In de Tuin van de Smid wordt een college gesmeed

12

D66-informateur Frank de Wit rondt vandaag de gesprekken af die hij voert met alle partijen die vorige week zijn gekozen in de Leidse gemeenteraad. Morgen overhandigt hij zijn bevindingen aan D66-fractievoorzitter Robert Strijk.

Audiofragment: Informateur Frank de Wit inventariseert deze dagen bij alle raadsfracties hun wensen voor een nieuwe coalitie.

Na het weekeinde beslist D66 over het vormgeven van de volgende ronde: de formatie. Dan gaat Robert Strijk naar verwachting inhoudelijk praten met een aantal partijen over een te vormen college dat uit drie of vier partijen moet gaan bestaan. Daarin zou geen plek zijn voor zowel VVD als CDA.

Vanuit D66-kringen wordt overigens ontkend dat die partij drie wethouders wil claimen. Dat gerucht doet al dagen de ronde. Kandidaat nummer drie zou Sabine Verschoor zijn die gisteren afscheid nam als raadslid.

Wie er namens de VVD zitting neemt in een college, mocht die partij in aanmerking komen voor collegedeelname, blijft ook een beetje onduidelijk. Wethouder Pieter van Woensel wil alleen zeggen dat hij beschikbaar is, maar eigenlijk gaat heel politiek Leiden er vanuit dat Paul Laudy de échte kandidaat is.

Audiofragment: Van Woensel over zijn naderende vertrek. Over de reden doet de VVD zelf nog geen uitspraken.

Van Woensel zou voor D66 geen acceptabele kandidaat meer zijn, omdat hij binnen het college alleen maar zou nemen en nooit tot concessies bereid zou zijn. D66-leider Robert Strijk ontkent dat overigens hakkelend en stotterend.

Audiofragment: Robert Strijk over de fantastische samenwerking met college wethouder Pieter van Woensel.

Delen

12 reacties

 1. René Dentener op

  Chris, wat een cafépraat. Lijkt de Story wel. Dit zijn we van jou niet gewend.

 2. Chris de Waard op

  Wat is de cafépraat dan? Ik heb niet eens gespeculeerd met wie D66 het wil doen!

  Nou vooruit, bij deze dan enige borrelpraat: D66, met VVD die daarvoor Van Woensel heeft geofferd, met SP waarmee D66 het politiek best goed kon vinden en om zeker te weten dat het altijd op de D66 manier zal gaan.

  En dan kan GroenLinks er nog wel bij als vierde, maar dat hoeft niet perse (PvdA is groter, dus eerder GL dan PvdA).

 3. "(…) SP waarmee D66 het politiek best goed kon vinden en om zeker te weten dat het altijd op de D66 manier zal gaan."

  Nou, dat is een tamelijk vernietigende opmerking over de Leidse SP, maar vermoedelijk geen onjuiste.

 4. F. Hagedoorn op

  Waarom immer zo negatief Eltjo ?
  En waarom kent de SP altijd zoveel afvalligen ?

 5. Wie een reactie begint met een reaguurder te verwijten "immer zo negatief" te zijn probeert een reaguurder op een onaangename manier weg te zetten en geeft daarmee aan geen serieuze discussie te willen. Het gaat over een bepaald politiek onderwerp, niet over reaguurders. In dit geval was de SP Leiden het onderwerp geworden. De Waard maakte een opmerking over de SP en een reaguurder stemde er slechts mee in. Dat kan ook met de slechtste wil van deze wereld niet negatief genoemd worden.

  De tweede opmerking is eveneens suggestief. Probeer eerst aan te tonen dat "de SP altijd zoveel afvalligen" (oftewel opzeggingen?) kent in vergelijking met andere politieke partijen. Als mensen in Leiden of heel Zuid-Holland de SP hebben verlaten, vind ik dit trouwens begrijpelijk. Wanneer die partij een coalitie met de VVD en het CDA boven een met GroenLinks en de PvdA verkiest, lijkt mij dit voor leden een goede reden om op te stappen. Ik kan ook niet zeggen dat de SP zich in Leiden de laatste jaren als linkse socialistische partij heeft gemanifesteerd. Meer een beetje D66-achtig eigenlijk, vrij rechts dus.

 6. Grappig dat er nog steeds fossiele denkers zijn die in rechts-links schema’s blijven denken. Kijk naar de partij-programma’s: dat van D66 zou in de meeste omringende landen als extreem progressief gelden en buiten Europa in vele landen als extreem revolutionair.

  Het mooie van Leiden is dat er constructief wordt samengewerkt door partijen van verschillende pluimage. Laten we dat alsjeblieft zo houden. Wat mij betreft dus een continueren van het huidige college (dus inclusief CDA). Uit onverdachte hoek heb ik overigens vernomen dat binnen SP, CDA en D66 niet zozeer wrevel heerst over het optreden van Van Woensel, maar dat vooral de VVD raadsfractie het moet ontgelden.

  @Chris de Waard: GroenLinks heeft zich hopeloos klem gezet door de retoriek inzake de parkeergarages in het centrum. Om zitting te nemen in een college waar deze overigens dringend noodzakelijke garages worden gerealiseerd, vergt een behoorlijk ommezwaai. Veel onvrede ook over de onjuiste voorstelling van zaken dat die garages 80 miljoen kosten. Dat zie je ook bij de Morspoortgarage (waarvan ik een tegenstander was en ben: de locatie is m.i. niet goed gekozen): hoewel de bezettingsgraad zo op het oog laag is, scoort de garage in financieel opzicht goed. De verdiensten lopen zelfs voor op de prognoses.

  Mijn voorspelling: een college van D66, CDA, SP en PvdA, met de kanttekening dat CDA zich hierin wellicht ietwat ongelukkig voelt zonder VVD.
  Tegelijkertijd: de anti-subsidie retoriek van Laudy (niet verstandig overigens: als adviseur bij Bouwend Nederland weet Laudy als geen ander dat zonder subsidies en overheidsinvesteringen de bouwwereld faliekant op z’n gat zou liggen. Als er een sector aan het subsidie-infuus ligt – excuses voor de VVD-beeldspraak – is dat de bouwsector) ligt terecht heel slecht bij het CDA: het maatschappelijke middenveld draait voor een groot deel op de (karige) subsidies waarmee noodzakelijke hulpverlening/vrijwilligerswerk e.d. draaiende wordt gehouden.

  Het is jammer dat de VVD in Leiden het sociale en culturele gezicht wel heel erg heeft laten vallen.

  Waarschijnlijk heeft Laudy een kapitale blunder begaan door in zijn verkiezingsretoriek keihard uit te halen naar de PvdA. Alsof hij aan die partij aanhang aan het verliezen was en alsof hij bij die partij stemmen kon terugwinnen. De PvdA in Leiden was allang niet meer de machtsfactor waartegen hij zich kon afzetten.
  Terwijl Laudy zich blindstaarde met zijn negatieve opmerkingen op de PvdA, is een deel van zijn aanhang richting D66 getrokken, terwijl die partij ook nog eens profiteerde van de stemmen van nieuwe, jonge kiezers. De VVD heeft daar de boot gemist. Jong Leiden kiest massaal D66.

  De VVD in Leiden is verworden tot een partij van zeurende en klagende mannetjes. Terecht heeft de kiezer dat afgestraft. De campagne van de VVD werd gekenschetst door negativisme en uithalen naar anderen: dat werkt misschien in Texas, maar niet in een stad met gymnasia die landelijk tot de top behoren, met een grote universiteit die tot de Europese top behoort en met een landelijk top-ziekenhuis (LUMC) en met een bio-science center. Hier zat altijd een deel van de logische aanhang van een liberale volkspartij met een open blik naar de wereld. Door het verzuurde negativisme is de VVD hard bezig blijvend aanhang te verliezen onder jongeren en hoogopgeleide Leidenaren.

  Wel fascinerend om te zien hoe het CDA zich in de afgelopen jaren opnieuw heeft uitgevonden en een degelijke middenpartij is geworden die staat voor goede sociale voorzieningen en het hier in Leiden zich ook nog eens tot een sterke partij voor kunst & cultuur heeft ontpopt. Daarmee moet een goede samenwerking met D66 en SP weer vier jaar vooruit kunnen.

 7. een Leids burger op

  Bij de vorming van een nieuw college zou die 30 miljoen "potverteren" (lees: 30 miljoen euro uit de
  Nuon-spaarpot halen voor 66 "leuke dingen" voor de mensen") die D66 zo graag wil wel eens de doorslag
  kunnen geven voor de uiteindelijke samenstelling van de coalitie en het nieuwe college. Met wie en welke partijen gaat dat het best? Het zou mij niets verbazen als dàt de "D66-manier" zou zijn.

  "Na het weekeinde beslist D66 over het vormgeven van de volgende ronde: de formatie".
  Eerst dus maar eens even afwachten wat de conclusies of aanbevelingen van informateur de Wit zullen zijn.

 8. Voor de nieuwelingen hier: wie een andere mening ventileert dan bovenmeester en betweter eric vtg is een fossiele denker, heeft er niets van begrepen of, ziet het helemaal verkeerd of…vul maar in….

 9. @een Leids Burger: door de combi van inflatie en lage rentestand, betekent geld op de bank laten staan, dat het per dag minder waard wordt. Dat lijkt me niet goed voor deze stad. Haal investeringen in de infrastructuur naar voren (kosten liggen op dit moment lager dan ooit) en bespaar miljoenen.
  Eventuele rente-opbrengsten op banktegoeden worden momenteel zwaarder belast dan het aan rente oplevert. De stad heeft overigens nog tientallen miljoenen op de bank staan. De reserves worden verkleind, maar blijven voor een middelgrote stad als Leiden op een behoorlijk niveau.

  @Leydenaer: als u het hiermee niet eens bent, zie ik graag uw argumenten tegemoet.

 10. @eric vtg. Dat is raar. Waarom zouden mensen inhoudelijk willen reageren op uw arrogante gebral? Uw scheldt mensen met wie het het oneens bent uit, zonder met inhoudelijke argumenten te komen. U vraagt niet eens wat iemand bedoelt, u verdiept zich niet in het geschrevene, maar heeft uw conclusie al klaar: wie niet denkt zoals u kan niet deugen.

 11. een Leids burger op

  @Ericvtg (off-topic)
  zie mijn reactie van 21-3-1014 13:42 uur bij http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/03/d66-
  verovert-leiden-opnieuw-ook-groei-sp-en-leefbaar

  Het verschil is dat Ericvtg en Strijk blijkbaar denken dat een reserve van 30 miljoen wel genoeg zal zijn. Maar van die reserve moet dan nog wel het geld af dat nodig is voor het naar behoren kunnen uitvoeren van al die taken die vanuit het rijk naar de gemeente toe zullen komen.

  Mijn voorkeur zou zijn om De Haan maar wethouder van financiën te maken als het CDA weer mee zou doen.

 12. Met De Haan als wethouder van financiën gaat het hele vrij besteedbare gemeentebudget naar zijn poptempel en een paar andere hobby’s en wordt de gemeenteraad pas geïnformeerd als de artikel 12-status moet worden aangevraagd. Niveau Strijk dus.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline