PvdA-raadslid Van Ette stapt op uit onvrede

10

PvdA-raadslid Robert-Jan van Ette stapt op als raadslid. Ruzie met zijn fractie over de portefeuille die hij de komende vier jaar zou gaan behartigen bleek onoverbrugbaar. “Met enorm veel pijn in het hart ben ik tot de conclusie genomen dat ik afscheid moet nemen van de fractie en daarmee van de raad. Ik heb dan ook mijn ontslag bij de burgemeester ingediend. Mijn laatste raadsvergadering zal die van 24 april a.s. zijn,” laat hij weten in een verklaring.

Van Ette kwam in conflict met de rest van de fractie over de verdeling van de portefeuilles. “Tot mijn grote spijt is er tussen 19 maart en nu tussen het fractiebestuur en mij een onoverbrugbaar verschil van mening ontstaan over wat ik nu precies ga doen in de fractie. Daarnaast vind ik dat er afspraken niet worden nagekomen,” zo zegt Van Ette: “Het raadslidmaatschap kost me op die manier meer energie dan het oplevert en dat is naast een fulltime baan niet vol te houden.”

Audiofragment: Gijs Holla zegt het vertrek van zijn fractiegenoot te betreuren.

helmabaart.jpg

Van Ette wordt opgevolgd door voormalig bestuurslid Helma Baart die op plek 6 van de kandidatenlijst stond. (Foto: PvdA Leiden).

Delen

10 reacties

 1. Eli de Graaf op

  Groot verlies voor de raad, een van de de betere raadsleden van de afgelopen periode.En een zeer integer mens.Robert Jan sterkte.

 2. Aad van der Luit op

  Dat is even schrikken. Wat jammer dat jullie er niet uit komen. Ik zal je ter zaken kundigheid en dossierkennis, maar bovenal je humor, missen. Het ga je goed en dank voor je steun en inzet.

  Aad van der Luit

 3. bluezzmaster op

  Jammer dat het zo moet. De gemeenteraad wordt niet beter van deze interne Pvda strijd.
  Robert Jan sterkte verder

 4. Rechtvaardig op

  Wat ontzettend zonde, van zo een goede raadslid.
  Bah, van de fractie, dat ze zo een sfeer neerzetten, en hem niet een bepaalde porteuffe gunnen. Bah. Ik hoop dan ook, dat PvdA, niet in het college komt. Vies!

 5. gerard van hees op

  Een verlies voor Leiden, zo’n kundig raadslid. Blijkbaar weet de PvdA dat minder te waarderen, te plooien of wat dan ook. Misschien moet er een bemiddelaar worden aangesteld? Robbert-Jan, bedankt voor je inzet!!

  Ik vraag me trouwens wel af, als oud-raadslid, hoe iemand dat kan combineren met een full-time baan. Ik bedoel dat niet persoonlijk naar Robert-Jan toe, maar meer in zijn algemeenheid. Zou het niet een mooie norm zijn dat je maximaal vier dagen per week werkt. Bij GroenLinks was destijds de stelregel 20 uur per week. Tel het zelf maar op, dat wordt gewoon heel lastig. Dus naast de Lenferink-norm, ook een raadsliduren-norm.

 6. een Leids burger op

  Respectabel besluit van de heer van Ette.
  Over werkzaamheden moet degene die die werkzaamheden (moet) doen zelf wel achter kunnen staan natuurlijk.
  Blijkbaar is het REGENTESKE gedrag bij de PvdA nog steeds niet uitgestorven…

 7. Laurens Kuijper op

  Dat is een voortvarend begin van de nieuwe fractievoorzitter met de gulle lach, gepoetste tanden en stoere bril. Deze charismatische rijzende ster is duidelijk een bindende figuur met de touwtjes stevig in de handen.
  Dat wordt nog lachen voor de buitenwacht in deze raadsperiode. Ik las in de krant dat Holla zelfs wethouder wil worden. Misschien toch niet zo’n goed idee? De PvdA heeft toch wel bekwamere mensen achter de hand?

 8. Willem Schuyt op

  Onzekere nieuwe baasjes zijn wel eens bang voor mensen die meer weten of meer capabel zijn dan zij. Vaak worden die dan weggewerkt. Zo verdwijnen kennis en ervaring uit de fractie en de gemeenteraad. Maar dat zal het nieuwe baasje niet betreuren.
  Van Ette had beter kunnen blijven. Zijn kans was echt nog wel gekomen.

 9. De PvdA was ooit opgericht voor (nooit door) de verworpenen der aarde (die zaten zelf bij de CPH, later de CPN). Nu in 2014 is het een banenmachine voor de hoogopgeleiden die graag een schouderklopje krijgen omdat ze pretenderen het voor de zwakkeren op te nemen. Omdat het om baantjes en poen gaat gunnen ze mekaar het licht in de ogen niet en lichten ze mekaar pootje om er zelf voordeel van te hebben. Het is daarom jammer dat D’66 de PvdA prefereert boven de CDA. Het is zelfs diep treurig. Met Jan Jaap Haan van het CDA had Leiden een wethouder met het hart op de juiste plaats voor cultuur. Wie dat baantje nu gaat doen is de vraag. Met de PvdA krijgt Leiden een bestuur met een ingebouwde tijdbom want alhoewel politiek niet altijd fair gespeeld wordt, met de PvdA komt de bestuurlijke onbetrouwbaarheid weer terug. Een partij met een volslagen onbetrouwbare fractieleider in de tweede Kamer zal zich ook in Leiden als een onbetrouwbare partner doen kennen. Strijk bezint eer ge begint. Luister naar Ome Koos. PvdA eruit, CDA erin.

 10. een Leids burger op

  Maar de realiteit is helaas: Van Ette eruit (en Holla blijft erin
  als fractievoorzitter of wethouder)

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline