D66 praat verder met VVD, SP en PvdA

17

D66 zet in op een vierpartijencollege met de VVD, SP en PvdA. Daarmee kiest D66-voorman Strijk voor de drie partijen met de meeste zetels. Het CDA en GroenLinks vallen buiten de boot. De keuze van D66 om verder te praten met genoemde drie partijen heeft niet alleen te maken met het zetelaantal, maar is ook gebaseerd op de gesprekken die informteur Frank de Wit vorige week had met alle partijen en de gesprekken van Strijk met de vijf grotere partijen.

Audiofragment: Formateur Strijk over de te vormen coalitie van vier partijen.

Volgens Strijk verliepen de gesprekken met alle partijen constructief. Hij sluit niet uit dat hij er ook met GroenLinks en het CDA inhoudelijk uit was gekomen. De komende weken gaan de partijen inhoudelijk praten over een nieuw collegeprogramma voor de komende vier jaar. Volgens Strijk is het uitgesloten dat daarbij nog een van de partijen afvalt. Getalsmatig zou dat kunnen. “We gaan het met zijn vieren doen,” zegt de D66 voorman.

Delen

17 reacties

 1. Welingelichte Leidse Kringen op

  D66 Leiden kiest dus voor SP, VVD en PvdA. De overdreven profileringsdrang van De Haan heeft waarschijnlijk te veel weerzin opgeroepen. De PvdA is nog verdoofd van de klappen en van Holla zal niemand last hebben. SP en PvdA hebben GroenLinks in de steek gelaten in ruil voor het wethouderspluche.

 2. frankieboy op

  Opmerkelijk dat de 2 verliezers VVD en PvdA allebei zijn uitgenodigd.
  En een aparte combinatie?
  Zou de VVD een college met D66, PvdA en SP niet veel te links vinden?

  Als tegenstander van de Rijnlandroute ben ik ook nieuwsgierig naar het nieuwe standpunt over deze weg. Want Leiden is slecht af met de keuze voor Zoeken naar Balans:
  – Lammenschansplein: verkeer stijgt van 38.000 naar 53.000 auto’s per dag
  – N206 door de stad wordt nauwelijks ontlast
  – Oostvlietpolder wordt kleiner
  – Oostvlietpolder en Vlietlanden worden aangetast
  – Stevenshof krijgt nieuw verkeersriool, nieuw knooppunt en verdubbelde A44 langs de wijk
  – Stevenshof wordt slechter bereikbaar
  – Tienhuizen wordt gesloopt
  – Rondom Valkenburgerweg worden huizen gesloopt.
  – Knoop Leiden West wordt overbelast
  Ik zou het vreemd vinden als het nieuwe college hiermee akkoord ging: de PvdA wil liever de Churchill Avenue, D66 de Rembrandttunnel en de SP wil eigenlijk ook geen nieuw asfalt.

 3. Lieber Aaltje op

  @Frankieboy: lees de OPIP en vergelijk met de MER 2.0. En zie de grote leugens en bedrog van de gevestigde orde politiek in PZH en Leiden.
  En neem van mij aan: VVD66 o.l.v. de liberaal Strijk zet gewoon door samen met de pluchelikkers en salon socialisten van SP en PvdA.
  @Mark Koek: misschien even hacken om mijn identiteit te achterhalen. Je hebt nu tijd genoeg als ex frac. Succes.

 4. De SP wil in Leiden gewoon wat de VVD66 wil. De PvdA van Holla zal zich inderdaad heel braaf opstellen en alles van rechts slikken, onmetelijk dankbaar voor die ene pluchezetel na vier jaar zonder.

 5. René Dentener op

  Belachelijk, op zo’n linkse coalitie heb ik niet gestemd op 19 maart. Nog maar eens goed nadenken waar ik op 22 mei op stem, want die gedoogclub met Staphorster variant die daar in Den Haag de touwtjes in handen heeft heb ik als liberaal eigenlijk ook niks meer mee.
  Misschien mogen de leden van de partijen ook nog iets zeggen over deze voorgestelde coalitie of is het weer ‘business als usual’?(=gestemd en nu weer 4 jaar je bek dicht houden)

 6. Misschien heb jij er niet op gestemd, gelukkig is het wel zo dat bij de zes grootste partijen in de stad de helft links is. Ik vind het niet vreemd dat je dat vervolgens in het college terug ziet.

 7. D66 speelt het spel goed. VVD en CDA hebben klaarblijkelijk vooraf geen bondje gesloten en D66 heeft hen dus tegen elkaar uit kunnen spelen. De VVD is kennelijk bereid tot meer concessies getuige het opofferen van wethouder Van Woensel. Maar los hiervan zal de VVD toch een flinke toon lager moeten zingen. D66 kan ze nl. met evenveel gemak inruilen voor GroenLinks of alsnog het CDA (mits ook die partij bereid is tot wethouderswissel).

 8. Nou Eric vtg, daar gaat de zo door jou bewonderde en bejubelde CDA wethouder De Haan. Het einde van het cultuurbeleid in Leiden, want zowel PvdA als VVD zijn de verkiezingen ingegaan met het voornemen het subsidieveld aan te pakken…

 9. een Leids burger op

  Al op 20-3-2014 (1 dag na de verkiezingen dus) had ik het al over het inwisselen van het CDA voor PvdA. Ik typte toen:"Maar zelfs als het CDA zou worden ingewisseld voor PvdA is dat geen (te verwachten sociale) verbetering: immers PvdA loopt dan weer "gewoon" aan de leiband van D66 en VVD om zelf dan maar weer aan het pluche te mogen plakken maar daarvoor dan wel "al" hun "eigen" idealen over boord te gooien…."
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/03/
  d66-verovert-leiden-opnieuw-ook-groei-sp-en-leefbaar

  D66+VVD+PvdA+SP:
  De heer J.J. de Haan kan dus nu, als tegenprestatie,gaan solliciteren bij het participatiecentrum "met behoud van uitkering"……;-) en "Holla is een van de wethouderskandidaten voor de PvdA."
  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/
  article27031728.ece/D66-Leiden-kiest-voor-SP-VVD-
  en-PvdA?lref=r_regionaal

  Of dit een linkse of rechtse coalitie zal worden zal voornamelijk afhangen van het stemgedrag van D66 bij moties e.d. In de afgelopen periode (2010-2014) was D66 bepaald niet links (of anders gezegd: niet sociaal, wel liberaal). Of dat nu anders zal worden en er nu dan meer invulling zal worden geven aan het sociale boven het liberale? Bij D66 weet je dat nooit.

  Eén ding is zeker:de stem van D66 in de raad (en het college) zal dus straks in veel gevallen de doorslag gaan geven.

  En natuurlijk mogen de leden van de diverse partijen zeggen wat zij van de voorgestelde coalitie zullen vinden. Maar daar blijft het dan ook bij natuurlijk…..
  Nu maar hopen, nu D66 zoveel macht heeft, dat ze bij D66 niet de regenteske bestuursstijl van de PvdA voor 2010 gaan overnemen en herhalen. En er straks voldoende reserve in de Nuon-spaarpot overblijft als D66 toch 30 miljoen wil gaan potverteren. Potverd….66.

 10. whatever, een Leids burger, als zelfingenomen op handen zittende zeveraar kan er weer 4 jaar z’n tanden op stuk bijten …

 11. Wakker Nederland op

  Och een Leids burger, troost je in de wetenschap dat op 22 mei bij de verkiezingen voor het Europees Parlement D666 tot de grote verliezers zal gaan behoren 😉

 12. Dus een rechts-liberaal college van VVD66 (17 zetels) met surrogaat-linkse meelopers (2 X 5 zetels), waarvan één fractie voldoende is voor een meerderheid, die heel blij zijn mee te mogen doen en zich daarom meegaand zullen opstellen. Voor uitzonderlijk rechts beleid kan de VVD66 altijd rekenen op het CDA, samen ook een raadsmeerderheid. De Haan is druk aan het solliciteren. Misschien kan hij met behoud van uitkering de kuilen voor de nieuwe parkeergarages gaan graven. Op het minimabeleid is hij voorlopig niet aangewezen.

 13. Vaudeville op

  de inkoppertjes aan het adres van Jan Jaap komen een beetje zielig over maarja "Je wordt eerder door een strontkar overreden dan door een koets" zullen we maar denken, en gaan verder met de orde van de dag.

 14. @realist: D66 (maar ook SP en PvdA) is cultuurminnend genoeg om een goed neergezet beleid te kunnen continueren. Jan-Jaap de Haan heeft 4 jaar lang uitstekend werk gedaan. Het zou mij niet verbazen als dat ook landelijk is gesignaleerd en hij wordt benaderd voor een wethouderspost elders in Nederland. Niet elke politicus weet een ‘gelijk hebben’ om te zetten in ‘gelijk krijgen’ en ‘realiseren’.

  De subsidies in het culturele veld zijn overigens minimaal en zijn voor een groot deel nodig om de monumentale, vaak eeuwenoude panden te onderhouden: de Lakenhal, de Pieterskerk, de Stadsgehoorzaal en de Leidse Schouwburg kosten op jaarbasis miljoenen aan onderhoud en energielasten.
  Nog niet zo heel lang geleden – een jaartje of tien – was er een wethouder die de Leidse Schouwburg zelfs wilde slopen vanwege de onderhoudskosten. Kijk naar de situatie na 4 jaar de Haan: een gerestaureerde schouwburg waar straks een grote foyer bij wordt gebouwd.

  Ik denk niet dat VVD en PvdA hier met de botte bijl op willen inhakken. Ook de PvdA is een partij met een groot hart voor cultuur. En als de verkiezingsretoriek bij de VVD weer plaats gaat maken voor gezond verstand, verwacht ik ook niet dat van die kant het Leidse kunst en cultuurveld onder vuur wordt genomen. De aantrekkingskracht van Leiden is grotendeels gebaseerd op de volgende pijlers: de historische binnenstad, de vele musea en podia als Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg, de universiteit/LUMC en bio-science center (wat zonder universiteit niet in Leiden van de grond was gekomen). De VVD zou wel bijzonder dom zijn als daar gaten in worden geschoten. Bij al deze pijlers is veel overheidsgeld gemoeid. En dat wordt dubbel en dwars terugverdiend, zoals de afgelopen jaren is gebleken. Wellicht een flauwe woordspeling: over vier jaar kan een andere wethouder pronken met de veren van de haan.

 15. Wie steeds zo nadrukkelijk de publiciteit zoekt en zich zo mediageil toont als De Haan kan spot en antipathie verwachten. Dat heeft hij zelf over zichzelf afgeroepen. Als hij ergens anders wethouder kan worden, wat ik hem wel gun, zou ik hem aanraden zich daar in het vervolg iets in te houden.

 16. een Leids burger op

  De reden waarom het CDA niet meer mag mee doen zou dus wel eens te maken kunnen hebben met die 30 miljoen potverteren die D66 zo graag wil. Immers demissionair wethouder de Haan heeft zich daar (terecht) kritisch over uitgelaten. Maar ook die parkeergarages en dat poptempeltje gaan gewoon door hoor. Evenals 66 keer ZnB, ondanks dat de PvdA voor de Churchill-Avenue-variant is.

  @Wakker Nederland
  Inderdaad een schrale troost.

 17. Wat er ook gebeurt.
  de burgers in leiden krijgen 4 jaar lang een B………..!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline