Kritiek op campagnecultuur D66 Leiden

18

“Fatsoen moet je doen!” Twittert VVD-raadslid Magreet van Wijk over de nachtelijke plakactie van D66 in Leiden. Treurig vindt ze het. En ‘een partij die zich democraten noemt onwaardig’. Van Wijk vindt het hoog tijd voor een nieuwe Leidse campagnecultuur. Daarmee verwijzend naar de nieuwe bestuurscultuur die in 2010 op voorspraak van D66 is ingevoerd. Campagneleider Lodi van Brussel van D66 zit met de kwestie in zijn maag. “Dit is niet onze stijl, ik ga nu met de gemeente bellen om te vragen hoe ik de posters op het verkiezingsbord kan herstellen.”

PvdA-kandidaat raadslid Jelte Liemburg reageert ook op de plakactie: “Het gaat alleen maar fout bij D66. Plakte eerder ook al over onze posters heen.” GroenLinks-kandidaat Van Heuven noemt het ‘aso’ en Tomas Kok van Leefbaar Leiden heeft zelfs aangifte gedaan. SP-raadslid Eva de Bakker is niet verbaast: “Zich aan afspraken houden doet D66 wel vaker niet. Zal wel ’n boete worden”.

Delen

18 reacties

 1. Lodi van Brussel op

  Ik heb net de posters verwijderd, dit is niet onze stijl en nemen ook als campagneteam afstand van de vrijwilligers die dit gedaan hebben.

 2. Johan Volkers op

  Ik vrees dat het een eenmansactie is geweest van iemand die bang was dat D’66 niet genoeg stemmen zal krijgen of juist van iemand die de partij negatief in het nieuws wil krijgen.
  Je mag een partij daar niet op afrekenen.

  Voor de goede orde: Zit zelf bij de Stadspartij Leiden Ontzet.

 3. Dick de Vos op

  Werkt niet in het voordeel van D66.
  Wel aardig dat ze de egelposter NIET hebben overgeplakt trouwens.
  Van de week aardig gesprekje met Jan Jaap de Haan om de aloude traditie weer nieuw leven in te blazen om op de verkiezingsdag geen campagne meer te voeren. Voel ik wel wat voor.

 4. Johan Volkers op

  Zover ik weet is dat al een ongeschreven wet: op de verkiezingsdag geen campagne voeren.
  Het is aan de partijen zelf om zich daar aan te houden.
  Fatsoen moet je doen, heet zoiets.

 5. F. Hagedoorn op

  Je was me net voor Dick.
  Ik wilde ook zeggen dat het coulant is dat de CensuurDemocraten niet aan Dierenpartijmishandeling hebben gedaan.

 6. Nils Bakker op

  Ook als er netjes een sticker Nee / Ja op de deur zit dan weet D66 je brievenbus te bevuilen met hun idealistische geneuzel. Het gaat linea recta de vuilnisbak in dus het zonde van het papier en zo dus onnodig vervuilend. Iets wat D66 volgens mij niet nastreeft. Laten we volgende verkiezingen eens afspreken met elkaar wat we wel en wat we niet doen tijdens de campagnetijd.

 7. Piet Schuur op

  D66 zit natuurlijk al moeilijk sinds de draai naar ZnB in 2012. Moet toch op je geweten drukken als zo’n niet bij je verkiezingsprogramma passend roetriool aan laat leggen in polders die je zegt te willen beschermen. Terwijl je in deze periode zelf de wethouders van Milieu, Financiën en Bereikbaarheid geleverd had. Leiden Vooruit lijkt mij daarbij ook niet erg passen.

 8. Dick de Vos op

  Maar Lodi, jij bent toch campagneleider? Hoe kun je dit dan niet weten? Nu al geen fractiediscipline 😉

 9. De plucheplakkers van VVD66 zijn hiermee definitief de VVD rechts gepasseerd. De c(h)ampagne leider Lodi op antiplak D66 poster campagne!? Ha Ha. Net als de VVD verkrachten ze graag de democratie voor de rechtse hobbies. We gaan dus Leiden Achteruit als VVD66 dadelijk o.l.v. de rechtse neoliberaal Robert Strijk de macht weer grijpt. Business as usual van de gevestigde orde politiek. Verder doorvoeren van het rampzalige centrumbeleid samen met het CDA en de VVD. De wijk Stevenshof lieten ze al letterlijk stikken door de keuze van de roetbak ZnB. Maar de andere wijken voelen het ook nog wel. Misschien likken ze weer de SP die uiteraard graag voor het zachte pluche meestemt met de rechtse hobbies.

 10. Ome Koos,

  Is het de bedoeling dat we met D’66 op weg gaan naar de 1-partijstaat? Door deze plakactie lijkt het er wel op. Ze hadden zelf ook wel kunnen bedenken dat dit niet door de beugel kan. En het lokt uit dat andere ‘fatsoenlijke’ partijen bij de volgende verkiezingen hetzelfde doen. Leiden vooruit, D’66 achteruit.

 11. De definitieve prognose laat zien dat VVD66 waarschijnlijk de grote overwinnaar wordt. Gelukkig wordt het CDA behoorlijk weggevaagd mogelijk ook in lijn met verdergaande ontkerkelijking van NL. Als de VVD genoeg verliest kunnen we verlost zijn van het huidige college. Helaas zullen we ons erop moeten instellen dat de neoliberalen rond Robert Strijk 14-18 wederom de toon gaan zetten. Geen goed vooruitzicht voor een duurzaam, wijkgericht, minder asfalt/beton college. Progressief Leiden zal dus VVD66 het vuur aan de schenen moeten leggen wanneer zij de macht wederom grijpt. Voor een echt beter Leiden!

 12. Viva La Democration!! Goede zaak voor D66, ook net zelf op hen gestemd. Weg met de leugenaars van de pvda, knakenpartij. D66, goede middenpartij met een hart voor duurzaam beleid, ondernemen en onderwijs. Viva La education!!! Blij toe, hier gaat een flesje open! 🙂

 13. D66 gefeliciteerd met deze overwinning! Denk niet dat deze plakactie van wie dan ook met jullie posters daar de doorslag in heeft gegeven. En jammer dat bepaalde mensen jullie niet meer steunen puur op basis van deze plakactie. Maargoed, mooi partijprogramma. Keep up the good work!

 14. Taalkundig – Democration – is de VVD66 (studenten)aanhang ook al niet erg kundig. Nu VVD66 de macht grijpt in vele grote en middelgrote steden zijn we natuurlijk benieuwd hoe sterke bestuurders ze gaan leveren. Met de ervaring in Leiden belooft dat een interessante periode 14-18 te worden. De schurk Pech told heeft de landelijk issues goed kunnen uitbuiten voor de lokale overwinningen. Lokaal zijn de issues wel anders, maar listig aangepakt door de voormalige Leidse wethouder en nu demagogische fractieleider in de TK. De grote uitdaging voor de Leidse op beton/asfalt/centrum gerichte VVD66 is natuurlijk het overnemen en financieel in goede banen leiden van de gedelegeerde overheidstaken. Een zware lastige klus. Daarvoor heb je eigenlijk zwaargewicht bestuurders nodig. Ik vraag me af of VVD66 in Leiden die kan leveren.
  Oh ja, Niet Viva La Democration, maar Vive la Democratie. Of met VVD66 in het college/raad misschien wel Vive la Democrashtie.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline