Studentkandidaat Partij voor de Dieren: “Aansturen op duurzaam en diervriendelijk gedrag”

3

Enkele dagen voor de stembusgang voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er diverse Leidenaren die nog niet weten op welke partij ze willen gaan stemmen. Diverse partijen voeren tot het eind toe campagne om (zwevende) kiezers te overtuigen van hun plannen met de stad. Onder de campagnevoerders zijn veel jongeren- / studentkandidaten. Bij de Partij voor de Dieren is dat Lianne Raat (nr. 8). “Ik wil graag betrokken zijn bij mijn stad en de gemeente, bedrijven en inwoners aansturen op duurzaam en diervriendelijk gedrag,” vertelde Lianne in Stud071.

Audiofragment: Student Lianne Raat (Partij voor de Dieren) in Stud071 over de campagne GR2014.

Het stimuleren van duurzaam gedrag is onder andere te vinden met de plannen van de partij met leegstaande kantoorpanden. De Partij voor de Dieren wil graag dat daar stadslandbouw in komt. Dat houdt in dat er in de panden en op de daken groente en/of fruit wordt geteeld. “Het is zonde dat we die panden niet gebruiken. En waarom van ver halen, als het dicht bij kan? Dat is beter voor het milieu”, stelt Lianne. 

Ook bij nieuwbouw en het verbouwen van huizen en panden (bijvoorbeeld voor studentenhuisvesting) moet, als het aan de Partij voor de Dieren ligt, rekening worden gehouden met het milieu. Daarbij gaat het vooral om zo energiezuinig bouwen en het hergebruik van grondstoffen. 

Andere thema’s waar de partij zich sterk voor maakt – en die aantrekkelijk zijn voor studenten – zijn de plannen voor voldoende fietsparkeerplekken in de stad en goed openbaar vervoer. 

Op het gebied van diervriendelijkheid is de Partij voor de Dieren, niet verwonderlijk, zeer uitgesproken. “Wij zien het liefst bedrijven verdwijnen die zich bezig houden met dierproeven,” zegt Lianne. Ze wil zich persoonlijk het liefste inzetten voor een zo bontvrij mogelijk Leiden. Bijvoorbeeld door winkeliers te stimuleren geen bont meer te verkopen.

De Partij voor de Dieren heeft nu één zetel en zet in op een verdubbeling. Lianne is eerlijk over haar eigen rol. “Ik ga er vooral voor om de partij op de kaart te zetten.” De ambitie om in de raad te komen ontbreekt vooralsnog. “Maar waar ik kan, wil ik de fractie ondersteunen”, besluit ze.

Delen

3 reacties

 1. F. Hagedoorn op

  Mooi verwoord door Lianne Raat van de Partij voor de Dieren.
  Het egoïstisch najagen van eigenbelang, individuele materialistische verrijking ten koste van het welzijn, leefbaarheid en gezondheid van de medemens, gepaard gaande met een hoop asfalt, CO2, fijnstof enz. past niet meer op een planeet, die bijna op is. Winst maakt niet gelukkig.
  De kleinschalige vergroening van de stad in eigen omgeving brengt meer geluk voor de Leidenaren.
  Die meerderheid is immers groter dan die paar vogels die voor hun verrijking al die dure wegen en tunnels in en rond Leiden wensen.
  Mijn stem heeft ze.

 2. Groei die de gevestigde orde politiek nastreeft is niet de sleutel tot een betere samenleving, maar veel eerder de kern van de problemen die we dagelijks om ons heen zien. Gelukkig dat er partijen in Leiden zijn, die een andere weg willen inslaan en nu al vele generaties vooruit denken. Immers wij hebben Moeder Aarde in bruikleen van hen gekregen.

 3. We kunnen maar beter z.s.m. omschakelen naar een duurzame en kleinschalige samenleving, die zichzelf zoveel mogelijk kan voorzien. Dat is geen linkse hobby maar pure noodzaak.

  B.v. stoppen met de export van gas tegen lage tarieven. Want na 2030 moeten we het tegen veel hogere prijs importeren uit Rusland. Een akelig vooruitzicht!
  Maar ja, die gasexport levert op korte termijn winsten op die deze regering zo hard nodig heeft. Aan de lange termijn wordt niet gedacht door de gevestigde orde. Na ons de zondvloed….

  De gevestigde grote bedrijven hebben baat bij onze energieverslaving. Hun belangen zijn groot en in goede handen bij partijen als VVD en CDA.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline