Teleurgestelde bewoners treuren op boomfeestdag

Het lijkt vandaag wel kaalslagdag in plaats van boomfeestdag. Of, zoals de Leidse professor Jos van den Broek het noemt: “Treurwilgdag”. Van den Broek maakt zich als medewerker van de Universiteit Leiden flink boos op zijn werkgever die zonder enige vorm van communicatie een hele rits bomen om liet zagen rond het Sylvius Laboratorium in het Leiden Bio Science Park.

biotech-trainingsfaciliteit.jpg

De bomen moeten plaats maken voor een internationale biotech-trainingsfaciliteit die BAM Utiliteitsbouw voor vijf miljoen gaat bouwen op het veldje vlak naast ‘het Sylvius’. De komst van dat centrum juicht Van den Broek overigens van harte toe. “Maar,” zo zegt hij: “Die potloodstrepentrekkers moeten eerst eens komen kijken voor ze zomaar een bouwplan tekenen.”

Audiofragment: Marco van Duijn meet alvast de afgezaagde stronken op. Bij een doorsnede van meer dan 20 centimeter is een vergunning nodig. Professor Jos van den Broek baalt van de potloodstrepentrekkers die zonder locatieonderzoek hun gebouwen op bomen plannen.

Wijkvereniging Houtkwartier in actie. De hopen op behoud van zoveel mogelijk bomen.

Even verderop wordt ook gedemonstreerd tegen de – in dit geval nog voorgenomen – kap van bomen. Op en rond de zogenaamde ‘Agnes-locatie’ rond de Kagerstraat verrijzen een nieuw gebouw voor het Driestar College, een sporthal en woningen. Om ruimte te maken voor al dat beton, moeten 135 bomen verdwijnen. Leden van de wijkvereniging markeerden die veelal beeldbepalende bomen met houten kruizen.

Audiofragment: Voorzitter Wim Scholten van de wijkvereniging, Bomenbond-advocaat Marco van Duijn en Dick de Vos van de dierenpartij strijden voor het behoud van de bomen.

Advocaat Marco van Duijn van de Bomenbond Rijnland meldt zich ook bij de actievoerende bewoners. Hij sluit niet uit dat de Bomenbond bezwaar gaat maken tegen de bomenkap.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline