Filmmaker Jan Stap te gast in Cultuur071

‘Spaar onze bloesem, stap uit en wandel’ was de eerste actie die onze studiogast Jan Stap als 8-jarige ondernam. Hij werd in het Land van Maas en Waal geboren en zijn actiebereidheid is hem bijgebleven. Na zijn middelbare school tijd studeerde hij plantenziektekunde, omdat hij het gif uit de wereld wilde bannen. Als we tijdens de uitzending over zijn leven en werk praten, komt naar voren hoe hij – uiteindelijk via een omweg filmmaker geworden – met zijn films kleine stapjes zet om van de wereld een betere plek te maken. We kennen hem ook van films als ‘Tussen de Rijnen’ en samen met Henny Hartevelt heeft hij plannen voor het maken van een grote speelfilm. Jan Stap blijkt van nog veel meer markten thuis, zoals muziek maken en mooie verhalen vertellen rond zijn muziekkeuze van vandaag.

Audiofragment: de uitzending van 21 juni

Wie ook mooie verhalen vertelt, is de Leidse auteur en dichter Tomas Lieske. Dat horen we van boekenblogger Inge van Es in onze nieuwe boekenrubriek die zal worden afgewisseld met de filmrecensie van Govert de Kok. ‘Door de waterspiegel’ van Tomas Lieske speelt zich gedeeltelijk af in Leiden, het is een verhaal waarbij soms niet duidelijk is wat nu waar is en wat niet. Inge leest ook een zeer aanstekelijk fragment voor en wat ze er nog meer van vindt, kun je lezen op haar blog: www.ingeleest.nl/recensies

Naast de gesprekken met studiogast Jan Stap horen we nog cultuurtips van ondergetekende en muziektips van Peter Visser (@muziekgezien).

Tips

De langste dag wordt uitbundig gevierd. Een midzomernachtfeest in de Hortus (www.hortusleiden.nl), een Stadszomernachtdroom van Stadslab Leiden (www.stadslableiden.nl), een evenement op de Burcht van Fields of Wonder (www.fieldsofwonder.nl) en nog veel meer, luister maar terug! Niet vergeten: de vierde Stand van de Stad in Scheltema (www.rapsite.nl). Er is ook volop muziek, zoals vanmiddag bij het Praethuys, vanavond op begraafplaats Rhijnhof en morgen in de Leidse Hout. Op 23/6 Quite Quiet in Scheltema. Van 26/6 – 29/6 de Lakenfeesten en Leiden Culinair met ook veel muziek. En op 27/6 en 28/6 een nieuw festival in de Vrijplaats (zie www.muziekgezien.blogspot.nl) 

Met het afsluitende gedicht: ‘Mania Religiosa’ van Gerrit Achterberg, koppelt studiogast Jan Stap poëzie en de liefde voor de natuur. Luister volgende week weer naar Cultuur071 op Sleutelstad: 93.7 FM of 102.4 via de kabel. Dan is muzikant Bart Wirtz onze gast. En voor de agenda: Cultuur071 Live in Concert op 16 juli in Scheltema. Het begint om 20.00 uur en is gratis.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline