Gemeenteraadsverkiezingen: Stemmen met voorkeur

1

Nog steeds geen flauw idee op welke partij morgen te stemmen? Overweeg je daarom zelfs maar thuis te blijven? Een voorkeurstem kan het alternatief zijn. Bij veel partijen dreigen zittende raadsleden buiten de boot te vallen omdat ze te laag op de lijst van hun partij staan. Ook nieuwe kandidaten staan uiteraard niet allemaal op een verkiesbare plek. Soms bewust, maar een aantal wil best graag de raad in en voert een voorkeurscampagne.

Alle 13 partijen die meedoen aan de verkiezingen in Leiden staan inclusief hun standpunten op de speciale verkiezingspagina’s op de site van de gemeente Leiden. Individuele kandidaten die zelf actief campagne voeren staan hieronder.

De 10 partijen die al in de Leidse raad zijn vertegenwoordigd:

D66: Aad van der Luit (plek 5) komt sowieso wil in de raad maar wil graag op eigen kracht voldoende stemmen halen. Daarvoor gebruikt hij vooral Facebook en heel veel gele PostIt briefjes. Galith Mol (plek 8) profileert zich als ‘roze kandidaat’ bij D66. Ze voert campagne via de sociale media, maar gaat ook de wijken in om de flyeren. Vahit Köroğlu (plek 12) werd vier jaar geleden met voorkeurstemmen gekozen. Hij voerde toen campagne met een Turkse poster waar veel kritiek op kwam. Ook dit keer is hij vooral actief binnen de Turkse gemeenschap in Leiden, maar doet dat nu naar buiten toe in het Nederlands. Onder andere met een eigen website: www.blijfjezelfd66.nl. Timo Gubbens (plek 14) zit nu in de raad en wil graag vier jaar door. Hij voert een bescheiden online campagne. Tenslotte hoopt student-kandidaat Sander van Diepen (plek 18) op een plekje in de raad: “Kies voor nr. 18 om ook het geluid van de Leidse student in de gemeenteraad te krijgen”.

PvdA: Martijn Otten (plek 8) wil graag in de raad. Met de slogan ‘Stem Jong, Stem Links’ voert de Leidse student campagne.

VVD: Ronald Daalmeijer (plek 22) voert campagne als vertegenwoordiger van de wijken aan de Zeezijde van het station. De Vogelwijk, de Raadsherenbuurt en het Houtkwartier moeten volgens hem een stem krijgen in de raad. Onder andere door dat voornemen voor ‘primaire belangenbehartiging’ is hij volgens zijn eigen huis-aan-huis-flyer door voorzitter Pieter van Woensel van de VVD kiescommissie op een onverkiesbare plek gezet.

SP: Geen kandidaten bekend die een voorkeurscampagne voeren. Als ze er wel zijn, vallen ze dus nog niet heel erg op.

CDA: Roeland Storm (plek 4) voert een bescheiden online campagne, Wilbert van der Post (plek 15) gaat er hard tegenaan als ‘Waakhond van de Oostvlietpolder’. Ook topsport heeft zijn volle aandacht, net als burgerparticipatie.

GroenLinks Leiden: ‘Frisse energie voor een sociaal Leiden’ is de slogan waarmee Ashley North (plek 3) de boer op gaat. Hij lijkt weliswaar zeker van een plek in de raad, maar er is concurrentie uit eigen gelederen. Jos Olsthoorn (plek 4) gaat er ‘Met groene energie’ tegenaan, Yvonne van Delft (plek 5) ‘Sluit niemand uit’ en Eline Levering (plek 7) wil ook wel in de raad ‘Omdat het wél anders kan’. Zittend raadslid Walter van Peijpe (plek 8) voert ook volop campagne. Naast een eigen poster, campagnefilm en de slogan ‘Leve de stad, stem Van Peijpe’ trekt Van Peijpe de aandacht met bijvoorbeeld zijn petitie voor een Singelstrand.

Stadspartij Leiden: Geen kandidaten bekend die een voorkeurscampagne voeren.

Leefbaar Leiden: Tomas Kok (plek 2) rekent op verdubbeling (of meer) van het aantal zetels, zodat hij er ook eentje kan innemen. Valt op door tijdens de campagne stevige standpunten in te nemen. Onder meer tegen pedo’s en moskeëen.

ChristenUnie Leiden: Geen kandidaten bekend die een voorkeurscampagne voeren.

Partij v/d Dieren: Martine van Schaik (plek 2) hoopt op verdubbeling van het aantal zetels, zodat zij er ook eentje kan innemen.

De drie nieuwe partijen die in Leiden meedoen aan de verkiezingen:

Libertarische Partij: Op de lijst staat alleen de naam van Quintus Backhuijs. Da’s dus al snel een voorkeurstem.

Partij van Tegenwoordig: Geen kandidaten bekend die een voorkeurscampagne voeren.

Partij Sleutelstad: Anand Jitan (plek 8) heeft naast een eigen flyer ook talloze lantaarnpalen in de stad volgehangen met illegaal aangeplakte posters.

Delen

1 reactie

  1. Karel Plons op

    Anand Jitan (plek 8) heeft naast een eigen flyer ook talloze lantaarnpalen in de stad volgehangen met illegaal aangeplakte posters.
    Niet alleen Anan maar ook op mijn panden illegaal hun posters geplakt door dat clubje van partij Sleutelstad,schande.
    Moeten dit onze volksvertegenwoordigers worden die zelf
    lak aan de wet hebben.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline