Volle bak bij tweede editie Leidse Olympus

Een avond vol tegenstellingen. Zo mag je de Leidse Olympus best noemen. Het Leids-litteraire festival beleefde gisteravond de tweede editie op het plein voor Koetshuis de Burcht. Een avond vol muziek, gedichten en voordrachten van de ‘fine fleur van de lage landen,’ zoals samensteller Onno Blom het noemde.

Audiofragment: Compilatie van de tweede editie van de Leidse Olympus zoals die gisteren werd gehouden bij de Burcht.

Het was een avond met een lach en een traan. En met tranen van het lachen. Om de voordracht van Herman Brusselmans bijvoorbeeld. Stil werd het op het plein toen werd stilgestaan bij het overlijden van de Leidse schrijver Thomas Blondeau, in oktober vorig jaar. Onno Blom, Franca Treur, Menno Wigman en Ilja Leonard Pfeijffer droegen werk voor van en voor Thomas. De Leids-Vlaamse Blondeau overleed op slechts 35-jarige leeftijd. “Nog voordat hij zijn belangrijkste boeken had kunnen schrijven,” zo memoreerde Blom. “En dat Blondeau belangrijke boeken zou gaan schrijven was wel duidelijk.”

De voordrachten werden afgewisseld met muzikale optredens. Van de leading lady van de Leidse jazz, Roos Jonker.

Voor het slotoptreden tekende Wende Snijders. Een fabuleus singer-songwriter met grenzeloos talent.

20140530_205216.jpg

Waarnemend cultuurwethouder Paul Laudy had namens de stad en het college van burgemeester en wethouders nog een cadeautje meegebracht voor Pfeijffer. Nog voor het winnen van de Libris Literatuurprijs. “Wat is het? Een stadspenning zou mij niet onwelgevallig zijn,” grapte de schrijver. “Dat komt misschien nog wel eens,” zei Laudy. Dit keer bleef het bij de Leidse glazen die de gemeente wel vaker als presentje geeft.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline