Wat bewoog de Leidse kiezer toen hij 19 maart stemde?

4

Die vraag staat centraal in een onderzoek van o.a. het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI) en het Stadslab. Wat bracht de kiezer ertoe om massaal op D66 te stemmen of juist toch voor de VVD te kiezen? Het onderzoek hoopt inzicht te krijgen in welke thema’s spelen bij kiezers en welke doorslaggevend waren bij het uitbrengen van de stem. In een tijd waar minder overheid en meer zelfredzaamheid wordt verwacht, waren de initiatiefnemers benieuwd naar de motieven van kiezers.

Ook werd de kiezers gevraagd of zij zich willen inzetten voor allerlei maatschappelijke projecten in Leiden, zoals het Singelpark, Zorg in de Buurt en Buurtgroen. Vrijwilligers ondervroegen ruim 800 stemmers. De uitslag van het onderzoek verwacht Guido Enthoven, een van de initiatiefnemers, begin volgende week.

Delen

4 reacties

 1. Het Singelpark een ‘maatschappelijk project’? Ahum, lijkt me meer een prestigeproject van een paar politieke hobbyïsten in het gemeentebestuur.

 2. Houd toch op, veruit de meeste kiezers weten helemaal niets over de lokale politiek. De landelijke politiek, en de grote ontevredenheid daarover, was doorslaggevend voor het stemgedrag. Alleen als er heel grote projecten op stapel staan, zoals bijv. de RGL in 2010 in Leiden of het Spuiforum in 2014 in Den Haag, spelen plaatselijke onderwerpen een rol.
  Eens met de vorige spreker, het Singelpark is geen ‘maatschappelijk project’, maar een prestigeproject van een paar hobbyïsten en veel te veel onnozele politici.

 3. een Leids burger op

  Het landelijke beleid met dit VVD-PvdA kabinet heeft m.i. ook in Leiden invloed gehad op de verkiezingsuitslag. Nog maar een keer dan:

  Behalve door studenten zou de winst van D66 in Leiden ook nog wel eens kunnen komen van ontevreden VVD-kiezers die dan nu maar voor D66 hebben gekozen.(VVD verliest 1 zetel in Leiden, D66 2 erbij). Evenzo zou de winst van de SP in Leiden wel eens kunnen komen van
  ontevreden PvdA-kiezers die dan nu maar voor de SP hebben gekozen.(PvdA 1 zetel minder en SP 1 meer).
  De standpunten van de lokale partijen kunnen ook goed door de andere partijen worden vertegenwoordigd. Dat zou dan verklaren waarom deze partijen niet in de raad zijn gekomen of daaruit zijn verdreven( zoals Stadspartij Leiden Ontzet).

  Maar goed, we zullen zien wat er uit "het onderzoek" komt.

 4. Joost van Wassenaer op

  Eigenlijk had ik op een van de lokale partijen willen stemmen, toegegeven, uit onvrede met het kabinetsbeleid. Ik heb echter toch op een "gevestigde" partij gestemd, omdat ik mij realiseerde dat er nogal wat voorheen nationale taken naar gemeenten worden overgeheveld. Het leek mij dus bij nader inzien beter in de gemeenteraad een partij te kiezen met veel bestuurlijke ervaring, evenmin zijnde de eurofiele D66, dat zich beter "U66" kan noemen, de u van uitverkoop.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline