CDA-lijsttrekker Jan-Jaap de Haan wint Zeepkist-wedstrijd

17

De politieke happening ‘Op de Zeepkist’ is zaterdagavond gewonnen door CDA-lijsttrekker Jan-Jaap de Haan. In een anderhalf uur durende bijeenkomst konden de lijsttrekkers van alles 13 partijen hun standpunten onder de aandacht brengen van het publiek.

In een bloedstollende finale versloeg het CDA GroenLinks met een vraag over auto’s.

Tussendoor zorgde het Leidse cabaretduo Tartuffe voor een hoop hilarische momenten. De middag werd afgesloten met een Leidse kennisquiz. In de finale namen de lijsttrekkers Pieter Kos van GroenLinks en Jan-Jaap de Haan het tegen elkaar op. Die laatste won uiteindelijk omdat hij het aantal personenauto’s dat alle Leidenaren bij elkaar bezitten het dichtst benaderde.

Lijsttrekker Mart Keuning van de ChristenUnie heeft mooie schoenen en best een lekker kontje, vonden de dames van Tartuffe.

‘Op de Zeepkist’ werd georganiseerd door de gemeente Leiden in samenwerking met het Leidsch Dagblad. Doel was onder andere de opkomst voor de verkiezingen van aanstaande woensdag te bevorderen.

Hieronder nog enkele acts die Tartuffe opvoerde tijdens ‘Op de Zeepkist’.

Kennisquiz met Roos van Gelderen (SP) en Jan-Jaap de Haan (CDA). Ze hadden nul vragen goed.

GroenLinks lijsttrekker Pieter Kos draagt zijn rode opvallende schoenen met een reden. De aandacht afleiden van de rest.

Geen Geert Wilders voor Tartuffe. Dan mag de hoofdoek niet meer op. Met crisislied ‘Me rendement’ (we hadden Leids motte beleggen).

Leiden heeft wat geen enkele andere stad heeft: de Amorphophallus (vrij vertaald: vormloze penis).

Delen

17 reacties

 1. Deze gevestigde orde politicus e.a. die mogelijk weer aan de macht komt 14-18 had beter door het zeefkistje kunnen zakken. Politiek gereutel, kul en belazeren van het electoraat, daar is dit soort politici geknipt voor. En wordt het 14-18 weer "business as usual".

 2. maar iemand moet het doen "Jan Jaap de Haan is de best man for and on the job !" dat is niet toevallig maar het gevolg van het feit dat deze man zich als wethouder 24/7 met toewijding passie en visie zich voor zijn missie inzet,

  "a man with a plan !!! "

 3. Best man for THE job, dominee worden, is Leiden verlost van de gevestigde orde!

 4. René Dentener op

  De ‘best man on the job’ is natuurlijk Pieter van Woensel, de bouwwethouder die ook echt dingen realiseert in plaats van er slechts over te praten.
  Ook daarom woensdag: liberaal VVD.

 5. natuurlijk Pieter van Woensel is een gerespecteerde wethouder en doet zijn stinkende best als wethouder Ruimtelijke Ordening Binnenstad Publiekszaken maar zijn portefeuille is een pretpakket vergeleken met de loodzware portefeuille van J.J. in deze tijden van decentrelisatie, maar ook in/vervullen van de zware taak die de decentralisatie meebrengt weet hij de juiste registers op het "bestuurlijke orgel" te beroeren

 6. een Leids burger op

  Wie VVD wil stemmen kan net zo goed op de PvdA stemmen, want die voert toch gewoon VVD-beleid uit…..
  Dus van mij mag woensdag de PvdA wel door de zeepkist heenzakken met al haar verwelkte PvdA-roosjes.

 7. Piet Pekelharing op

  Overigens een bijzonder goed idee om die zeepkist om te keren. Dan staat de kandidaat meteen een stuk hoger.

 8. Van Woensel The best man for Bouwend NL. Voor de rest draait deze liberale wh 90 miljoen erdoorheen. Twee nutteloze autobunkers, voor de fossiele afgod van de VVD. Binnen een decennium is het afgelopen met de ongebreidelde mobiliteit op de weg en in de lucht. Dat heb je van het rücksichtlos leegplunderen van deze aardkloot. En komt er van het zichzelf terugverdienen van de bunkers over 40 jaar geen bal terecht. De tol betaalt de gewone burger die de lasten van deze rechtse hobbies mag dragen. Voor allen die het geld liever stoppen in de opbouw van een duurzamere stad stem dan niet VVD66, CDA en SP!

 9. In een reclamespotje van D66 is heel vaak "ik" te horen, geen enkele keer zoiets als "de mensen" of "de samenleving".

 10. Klopt, liberaal denken is eerst de "ik" vrijheid. Wanneer die in vooral materiële zin bevredigd is, komt de rest. Maar meestal gaat de onverzadigde "ik" verrijking door tot alles erom uitgeput is. Dat is de wereld van de business als usual gevestigde orde politiek die ons 14-18 mogelijk weer gaat teisteren en uit elkaar spelen. Maar wij groeien sterker en denken verder voor de volgende generaties in Leiden. En zullen elkaar stevig vasthouden.

 11. Door de decentralisaties krijgen gemeenten er volgend jaar voor meer dan 15 miljard euro aan zorgtaken bij en ze moeten daar alleen al in de komende raadsperiode ca. 6 miljard euro op bezuinigen. Maar geen enkele kandidaat heeft daar iets zinnigs over te melden. In plaats daarvan krijgen we geratel over niets en wordt er gedaan alsof er niets aan de hand is. En worden prestigeprojecten doorgezet met een houding van "wat kan het ons schelen, na ons de zondvloed". De gemeente wordt straks bestuurd door asociale onbenullen zonder kennis en zonder verantwoordelijkheidsbesef, zeepkistzotten met zeepbellen in plaats van hersencellen.

 12. @Maarten071: stel je kandidaat, kom met een goed programma en overtuig de kiezers. Wat je zegt is overigens apert onjuist: ik heb zo ongeveer alle lijsttrekkers in Leiden over het probleem van de zorgtaken horen praten. Lees ook de partijprogramma’s: er wordt wel degelijk op gewezen. En dat geratel over niets: noem eens een voorbeeld?

  @Piet: ga op die zeepkist staan en maak je doemdenken wereldkundig. Ik voorspel: over 10 jaar worden er (helaas) meer autokilometers gereden dan ooit tevoren. Het mondiale wagenpark groeit met de dag (en nee, dat is geen goede ontwikkeling) en dat gaat tot minstens 2030 door.

  Je kennis over het liberalisme is verder niet erg groot. Je verwart neo-conservatief met liberaal en verder goochel je een beetje met vooroordelen. Ach, ik gun je je eigen vermeende superioriteitsbesef: ik ben progressief dus beter dan iemand die dat niet is. Dat is de linkse variant op Wilders’ idioterie die vindt dat autochtonen beter zijn dan allochtonen. In beide gevallen is het dom en kortzichtig.

  Kijk eens naar de situatie in Nederland: sinds 1945 heeft de VVD enige decennia in de regering gezeten. De overheidsuitgaven zijn alleen maar gestegen, met een explosie van kosten in de gezondheidszorg. Niet alleen in absolute cijfers, maar ook percentueel.
  Het sociale stelsel in Nederland is ook in tijden van crisis in hele grote lijnen overeind gebleven: dat is echt niet alleen de verdienste van linkse partijen. Maar het is natuurlijk lekker schelden als je niet wordt gehinderd door enige kennis van zaken.
  Is de anti-kinderarbeidwet overigens niet door een liberaal ingediend?

 13. @ericveeltesnelgeirriteerd: nee, de piek olie sinds 2005 maakt daar juist een einde aan. Schalie, diepzee olie boren zal geen verbetering geven en is loeiduur. Na 2020 is het defnitief over met de ongebreidelde mobiliteit zowel op de weg als in de prijsvechter lucht. We zullen een andere manier van leven moeten kiezen. In plaats van op een ordinaire doorgedraaide manier de wereld leeg te plunderen voor een korte termijn welvaart. En vergeet niet we zitten op 400 ppm CO2, het hoogst in 4 miljoen jaar. De gevolgen zijn onvoorspelbaar en des te gevaarlijker. We gaan in Leiden op beperkte schaal een omwenteling laten plaatsvinden. En als tegenwicht voor de gevestigde orde groei politiek die uiteraard in 14-18 op dezelfde heilloze toer verder gaat. Die orde met haar valse beloften en mooie academische kul praatjes.

 14. BESTE STEVENSHOF: EEN STEM OP EEN GROENE EN GEZONDE LEEFOMGEVING IS NIET DE GEVESTIGDE ORDE VVD, D66, CDA. STEM DAAROM OP PARTIJEN UW LEEFOMGEVING EN HET GROEN RESPECTEREN.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline