Stembusacties kosten 78.000 euro

2

De gemeente Leiden heeft in totaal 78.000 euro uitgegeven aan opkomstbevorderende maatregelen in de aanloop naar de verkiezingen op 19 maart. Van dat bedrag ging 40.000 euro naar het Leids Verkiezingsfestival, 14.000 euro naar de stemwijzer, een brief van de burgemeester aan iedereen die voor het eerst mocht gaan stemmen en het zeepkistdebat, 18.000 euro ging op aan de uitslagenavond en tenslotte werd er 6.000 euro besteed aan het inrichten van extra stemlocaties.

De cijfers komen uit de beantwoording van vragen die Leefbaar Leiden had gesteld over het verkiezingsfestival. Dat was omkleed met allerlei culturele activiteiten van ‘linkse subsidieclubjes’. Daardoor was het volgens Daan Sloos van Leefbaar Leiden een linkse campagne die in strijd is met elk principe van de democratische rechtsstaat en met de Kieswet. Volgens het college ging het om een neutrale campagne en is Sloos zelf bij de opzet ervan betrokken geweest.

De vraag hoeveel Leiden vier jaar geleden heeft uitgegeven aan opkomstbevorderende maatregelen heeft Sleutelstad een maand geleden aan de gemeente gesteld, maar die is nog niet beantwoord. In Leiden was de opkomst in 2010 55,4% en dit jaar 56,8%. Hoeveel die opkomststijging van 1,4% heeft gekost, is daarom nog niet bekend, maar dat bedrag ligt dus vermoedelijk rond de 40.000 euro. In 2010 was er geen Verkiezingsfestival.

Delen

2 reacties

  1. Dat is een mooie bedrag, voor dat bedrag zou ik wel twee busjes aan kunnen schaffen voor dat kindertehuis in Torun in Polen. Beste nieuwe en herkozen raadsleden. Wat zou het mooi zijn indien ieder raadslid € 10,= of meer over zou maken naar NL33INGB0006250979 t.n.v. Stichting Steun aan Dom Dziecka nr. 2, Leiden, onder vermelding van Bus voor Toruń. Ik heb al en aanbod gehad voor een busje maar te weinig geld. HELP.
    Overigens, ook andere Leidenaren mogen doneren. Deze stichting heeft een ANBI status, dus u kunt uw gift zo mogelijk aftrekken van de belasting.

  2. Beroepsopportunist en relneef Daan S. kwam via de SP-lijst in de gemeenteraad. Dat was toen zeker zijn eigen "links feestje".

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline