CDA vraagt aandacht voor “gebrek aan jongerenwoningen”

3

Het CDA in Leiden vraagt aandacht voor het gebrek aan jongeren woningen in Leiden door komende vrijdagmiddag een bungeerun te organiseren. Deze run met een rubberen koord is uitgezocht omdat het doel, het einde van de baan, nooit gehaald wordt.

Het CDA Leiden en het CDJA (CDA-jongeren) willen het gevoel van onbereikbaarheid van een goede starterswoning aankaarten. “De net afgestudeerde starter vertrekt vaak uit Leiden omdat het aanbod van betaalbare woningen te klein is,” aldus student-kandidaat Julius Terpstra.

Het CDA Leiden pleit daarom voor 500 tot 1000 extra starterswoningen. Deze kunnen extra bijgebouwd worden op braakliggende industrieterreinen, door wonen boven winkels uit te breiden én door veel betere doorstroming op de woningmarkt. Dit laatste kan door middel-dure huur en oudere woningen te bouwen. Als mensen daarnaar doorverhuizen komen goedkopere starterswoningen vrij.

In deze raadsperiode zijn er al flink wat projecten voor studenten- en starterswoningen begonnen. Een goed voorbeeld hiervan is de Leidse Schans. Het CDA wil nu dat er nog een schep bovenop komt.

Delen

3 reacties

 1. Eli de Graaf op

  CDA-kandidaat Julius Terpstra,

  fijn dat er toch mensen zijn die een van de belangrijkste punten,
  die de Stadspartij aj jaren naar voren brengt steunt.
  Dank daarvoor.

 2. Starterswoningen zijn hard nodig. Ik kon niets vinden na mijn studie. Maar of het ook echt gaat lukken…….

 3. Een van de oorzaken van dit probleem is het vrijgeven van de verkamering in Leiden. Elders in Nederland mogen woningen die minder kosten dan pakweg 2 ton niet aan huisjesmelkers worden verkocht, zodat deze starterswoningen voor starters beschikbaar blijven en de panden niet worden opgeknipt in zelfstandige eenheden die voor schrikbarend hoge huurbedragen in de markt worden gezet.
  Ook het CDA heeft in Leiden meegewerkt aan de hierdoor ontstane krapte aan starterswoningen. Leuke actie van Julius Terpstra, maar wel ongelooflijk hypocriet en ongeloofwaardig. Goedkope bovenwoningen, eengezinswoningen met achterstallig onderhoud: het komt allemaal in handen van de huisjesmelkers. Starters en jonge gezinnen hebben het nakijken, met dank aan zo ongeveer de gehele gemeenteraad.
  Als het CDA dot zo’n belangrijk issue vindt, moet het werk maken van het inperken van ‘ontrekkingsvergunninen’ en moet worden vastgelegd dat woningen onder de 2,2 ton niet mogen worden opgeknipt in te verhuren eenheden, en wordt er daarnaast ook nog een quotum vastgelegd van het aantal eengezinswoningen die per straat of wijk mogen worden opgesplitst in zelfstandige wooneenheden.
  Blauwe zones helpen niet als op een gegeven moment in zo’n 25% van de woningen in met name Transvaal I in 3 of 4 wooneenheden zijn vertimmerd.
  Joubertstraat, Krugerstraat: dit was een starterswijk, waar de huisjesmelkers in sommige straten meer dan 90% van de panden in bezit hebben en bijna alle huisjes zijn verkamerd. Hier wordt een volkswijk kapot gemaakt. Alweer: met dank aan CDA (en overige partijen)!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline