IKEA Leiderdorp voorlopig van de baan

7

IKEA heeft geen passend winkelconcept dat voldoet aan het bestemmingsplan dat de gemeente Leiderdorp eerder vaststelde voor de komst van het winkelbedrijf naar de Leidse buurgemeente. Het bedrijf paste begin dit jaar de plannen aan op basis waarvan eerder een bouwvergunning was afgegeven voor de nieuwe Leiderdorpse vestiging. Door die wijzigingen voldoen de plannen niet meer aan het bestemmingsplan. IKEA wil het oude plan niet meer uitvoeren en heeft geen oplossing voor de huidige situatie.

IKEA laat weten nu de tijd te nemen om markt- en storeformat onderzoeken uit te voeren. Daarbij laat IKEA nu al weten daarbij nadrukkelijk rekening te houden met de steeds belangrijkere rol voor e-commerce en de klant die zelf bepaalt hoe, wanneer en waar er gewinkeld gaat worden.

Delen

7 reacties

 1. Frans Tamminga op

  Ikea wil blijkbaar het bestemmingsplan dicteren, de gemeente chanteren en de democratie buiten werking stellen.
  Maar waarom zou je zo’n meedogenloze uitknijper van personeel binnen de gemeentegrenzen willen hebben?

  "Onder het motto Plundra! (Zweeds voor haal leeg!, knijp uit!) organiseert IKEA zijn uitverkopen. Plundra! blijkt nu ook van toepassing op de manier waarop IKEA omgaat met de chauffeurs die vanuit België de twaalf Nederlandse winkels bevoorraden. Die chauffeurs zijn Slowaakse uitzendkrachten die 420 euro bruto per maand verdienen, plus 30 euro onkostenvergoeding per werkdag. Ze wonen maanden in hun cabine en bivakkeren ’s nachts en in het weekend op parkeerplaatsen langs de snelweg. Wie een maand ziek is, krijgt 200 euro."

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3690232/2014/07/16/Plundra-van-toepassing-op-de-manier-waarop-IKEA-omgaat-met-chauffeurs.dhtml

  Ikea wil blijkbaar wereldwijd geen werknemers met rechten maar alleen maar willoze en onvoorwaardelijk gehoorzame halfslaven:

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2014/01/02/het-familievriendelijke-ikea-ontpopt-zich-tot-meedogenloze-union-buster

  "Franse Ikea verdacht van spioneren van werknemers"

  http://www.nrc.nl/carriere/2013/11/21/franse-ikea-verdacht-van-spioneren-van-werknemers/

  "IKEA wil alleen op negatieve manier praten over loon, flexibiliteit en pensioen. Winstmaximalisatie voor de onderneming staat voorop ten koste van de werknemers. Dat het personeel kampt met een toenemende werkdruk en behoud van koopkracht belangrijk vindt, is volgens IKEA geen gespreksonderwerp."

  https://www.fnvbondgenoten.nl/nieuws/perskamer/pers/persarchief/2013/oktober/656978-ikea_respectloos_cao_onderhandelingen_geklapt_231013/

 2. Leiderdorpse op

  Vreemd dat dit allemaal zo gaat. Zal de eigenaar van de Pannenkoekenboerderij leuk vinden die ook jaren lang heeft moeten knokken voor een prijs die hij er voor moest betalen, namelijk verhuizen.. Hij moest uiteindelijk verhuizen voor de komst van het warenhuis en nu komt hij er niet?!

 3. Van Danzig op

  Wat een amateurisme van de gemeente Leiderdorp!

  De meeste gemeentes zouden een moord doen om zo’n grote werkgever binnen haar gemeentegrenzen te verwelkomen.

  Toch heeft Leiderdorp de weg omgelegd, boerderij verplaatst en alles gereed gemaakt om het nu te laten kappen, erg dom.

 4. klinkt als een vrij lompe onderhandelingsstrategie.
  Nu geen paniek L’dorp, na de zomer een tegenbod doen.

 5. Hans Kranenburg op

  Gelukkig, geen horizonvervuiling en afgesloten afritten op zon en feestdagen

 6. geen frisse praktijken van ikea. verharding van de maatschappij, etc. niet mals…
  maar, in leiderdorp worden genoeg projecten afgetrapt en halverwege afgeblazen. hoezo nieuw gemeentehuis? hoezo nieuwe verkeerslichten voor het engelendaal? hoezo uitbreiding van de winkelhof? hoezo goed openbaar vervoer door het jaar heen? hoezo ikea?

  maar wel blijven miepen dat De Action in de baanderij zit en niet op dezelfde avonden open mag zijn als de winkels in de winkelhof. weet iemand nog waarom? omdat we graag z**ken (** <> "oe").

  je vraagt je af hoeveel geld met de afgeblazen projecten verloren gaat. geld dat wij allemaal dokken. blamage van de eerste orde.

 7. @tokke, wat dacht je van de eigenaar van de pannekoekenboerderij? Die zal balen als een stekker, omdat hij daar zo nodig weg moest.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline