Cultuur071 met veel muziek; van kerkorgel tot klezmer

Vandaag is Erik van Bruggen, organist van de Waalse Kerk in de Breestraat, studiogast bij Cultuur071 op Sleutelstad. We raken onderwerpen aan die gaan van klassieke muziek, de geschiedenis van kerken in Leiden, improviseren als creatieve kunstvorm tot aan de wonderlijke muziek waar hij altijd naar op zoek is. Erik bespeelt elke zondag het orgel van de Waalse Kerk, waar de diensten in het Frans worden gehouden. Maandelijks zijn er orgelconcerten die voor iedereen toegankelijk zijn. Over de ontstaansgeschiedenis van het orgel dat zijn oorsprong heeft in 1746 komt op 10 mei een boek uit. De presentatie ervan vindt plaats in de Waalse Kerk.

Audiofragment: Beluister hier de uitzending met studiogast Erik van Bruggen

Diana van den Driessche vertelt over het museumweekend (5 en 6 april): alle Leidse musea zijn te bezoeken voor slechts één euro per persoon per museum. Maak er een selfie, plaats dat op de website selfiemuseum.nl en maak kans op een jaar gratis museumbezoek. Verder komt er een nieuwe ‘place to be’ aan Haagweg 4: galerie café Leidse Lente. Vanaf 17 april wordt er gewerkt aan deze nieuwe creatieve locatie.

In galerie Zone is morgen om 14.00 uur de opening van het kunstproject 3.3.3, een samenwerkingsverband van drie kunstenaars die elkaar drie jaar lang wederzijds zullen inspireren. Goudsmid Isabelle Riffon en fotograaf Pim Rusch vertellen erover in de studio.

Om half negen vanavond presenteert de band Klavan Gadjé haar nieuwste cd Allesbrander in de Vrijplaats aan de Middelstegracht. In de studio praat zanger en percussionist Pieter van der Geest over de totstandkoming van de plaat. Vanavond dus te koop en daarna op hun website www.klavan.nl en bij Velvet.

Peter Visser (@muziekgezien) voorspelt dat we het deze week weer moeilijk krijgen met muziekkeuzes, want het programma is weer overvol. Vanavond is bijvoorbeeld Evening News in de Qbus waar a.s. dinsdag de ‘Wynntown Marshals’ staan. Voor meer live  muziek zie www.muziekgezien.blogspot.nl

In het laatste half uur gaan we nog wat dieper in op de persoonlijke geschiedenis van studiogast Erik van Bruggen die met het toepasselijke gedicht ‘Hoop’ van Vaclav Havel de uitzending besluit. Stem volgende week weer af op Cultuur071 van 10.00 – 12.00 uur op Sleutelstad 93FM of 102.4 via de kabel. Dan is Stijn Schoonderwoerd, directeur van Volkenkunde onze studiogast.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline