Studentkandidaten Partij van Tegenwoordig: “Samenwerking is belangrijk”

De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart staan voor de deur. Op de kieslijst prijkt ook een nieuwe, lokale politieke partij. De Partij van Tegenwoordig doet voor het eerst mee. De jonge partij heeft met Annelieke van Evert (nr. 6) en Babs Broekema (nr. 7) twee studentkandidaten op de lijst staan. Het grootste doel van de partij is samenwerking. “Leiden bestaat uit 54 wijken, maar het is één stad”, vertelde Babs in Stud071.

Audiofragment: Studenten Annelieke van Evert en Babs Broekema van de Partij Van Tegenwoordig in Stud071 over de campagne GR2014.

Samenwerking loopt als een rode draad door het programma, maar ook in de manier van werken die de partij nastreeft. “We hebben een breed plan, dat open staat voor hoe we dingen willen bereiken. Juist omdat we niet tegen- maar mee willen werken”, stelt Babs. Het openstaan voor mogelijkheden is geen garantie voor steun aan een voorstel. “Waar we vooral naar kijken is of het werkt”, legt Annelieke uit. 

De partij wil zich onder andere sterk maken voor onder andere cultuur en innovatie. “Zoals het steunen van het Bio Science Park, waarbij we (weer) veel samenwerking willen zien tussen overheid en lokale bedrijven”, vertelt Babs. Daarnaast vindt de partij onderwijs en het stimuleren van sport onder jongeren heel belangrijk. 

Bij veel partijen staat het aanpakken van de kamernood onder studenten (hoog) op de agenda. De Partij van Tegenwoordig is daar niet anders in. “Wij vinden dat studentenwoningen niet alleen maar nieuw gebouwd moeten worden, maar dat ze ook prima in leegstaande kantoor- en bedrijfspanden kunnen”, stelt Annelieke.

Een ander thema is fietsvriendelijkheid, dat Babs graag op de kaart wil zetten: “Een aantal jaar geleden werd het kruispunt bij de Gamma in de Merenwijk bekroond als gevaarlijkste kruispunt van Nederland.” Als het aan de partij ligt worden die en andere gevaarlijke kruispunten in de stad aangepakt en veiliger gemaakt voor fietsers.

Zowel Babs als Annelieke zijn in eerste instantie gevraagd om mee te denken over het programma van de Partij van Tegenwoordig. Vanuit die rol was een plek op de kieslijst nog maar een kleine stap. Annelieke kon zich steeds beter vinden in de standpunten. “Dan denk ik dat je dit moet ondersteunen en bijdragen waar je kan”, legt ze haar motivatie om de lokale politiek in te gaan uit. Babs ziet ook een uitdaging: “De gemeenteraad is een goede, praktische ervaring.”

Beide dames denken dat de Partij van Tegenwoordig zeker één raadszetel gaat halen. Over hun eigen rol zijn ze realistisch. “Ik wil het raadslid of de raadsleden die er wel in komen ondersteunen waar mogelijk. Dat is juist het leerzame gedeelte. Wellicht dat we allebei over vier jaar wat hoger op de lijst komen”, vat Annelieke de ambitie van beide kandidaten samen.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline