SP baalt van forse salarisstijging Leidse topverdieners

12

Topverdieners in de Leidse publieke sector zijn er 18% op vooruit gegaan. De tien duurst betaalde managers in het onderwijs en bij woningcorporaties kregen in 2012 samen bruto 2,70 miljoen euro mee naar huis. In 2011 was dat nog 2,28 miljoen. De hoogste nieuwkomer op de lijst is Jan Benschop, directeur van de studentenhuisvester DUWO, met een totaal inkomen van 241.928 euro. Els Koster, voormalig directeur van zorg- en welzijnsorganisatie Libertas, komt hoog in de lijst dankzij een ontslagvergoeding van 120.000 euro.

SP-raadslid Louk Rademaker baalt van die stijging: “Het is wrang om te zien dat in deze tijden managers zo veel gemeenschapsgeld achterover slaan.” De SP heeft het college van B en W gevraagd om de organisaties dit jaar eindelijk te gaan korten op hun subsidie als zij nog steeds mensen in dienst hebben die meer verdienen dan de burgemeester. Vanaf 2014 kan de gemeente dat doen op basis van de enkele jaren geleden vastgestelde ‘Lenferinknorm’.

De top 10 publieke veelverdieners van 2012 in Leiden:

1. Ferry Breedveld, Voorzitter RvB LUMC, € 331.586,00
2. Els Koster, Directeur Libertas, € 305.451,00 (inclusief ontslagvergoeding van € 120.000,00)
3. Pancras Hogendoorn, Lid RvB LUMC, € 295.353,00
4. Eduard Klasen, Lid RvB LUMC, € 295.353,00
5. Peter Leijh, Lid RvB LUMC, € 295.353,00
6. Bert Keijts, Directeur Portaal, € 262.082,00
7. Jan Benschop, Algemeen directeur DUWO, € 241.928,00
8. Dirk Jan van der Zeep, Bestuurslid Portaal, € 228.332,00
9. Marjolein ten Kroode, Voorzitter RvB GGZ Rivierduinen, € 227.626,00
10.  Paul van der Heijden, Rector Universiteit, € 212.001,00

Delen

12 reacties

  1. Marnix Noord op

    De gemeente gaat niet over deze salarissen en zou hoogstens Libertas geen contracten meer kunnen gunnen, tenzij zoiets in strijd met wet- en regelgeving is. De verantwoordelijke wethouder voor zorg en welzijn is trouwens de eigen huidige lijsttrekker.
    Het is waarschijnlijk een even ordinaire als doorzichtige truc van de Leidse SP om de aandacht af te leiden van de keuze voor rechts in de bijna voorbije raadsperiode. Een stem op de SP is in Leiden een stem voor rechts.

  2. Met de keuze voor de roetbak Zoeken naar Balans en twee autobunkers een flinke medestander van de rechtse hobbies van VVD66. Salon socialisten

  3. Louk Rademaker op

    Beste Marnix,
    Zoals je misschien weet stelt de SP deze vragen elk jaar. Door de inzet van de SP is in de subsidieverordening opgenomen dat organisaties geen managers in dienst mogen hebben die meer verdienen dan de burgemeester (de Lenferinknorm). Doen ze dat wel, kunnen ze gekort worden op subsidies. Ik denk dat u ook niet wilt dat belastinggeld verspild wordt, daarom heb ik me daarvoor ingezet. Met name de VVD heeft zich tegen die Lenferinknorm verzet, dus er is wel degelijk een groot verschil tussen de SP en de VVD.

    Beste Piet,
    Volgens mij kennen wij elkaar van Twitter? Afijn, als u even on-topic zou willen reageren: is het aanpakken van graaien in de publieke sector niet heel belangrijk?

    (Louk Rademaker, SP-raadslid, 06-25563389)

  4. @Louk SP C(h)ampagneleider:
    1 miljard verspillen aan een roetbak valt in het niets bij het blaten over hoge salarissen (misschien ook nog SP zakkenvuller erbij?).
    ;))
    Leidenaren: als het groen en een schone leefomgeving u lief is:
    kies NIET VVD, CDA, D66 EN SOCIALISTISCHE PARTIJ LEIDEN.

  5. Louk Rademaker op

    @Piet:
    Als het alleen aan de SP zou liggen zou de Rijnlandroute (waar u het geloof ik over heeft) er niet komen. De burgers van Leiden en Zuid-Holland hebben helaas in overweldigende meerderheid vóór partijen gestemd die de Rijnlandroute wél willen hebben. Daarom hebben wij na de vorige verkiezingen gekozen om de inpassing te verbeteren: zonder de SP was de tunnel er sowieso niet gekomen. Als u een weg langs maaiveld wilt door Voorschoten en langs de Stevenshof: stem dan vooral niet op de SP.
    En tot slot: u weet dat raadsleden van de SP hun vergoeding afstaan? Het verbaast mij dan ook dat u mij beschuldigd van zakkenvullen. En gezien het feit dat u het "geblaat" vindt, mag ik dan aannemen dat u deze topsalarissen wél een goed idee vindt?

  6. @ Louk: U zou ons vrijwaren van niet horen, niet zien, niet ruiken. Ook SP beloofde in 2008 dat. Nog erger, jullie waren tegen, jullie wilden dit verkeersriool niet, jullie deelden tomatensoep uit in Voorschoten op Trace ZnB. De "beste" inpassing die u voor elkaar kreeg is een roetbak langs een wijk van 12.000 zielen, een verkeersoksel vlakbij Charlotte Kohlerpad en een tunnelmond dichtbij huizen die alle uitlaatgassen geconcentreerd uitstoot. De tunnel onder Voorschoten was een lobby o.l.v. Freddy Blommen richting Parlement. SP speelde daar nauwelijk een rol in. Bij de inpassing heeft Leiden steeds de regie gegeven aan de VVD GS De bondt. En tegen een door de Bondt afgedwongen vergoeding de roetbak van -2 naar -4 m onder maaiveld gekregen.
    De Stevenshof zegt NEE, ook tegen de pluchelikkende Salon Socialisten van SP Leiden.
    De afdracht van salaris aan de "partij" lijkt nog een beetje jullie marxistische kwajongens jaren uit te stralen. Nu zijn jullie gewoon een partij die de rechtse hobbies van harte ondersteunt.
    STEVENSHOF: HET GROEN EN UW LEEFOMGEVING IS NIET VEILIG MET EEN STEM OP DE SOCIALISTISCHE PARTIJ LEIDEN! STEM DAAROM OP ECHT GROENE PARTIJEN!

  7. Johan Volkers op

    Het is jammer dat de discussie over torenhoge salarissen (vaak in combinatie met foeilelijke hoge torens in historische steden) al decennia lang speelt, net als over de bonussen.
    Gemeentes gaan hier nauwelijks over, de overheid blijkt dit probleem niet echt als probleem te zien, anders was het allang opgelost.

  8. @Louk De wereld om zijn kop.
    Het was de SP die faliekant tegen de Rijnland Route was. U heeft zelf gekozen om zitting te nemen in Gedeputeerde Staten van ZH en uw principes over boord te zetten. U heeft zelf zitting genomen in het College van B&W te Leiden en andermaal uw principes verloochend door in te stemmen met de Rijnland Route.
    U ‘ontkent’ uw eigen verantwoordelijkheid op een wel heel gemakkelijke wijze. Door uw handen schoon te willen wassen doet u niet alleen onrecht aan uw eigen handelswijze maar toont u zich ook nog eens een laffe politicus.

  9. Dick de Vos op

    Helaas hebben de meeste SP-kiezers dit verraad van de SP niet door. Zelfs in de Vrijplaats, het bolwerk van de SP, wisten de meeste mensen niet dat de SP voor de kapitalistische stokpaardjes van de VVD heeft gestemd: asfalt en parkeergarages.
    "Politiek is concessies doen", zei de toekomstig fractievoorzitter van de SP. Zo wordt politiek onbetrouwbaar. Geen wonder dat mensen de politiek de rug toekeren en niet gaan stemmen.
    Ik houd liever vast aan mijn idealen.

  10. F. Hagedoorn op

    @ Dick de Vos:
    Het is natuurlijk tomaten met eieren vergelijken, maar in feite heb je op macroniveau in China ook zo’n schizoide situatie.
    Arme cooperatieve boeren op het platteland en kapitalistische miljonairs in het rijke Zuiden.
    Inderdaad raar dat die vrije jongens van de Vrijplaats meestemmen met VVD beleid en dito asfaltidealen.
    De SP is toch wel eens de Partij van de Jaloezie genoemd ?
    Stemmen op wat je had willen zijn.

  11. F. Hagedoorn op

    correctie: laatste zin moet zijn: Net niet stemmen op wat je had willen zijn.
    Sorry

  12. Pontius Pilatus zei 2014 jaar geleden: ik was mijn handen in onschuld…
    De huidige politiek is volkomen verrot, dat zelfs de meest essentiele principes overboord gezet worden voor het pluchelikken. SP is het meest doorgeslagen in deze, onvoorstelbaar verkiezersbedrog. Om van te kotsen. Hoewel zelfgemaakte tomatensoep mij prima smaakt.
    D66 L beweert overigens gedraaid te zijn voor ZnB na zware druk van VVD GS Ingrid de Bondt, dat bij keuze van CA, een trace op maaiveld langs de Stevenshof zou worden doorgedrukt. Deze politieke achterbakse intriges hebben zoals Dick de Vos terecht zegt het electoraat volkomen vervreemd van de gevestigde orde politiek. En ik vrees het wordt 14-18 niet beter, misschien nog wel veel erger. De democratie is langzamerhand een echte schijndemocratie, waarbij een aantal "partij baronnen" de dienst uitmaken in deze stad/dit land. En dat geldt temeer als minder dan 50% van het electoraat vandaag toch maar zijn stem uitbrengt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline