Olifant zet opening kinderdagverblijf luister bij

15

Aanstaande zaterdag opent Teddy Kids haar nieuwste vestiging in Leiden. Het internationaal georiënteerde kinderdagverblijf heeft al een kinderopvang aan de Herenstraat en aan de Zeemanlaan. Voor de derde vestiging is de afgelopen periode ‘De Keet’ aan de Rijnsburgerweg 35 verbouwd. In het vier verdiepingen tellende gebouw – dat is ontworpen door de beroemde Leidse architect Jesse – is volgens Teddy Kids nu ‘een kinderdagverblijf met een moderne touch’ gerealiseerd. In de 1.000 m2 grote achtertuin zijn een racebaan, doolhof, voetbalveld en een boomparadijs aangelegd.

Voor de opening laat Teddy Kids een Aziatische olifant opdraven. “De olifant symboliseert trouw, een goed geheugen, geduld en intelligentie, waarden die het kinderdagverblijf ook uitdraagt,” aldus het bedrijf. De Partij voor de Dieren heeft wethouder De Wit inmiddels gevraagd waarom de gemeente toestemming geeft voor de komst van het dier.

“De inzet van een olifant is niet respectvol en dus niet meer van deze tijd,” zegt fractievoorzitter Dick de Vos die zich bovendien zorgen maakt over de veiligheid van de kinderen: “Een olifant is een wild dier, de kinderen mogen hem voeren en komen dus dichtbij. Hoe is hun veiligheid gegarandeerd?”

Volgens De Vos is de locatie van het nieuwe kinderdagverblijf ook verre van ideaal voor het inzetten van een olifant: “Het ligt aan een druk kruispunt. Olifanten zijn prooidieren en schrikken dus snel.”

Delen

15 reacties

 1. F. Hagedoorn op

  Een tropische Aziatische olifant.
  Dikhuid wel of niet, wat zal dat arme slurfbeest het koud hebben gehad. Kippenvel.
  Werken met een olifantengriep is geen sinecure.

 2. Marieke de Vries op

  Ze willen een moderne uitstraling hebben en gebruiken vervolgens een olifant bij de opening? Dat is ouderwets en dieronvriendelijk. Dat is iets wat we vroeger deden, iets waarvan we nu weten dat dit echt niet meer kan. De regering beloofde een verbod in te stellen op de inzet van wilde dieren bij circussen, hoe kun je nu een wild dier (want dat is het) inzetten bij kleine kinderen? Dit is dierenleed en dit kan echt niet. Het is gevaarlijk voor het dier zélf en voor de kinderen. Niet doen dus ajb. Wilde Dieren de Tent Uit!

 3. Dat is frappant. In de vitrines van het Stadhuis kan je nu foto’s zien van 10 olifanten van Circus Krone die lang geleden door Leiden liepen. En nu komt er weer een olifant naar Leiden. Die jumbo’s voelen zich zeker thuis hier. Ome Koos zegt het zo: ‘Leiden – Stad van de Olifanten’. Niet dat ik niet vind dat wilde dieren in het wild horen. Maar dat is ook geen pretje. Daar worden de olifanten ook bedreigd door de natuur en vooral de mens. Ja, olifanten horen niet in dierentuinen en circussen en toch hebben ze het daar vaak beter dan in het wild. Wat is wijsheid? Ome Koos staat nu in duplex.

 4. Ik hoop dat Dick de Vos en zijn partij in Leiden hier een stokje voor steekt. Het sollen met dieren voor een feestje van homi sapiensi in spe. Dick een stevig protest in de raad en naar de gemeente graag!

 5. thea de groot op

  Een olifant staat misschien symbool voor intelligentie, het INHUREN van een olifant staat voor domheid. Dierenmishandeling ten top, ik dacht dat we daar niet meer over in discussie zouden hoeven gaan… Triest…

 6. Belachelijk om een olifant hiervoor te misbruiken.Dierenwelzijnswethouder de Wit heeft iets uit te leggen..

 7. Eline Lauret op

  "De olifant symboliseert trouw, een goed geheugen, geduld en intelligentie, waarden die het kinderdagverblijf ook uitdraagt," aldus Teddy Kids. Realiseert dit KDV zich dat een olifant in gevangenschap (het symbool van) dierenmishandeling is? Als zichzelf respecterend KDV is dat toch niet het symbool waarmee je jezelf wilt profileren? Hoe mooi dit KDV verder misschien ook is, op deze manier leren kinderen verkeerde dingen over ethisch verantwoorde omgang met dieren en ik zou mijn kinderen (als ik die had) er daarom niet heen sturen. We leven in een moderne tijd met nieuwe inzichten, niet meer in de Middeleeuwen!

 8. Hanke Hoogerwerf op

  Ik heb ernstig bezwaar tegen het inzetten van een levende olifant bij de opening van dit KDV. Het welzijn van deze olifant staat ernstig ter discussie – deze dieren zijn niet bedoeld voor entertainment van mensen. Het dierenleed dat hiermee wordt veroorzaakt is een slecht voorbeeld voor de kinderen.

 9. Ik bel al jaren met organisaties die dit soort initiatieven nemen. Meestal wordt ik netjes te woord gestaan: zoals je benadert, wordt je benaderd. Teddy Kids daarentegen maakt het heel bont: zelfs met de circusbedrijven zelf heb ik betere gesprekken gehad! Wat gebeurde:
  Ik belde de manager van Teddy Kids. Halverwege mijn relaas over het volgens mij scheef gaan van de vergelijking tussen de waarden van zijn dagverblijf en de olifant als symbool voor trouw, goed geheugen, geduld en intelligentie, (dat geldt voor een VRIJE olifant: een olifant in gevangenschap staat vooral symbool voor heeele andere dingen….) werd ik door hem onderbroken: “dat is helemaal niet waar, en ik weet alles al en ik heb hier geen zin in” waarna de verbinding werd verbroken. Daarna alleen nog de voicemail.

  Het kinderdagverblijf zet zichzelf zo in een kwalijk daglicht. Als zij graag belangrijke waarden willen uitdragen, dan zou ik in hun geval eens beginnen met “goed Fatsoen” en “compassie” . “Liefde en respect voor Dieren” vind ik persoonlijk ook een belangrijke waarde om aan kinderen mee te geven….Wat u??

 10. M. Veenstra op

  Als Teddy Kids voor trouw, een goed geheugen, geduld en intelligentie staat, zet je geen Aziatische Olifant in voor een opening van nota bene een kinderdagverblijf! Kinderen geef je zo wel een heel verkeerd voorbeeld. Een Aziatische olifant is een sociaal groepsdier die in het wild hoort te leven bij zijn familie en waar geen geld aan verdiend hoort te worden middels een publiciteitstunt. Waar zijn je normen en waarden Teddy Kids? Ooit afgevraagd waar deze olifant vandaan komt en hoe haar leven er uit had kunnen zien als de mens zich er niet mee had bemoeid? Ooit afgevraagd waar je aan mee werkt met deze belachelijke actie? Waarschijnlijk niet. Dan had je namelijk voor een springkussen gekozen.

 11. Olifanten zijn niet op deze wereld om mensen te vermaken! (en daarnaast is het ook nog eens levensgevaarlijk… wat als hij uitbreekt?!!)

 12. Nou ouders, als je je kinderen wilt leren dat het goed is om dieren te misbruiken, moet je ze hier naartoe sturen. Belachelijke actie!

 13. Zie hier de vragen van Dhr. de Vos aan de Leidse Gemeenteraad.
  http://leiden.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/raadsvragen/i/3276
  Beste mensen, bel of mail alstublieft ook met de manager en directie, en vooral ook met Wethouder de Wit, want Teddy Kids is niet van plan van haar actie af te stappen. Zij reageren zeer amateuristisch op kritiek, hoe netjes gebracht ook en gaan een gesprek uit de weg helaas. Ik denk dat alleen de gemeente hier nog een stokje voor kan steken….

 14. Teddy Kids was wellicht wat te internationaal georiënteerd als het op hande zijnde verbod in Nederland op wilde dieren in de circustent en in het verlengde daarvan voor entertainment ze ontgaan is. De aan de olifant toegeschreven deugden blijken niet uit het uitnodigen van dezelfde olifant, die immers geen symbool is, maar een levend dier dat in een krap aanhangwagentje tussen de bussen op de Rijnsburgerweg aan komt hobbelen. Een zeer egoistische actie. Een veel leukere gast om voor je opening te vragen was die kraai van Annie M.G. Schmidt geweest. Behalve twee woorden, kan-ie niet praten. Hij zegt: ”Kale kak!", en dan zwijgt-ie weer als het graf, oh! hij zwijgt weer als het graf. Dutch vocabulaire dat de Teddy Kids vast erg grappig gevonden zouden hebben.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline