Cultuur071 over Volkenkunde, Brand Los en livemuziek van Naska

Onze studiogast van vandaag was tot voor kort directeur van museum Volkenkunde. Sinds 3 april is Stijn Schoonderwoerd directeur van het nationale museum voor wereldculturen en dat is een fusie van Volkenkunde, het Tropenmuseum (Amsterdam) en het Afrikamuseum (Berg en Dal). Niet alleen de fusie komt aan bod, maar ook andere zaken waar Stijn warm voor loopt, zoals wielrennen. Kortgeleden nog reed hij het korte rondje (100 km) van de Joop Zoetemelk Classic. En natuurlijk gaat het ook over de tentoonstelling rond de foto’s die Jimmy Nelson maakte van inheemse volkeren ‘Leve de Mens’ (//volkenkunde.nl/nl/leve-de-mens). De tentoonstelling loopt tot september van dit jaar.

Audiofragment: Luister de hele uitzending terug via soundcloud.

Ook in de studio Wessel Kruijer en Cas van Brussel over het Brand Los festival in Scheltema. Een week lang zijn workshops georganiseerd voor 25 scholieren en elk half uur trad er ook een band op. Resultaten zijn morgen in Scheltema te zien en te horen van 14.30 – 21.00 uur en het is gratis toegankelijk.

Ook in deze editie van Cultuur071 live muziek. Dit keer van muziekgroep Naska: Tjarko Edzes (zang/gitaar), Marieke van Zutphen (zang/saxofoon) en Peter Balkema (Cajón). Volgende week (19/4) is het weer de Internationale Record Day, speciaal om vinyl platen te promoten. Van Velvet zijn Sarah Donkers en Robert de Best in de studio om hier meer over te vertellen. En dan is er een snelle wisseling in het overvolle programma om cabaretier Roeland Segaar aan het woord te laten over zijn nieuwe show in Imperium. Hij staat daar nog vijf dagen, vindt het heel spannend en is hard op weg door te breken. Wie snel reageert maakt kans op twee vrijkaartjes voor donderdag 17 april: in het Imperium theater.

Onze vaste muziekkenner Peter Visser (@muziekgezien) stuurt ons naar Instore bij Plato met Reveller; het Knollen en citroenen festival vanavond in de Qbus, de cd-presentatie van Wouter Kiers vanmiddag in de Twee Spieghels en Roos Jonker die bij de derde stand van de stad optreedt (15/4). Voor meer informatie //muziekgezien.blogspot.nl/ Filmkenner Govert de Kok raadt iedereen aan om naar het nieuwste product van regisseur Darren Aronofsky te gaan over de zondvloed en de ark van Noach. Volgens hem is de film Noah goed gemaakt en vol spektakel. De film draait in Trianon.  

Naast een passie voor klassieke muziek heeft studiogast Stijn Schoonderwoerd ook een passie voor wielrennen. Het is dus niet zo vreemd dat hij de uitzending afsluit met zijn lievelingstekst die afkomstig is uit ‘De Renner’ van Tim Krabbé. Wat het lievelingsgedicht is van kunstenaar Allart Lakke hoor je volgende week bij Cultuur071 op Sleutelstad van 10-12 op 93.7 FM en via de kabel 102.4. Stem dan weer op ons af.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline