D66 wil 20 miljoen uit gemeentelijke reserves uitgeven

12

Tien miljoen voor een betere inpassing van de RijnlandRoute, tien miljoen om uit te geven aan allerlei leuke en nuttige dingen voor de wijken en ook nog vier miljoen voor het Lammermarktpark. D66-raadslid Jeffrey van Haaster wil die miljoenen regelen bij de komende collegeonderhandelingen. Hij is er van overtuigd dat zijn partij na de verkiezingen in aanmerking komt voor een plekje aan die onderhandelingstafel: “We hebben de stad immers vier jaar lang constructief meebestuurd en vrijwel al onze beloftes van vier jaar geleden ingelost,” aldus Van Haaster.

Audiofragment: D66 wil 20 miljoen vrijspelen uit de NUON-reserves. Ook gaat de partij op zoek naar vier miljoen voor de Lammermarkt.

Leiden heeft door de verkoop van de NUON-aandelen nog steeds hoge reserves. “Zonde, daar doen we niks mee. We kunnen dat geld beter investeren in kwaliteit en duurzaamheid,” zei Van Haaster gistermiddag tegen presentator Jos Moesman in het radioprogramma Nieuws071. Hij wil in elk geval 20 miljoen vrijspelen voor de inpassing van de RijnlandRoute en de aanleg van plantsoenen, rotondes en betere straten bij scholen in de Leidse buitenwijken. De vier miljoen die de gemeente nu nog te kort komt voor ‘het groene dak’ van de Lammermarktgarage moet wat D66 betreft in elk geval niet uit budget voor het Singelpark komen: “Het zou jammer zijn om dat daar weg te halen, dan gaat het ten koste van andere delen van het Singelpark en we willen allebei.”

Delen

12 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Typische verkiezingsretoriek! Dat we op korte termijn extra geld nodig zullen hebben door de taken die de gemeente erbij krijgt, wordt gemakshalve even vergeten. De geur van populisme begint op te stijgen.

 2. VVD66 richt zich ineens tot de buitenwijken. Horen daar ook de "ver weg" wijken" (citeer SV) als Merenwijk en Stevenshof ook bij?
  Een betere inpassing van de Rijnlandroute? Weer geld erbij en zo komt het bedrag dat Zoeken naar Balans of beter de Balans is Zoek (op steenworp van een woonwijk van 12.000 Leidenaren) qua budget steeds dichter bij de door o.a. VVD66 afgeserveerde Churchill Avenue. Het verschil is nog maar ca. 60 miljoen ipv. de door PZH beweerde 230 miljoen en daar knabbelt de politiek uit gewetensnood steeds meer af. Zelf flyer uitdeler Van Meenen bij V&D kreeg rode wangen op de vraag of hij de Stevenshof niet had laten stikken op 31 mei 2012. Ik ben nu Kamerlid, ik hou mij niet meer bezig met het RR dossier. Maar de schade is wel aangericht. En Strijk weet niet van wijken.
  De Stevenshof e.a. zal zich fel blijven verzetten tegen de komst van het door o.a. VVD66 doorgedrukte roetriool Zoeken naar Balans. Alleen een volledige tunnel A4 – A44 en Maaldrift Optimaal zijn voor ons aanvaardbaar. Ook de OVP MOET GROEN blijven. Maar beter is dit politieke prestige project direkt af te blazen. Nut en noodzaak zijn NOOIT aangetoond!
  Verder dient geld vrijgespeeld te worden om de randwijken en de Leidenaar weer een centrale plaats te geven door ook het liberale paradepaardje Garenmarkt Garage DIREKT af te serveren.
  Tenslotte denk ik net als JvL hierboven dat het NUON geld nog wel eens harder nog zal zijn om de door Den Haag uitbestede gemeentetaken met goed fatsoen te kunnen uitvoeren. En de stad Leiden voor te bereiden op een kleinschalige en duurzame toekomst.

 3. De gemeente is geen spaarbank. De reserves door de nuon-gelden (80 miljoen) zijn nu veel te hoog. Het beste wat politieke partijen kunnen doen is investeringen bedenken die zich op de lange termijn terugbetalen en werken aan de leefbaarheid van onze stad. Ik ben blij dat D66 een aantal goede investeringen heeft gevonden om Leiden duuzamer, innovatiever en leefbaarder te maken op de lange termijn. Niet met plannen van D66 maar juist ruimte laat voor bewoners, ondernemers en organisaties in de stad.
  De groene inrichting van het Lammermarktplein maakt Leiden leefbaarder en groener. De investeringen in hernieuwbare energie en fietsvoorzieningen zorgen ervoor dat onze stad klaar is voor het energiegebruik van de toekomst. De investeringen in projecten die de verbinding tussen het onderwijs en de Leidse economie verstevigen zorgen ervoor dat de Leidse economie gezond en innovatief blijft.

 4. René Dentener op

  Knettergek bij D66! Geld uitgeven dat er niet is. Kunt beter zorgen dat je zo meteen nog geld hebt om de taken die via de decentralisatie vanaf het Rijk op het bordje van de gemeente terecht komen op te vangen.(WMO, jeugdzorg, arbeidsparticipatie) D66: feestpartij gekenmerkt door gezwets. Kappe nu met dat overbodige Singelpark, het zoveelste prestigeproject van een paar hobbyisten in de gemeenteraad!

 5. Ik ben het eens met JvL en Dentener. Bij D66 (Demagogen66) zijn ze krankzinnig geworden.

 6. Maarten071 op

  Ik sluit me ook aan. Dom en onverantwoord plan van Draaikonten66.

  Kamerlid Van Meenen (D66) deelde folders uit in het kader van de Leidse campagne van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen en wilde daarbij niet over Leidse gemeentepolitiek praten? Waarover dan wel? Over Pechtolds rechtse babbeltrucs misschien?

 7. Piet Pekelharing op

  Inderdaad heer Dentener, laten we de reserves behouden voor het geval het met de WMO of de jeugdzorg faliekant misloopt. Wie weet hebben we dat geld de komende jaren nog nodig.

 8. René Dentener op

  Ik heb vorige week nog met iemand gesproken die in een andere gemeente ambtenaren moet begeleiden naar de transitie van de jeugdzorg vanuit het Rijk naar de gemeente. Die gaf gewoon duidelijk toe dat de ingangsdatum van 1 januari 2015 die wordt opgegeven niet gehaald kan en gaat worden. Het zal in Leiden niet veel anders zijn. Té makkelijk wordt altijd aangenomen dat er met een nieuw bedacht stelsel er zo maar even een knop kan worden omgezet bij de ambtelijke organisatie van een gemeente. Het vergt veel van de veerkracht in het werkveld, zeker als er té weinig geld apart gezet wordt om het transitieproces te begeleiden.
  Maar goed, misschien dat die jongeren die straks uit de maatschappij geraken terecht kunnen in het prestigeprojectje Singelpark? Inmiddels zie ik dat men bij het CDA zich nu toch achter de oren gaat krabben en wakker is geworden nu D666 een greep uit de kas wil doen.

 9. D66? Bwahahaha!!! Hun hersenen zijn al té zeer verdoofd door de pillen en wiet die ze gebruiken om nog goede berekeningen te maken. Dat bleek wel de afgelopen 4 jaar met een wiethouder die plussen en minnen niet wist te onderscheiden in de gemeentebegroting. Als je dan toch tegen het harde beleid van de VVD-PvdA coalitie bent op het Binnenhof stem dan in ieder geval lokaal en niet op die zweeffiguren van D66. Daar is je belastinggeld niet veilig.

 10. Decadenten66 op

  Nieuwe taken die de gemeente erbij krijgt, decentralisatie, WMO, jeugdzorg, Participatiewet? Weten wij veel. Het is waarschijnlijk allemaal niet zo belangrijk. Het gaat toch om de feesten en de evenementen?
  We nemen er nog eentje.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline