd voor ontspanning. Heerlijk benen op tafel en knuffelen met de 3-7 poezen die variërend bij hem inwoonden. Zeven?! Roep ik verschrikt… Sja…ik ben er zo gék op dat ik aanlopertjes, logeetjes en red-ze-van-‘t-spuitje ook maar in huis neem, biecht deze lieverd op. Maar dan doe ik er wél alles aan om een goed huis voor ze te vinden hoor, want 28 pootjes om me heen is inderdaad erg veel, grijnst hij.

Zijn wegen en hakken
Zou Leiden ineens verdwenen zijn dan reist hij met zendapparatuur af naar het geweldige, lekker warme en relaxte Brazilië. Een levensmotto heeft hij niet want dat heeft toch geen zin. Wel probeert hij elke dag zo positief mogelijk te zien en te zijn, dat is geen motto, meer een instelling. En vrouwen op hakken vind hij eigenlijk ’n beetje sneu, die schoentjes staan leuk maar zitten ze niet ongelooflijk ongemakkelijk?

Overpeinzing
Als ik weer op mijn fiets zit ben ik blij dat ik met Chris op Facebook persoonlijke berichtjes uit zat te wisselen wat er toe leidde dat dit weer de 1e Hakketak van ’n lange serie is. Wanneer en hoe de Hakketakjes zullen gaan verschijnen hoor je als je even luistert naar die radio uitzending van woensdag jl. Het linkje staat onder de foto. En ik ben het eens met Tycho de Waard; “Chris is met Leiden getrouwd, zit vol met passie voor de stad en zijn inwoners en voegt met zijn volwaardige nieuwssite en radio ’n heel lekker geluid toe” Nu ik hem zelf ook iets beter ken, Ja, hij is inderdaad ‘n man om te omarmen!

Audiofragment: De radio-uitzending waarin meer informatie over de nieuwe serie Hakketakjes.

Chris de Waard op Linkedin; //nl.linkedin.com/in/chrisdewaard
De nieuwssite Sleutelstad;
Sleutelstad op Facebook; https://www.facebook.com/sleutelstad
Sleutelstad op Twitter; https://twitter.com/sleutelstad

Online luisteren naar Sleutelstad; //stream.sleutelstad.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline