Enquête: Fontein Kooiplein moet blijven

Als het aan een ruime meerderheid van de omwonenden en gebruikers van het Kooiplein ligt, behoudt de monumentale fontein van Constant Nieuwenhuis ook in de toekomst een plek op het Kooiplein. De komende jaren worden het plein en de omgeving getransformeerd tot hart van Leiden Noord.

Het ‘Plein van Leiden‘ – zoals het wervend wordt genoemd door de projectorganisatie – krijgt daarbij een groener karakter. Daardoor ontstond er ook discussie over de wenselijkheid van het behoud van de fontein. Via een poll op de website mooinoord.nl wordt belanghebbenden om hun mening gevraagd. Ruim tweederde van de stememrs wil de fontein houden.

Constant_Nieuwenhuis_-_Fontein_-_1970.jpg

Jarenlang werkte het kunstwerk niet en raakte het in verval. (Foto: Wikipedia).

De fontein op het Leidse Kooiplein is het laatste monumentale ruimtelijk werk van Constant Nieuwenhuis. De kunstenaar is bij de meeste mensen bekend als schilder en medeoprichter van de Kunstbeweging Cobra in 1949. In 1966 werd het Kooiplein versierd met de fontein. 

Bij de herinrichting van het plein in 1999 wordt ook de fontein onder handen genomen. Nieuwe apparatuur zorgt er sindsdien voor dat het winkelend publiek geen hinder meer ondervindt van het waterspel.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline