Boze omwonenden demonstreren tegen moskee

43

Volgende week donderdag willen bewoners van de Ter Haarkade en de Haagwegflat gaan demonstreren tegen de bouw van de Al Hijramoskee. Dat zegt Mauk Kager die tegenover de geplande moskee woont. Kager treedt volgens eigen zeggen op als woordvoerder namens zo’n 100 huishoudens in de directe omgeving van de nieuw te bouwen moskee.

Audiofragment: Mauk Kager wil met andere omwonenden naar de rechter om te voorkomen dat de moskee in zijn voortuin wordt gebouwd.

Vorige week had Kager een gesprek met burgemeester Lenferink over de komt van het islamitisch centrum dat de bestaande moskee in de Rembrandtstraat moet gaan vervangen. Dat gesprek noemt hij ‘teleurstellend’. “Volgens de burgemeester is alles al beslist en kan hij niet veel meer doen dan een gesprek regelen tussen ons en het moskeebestuur, maar ik heb geen behoefte aan relatiebemiddeling.”

Volgende week vrijdag buigt de gemeentelijke beroep- en bezwaarcommissie zich over de bezwaren die omwonenden hebben ingediend tegen het afgeven van de omgevingsvergunning. Kager verwacht er weinig van: “We voeren een achterhoedegevecht, ik denk niet dat de politiek zich iets aantrekt van onze bezwaren, maar na die procedure staat in ieder geval de gang naar de rechter open.”

Delen

43 reacties

 1. Nourdeen Wildeman op

  Een mooie duiding van de kritiek van omwonenden vond ik enkele dagen geleden in een column door Rien van Vliet voor de site Dichtbij punt nl: "Deze moskee komt er. U kunt hoog springen, u kunt laag springen, u kunt op uw hoofd gaan staan, de moskee komt er. Alle procedures zijn gevolgd, zoals het hoort in een democratie. Vindt u het desondanks toch belachelijk dat die moslims deze moskee mogen bouwen, dan kunt u beter emigreren naar een land waar de democratische regels niet zo in acht worden genomen."

 2. Zuivere Volkspartij op

  Pssst, we hebben wat ontdekt. ’t Is een samenzwering van de elite tegen u en mij: moskeet, pedofiel, nog steeds moskeet.

 3. Piet Pekelharing op

  Die buurtbewoners mogen in hun handjes knijpen van geluk dat er op het terreintje tegenover hun huizen slechts een moskee komt.

  De bouwvergunning is reeds geruime tijd geleden verleend. Dit betekent dat de moskeevereniging haar oog reeds enkele jaren geleden op dit terrein heeft laten vallen. Beseffen de buurtbewoners wel dat er rond die tijd nog een andere organisatie op zoek was naar een terrein in de Randstad voor hun nieuwe clubhuis?

  Vanwege mijn eigen veiligheid en die van de redactie van Sleutelstad zal ik hier niet over in detail treden, maar laat ik zeggen dat ik tussen januari 2012 en april 2013 alle berichtgeving omtrent de bestemming van in onbruik geraakte terreinen in Leiden en directe omgeving nauwgezet en met enige verontrusting volgde.

  http://nos.nl/artikel/335612-sloop-clubhuis-hells-angels-begonnen.html

  http://www.nu.nl/binnenland/3410264/hells-angels-verhuizen-definitief-sloterdijk.html

 4. Een antwoord voor Rien van Vliet: dat zouden dan landen zijn waar de meeste moslims vandaan komen. Ironisch? Moslims want it both ways!

 5. Jantje van Leiden op

  De klagers hebben wel degelijk een punt. De moskee is een onderdeel van het totale bouwplan. Daarom heet het ook islamitisch centrum. Om een zekere rentabiliteit te kunnen waarborgen komt er een soort regionaal Marokaans centrum. Want dat is het dus. Vooral Marokaans. Of dat wenselijk is, is maar zeer de vraag. Bij de aanvraag heeft de gemeente zich laten leiden door de vraag om de moskee. Fout dus. Maar probeer dät nu nog maar eens te repareren.

 6. René Dentener op

  Als dit waar is wat Jantje (insider) zegt, dan heeft de gemeente Leiden aardig wat steken laten vallen bij de bouwaanvraag en is de gang naar de rechter voor de buurtbewoners wel degelijk de moeite waard.

 7. RienvanVliet op

  Een antwoord voor Xleienaar: Kijk ook eens op de wereldkaart en dan zie je vele christelijke en niet-moslimlanden waar de democratische regels niet zo in acht worden genomen.

  Verder: Mauk Kager was betrokken bij de inmiddels ter ziele gegane bewonersvereniging Leefbaar Zuidwest, ter ziele gegaan omdat er geen belangstelling meer was vanuit de buurt. Dus wie vertegenwoordigt hij nou echt? Een terechte vraag want hij is ook al op nationale tv gekomen. En die andere buurtbewoner heeft zich mooi voor het karretje van Leefbaar Leiden laten spannen.
  Enkele weken geleden ben ik weer ’s gaan kijken in de buurt waar deze moskee komt en ik heb geen enkel aanplakbiljet tegen de komst van het islamitisch centrum gezien of enig andere vorm van stil protest. Wat ik wel gezien heb is dat de buurt enorm wordt opgeknapt.

 8. Volgens mij zag ik laatst een stukje op Unity (beeldfragment) van een meneer die er pal tegenover woont.

  Zwaar op tegen dat de moskee er komt, omdat er in die wijk zogenaamd geen mensen wonen die naar de moskee gaan (vandaar de moskee om de hoek overvol zit) ze moeten maar verderop een moskee gaan bouwen, waar deze mensen wel wonen (iets in die zin) met zijn vingertje wijzen naar Zuidwest waar ik woon.

  Begrijp mij niet verkeerd, ik zit helemaal niet te wachten op een moskee, dat verminderd de waarde van je huis (is een feit) vraag maar aan die meer die het zo goed wist te verstellen. Maar ga niet als een zielig droppie zeggen dat ze maar verderop wel een moskee moeten bouwen omdat het daar thuis hoort.

  En dat is dus het punt……. Veel naar "links" hellende mensen vinden dat een moskee moet kunnen en dit en dat en zus enzo, en wat iedereen vind en denkt is zijn goed recht (gelukkig denken we niet allemaal hetzelfde want dat zou best wel saai zijn) maar als ze dan pal voor HUN neus een moskee neerzetten is het drama in de wijk! want tja dan gaat de waarde van je huis omlaag.

  Deze mensen vallen allemaal zo mooi door de mant.

 9. Wat een zielige reacties allemaal, als jullie in de jaren 70 zelf de schijthuizen hadden schoongemaakt dan waren ze hier niet!! Ze doen het werk wat jullie niet willen doen! Maar jullie doen huilie wees blij dat wat Piet zegt dat de Angels hier niet komen!! Stelletje verwende koters!!!

 10. een Leids burger op

  De hells_angels of de moslims? Ach, allebei nemen ze het niet zo nou met de Nederlandse normen, waarden en wetgeving hoor……

  Jantje heeft gelijk dat de klagers wel degelijk een punt hebben. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen valt helaas niet altijd samen.

  Het gaat inderdaad om een groot islamitisch centrum met veel (ongetwijfeld slecht geïntegreerde) marokkanen: dat is dus veel meer dan een moskee alleen. TE veel aparte islamitische voorzieningen (frauduleus islamitisch Ibn-Ghaldoun-schooltje, islamitische slagerijen, islamitische begraafplaatsen, enz. enz.) belemmeren de integratie juist i.p.v. die te bevorderen.

  Toch is,voorzover ik weet, de bouwvergunnig verleend voor het geheel.
  NU bezwaar maken of naar de rechter stappen heeft weinig zin tenzij er dingen gaan gebeuren die in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan of de verleende vergunning. Omdat de moskee aan de rembrandtstraat te klein werd moest er nu dus blijkbaar een groot islamitisch centrum komen waarvoor eerder toezeggingen zijn gedaan en het bestemmingsplan daarop is aangepast.

  Inspraak of bezwaar maken heeft dan sowieso weinig zin omdat de bouw van dat centrum toch al vast stond. Een schandelijke zaak dus.

  Bewoners kunnen dan later hoogstens nogwat marginale invloed uitoefenen op de inpassing van zo’n groot islamitisch centrum in de wijk, het aantal extra parkeervoorzieningen e.d.

  "Tijdens de slag bij Poitiers in oktober 732 versloeg de Frankische hofmeier Karel Martel een islamitisch leger onder emir Abd el Rahman. De uitkomst van deze veldslag bracht de noordwaartse expansie van de islam uit Spanje tot staan"
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Poitiers_(732)
  De strijd tegen de islamisering gaat voort….

 11. Als ik mag kiezen tussen moslims en angels, geef mij de angels dan maar. En hoe kan het dat een moskee te vol raakt? Misschien iets met het fokgedrag en/of import van moslims te maken? Let op, er komt een tijd dat ze het overnemen. Je ziet het overal al gebeuren, in buurten, gemeenteraden, 2e kamer, etc.

 12. RienvanVliet op

  Waarom, waarom, waarom zijn jullie toch zo bang voor "de" moslims? We hebben ons de afgelopen eeuwen kunnen botvieren op de volgende zondebokken: joden (de kruisiging), vermeende heksen, de islam in het Beloofde Land, katholieken, nog een paar vergeten bevolkingsgroepen, toen weer de joden, toen buitenlanders in het algemeen en nu weer de moslims. Wat is er toch mis met jullie? Lees is: What Went Wrong?: The Clash Between Islam and Modernity in the Middle East van Bernard Lewis. Kijk eens naar The Power of Nightmares. Denk eens na over het feit dat slechts 2% van de aanslagen in de Westerse wereld door jihadisten wordt gepleegd. Realiseer je ’s dat het overgrote deel van de moslims in Nederland hetzelfde leven leiden als jullie, zonder enige behoefte om zich, voorzien van een goed gevulde bomgordel, op de zaterdagse markt op te blazen. Geeft angst voor moslims jullie een eigen identiteit, een zekerheid in een snel veranderende wereld? Vraag je ’s af waarom er sinds 2001 niet een reeks aanslagen in Nederland heeft plaatsgevonden terwijl die mogelijkheid er wel was. Kijk ’s naar de omstandigheden in de landen waar veel aanslagen plaatsvinden: zijn die omstandigheden hetzelfde als hier in Nederland? Is Nederland Irak? Denk nou ’s rustig na en zet de feiten op een rijtje en laat je niet leiden door partijen als de PVV en Leefbaar Leiden die alleen maar op jullie – onterechte – angst varen.

 13. F. Hagedoorn op

  Recent sociaal-wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de Moslims in Europese gemeenschappen binnen één, twee komende generaties "onrkerkelijkt" zullen zijn.
  Net zoals zich in Nederland in de jaren ’70 voordeed.
  Kortom nog wat jaren barmhartigheid, compassie en mededogen betrachten.
  Jouw platvloerse simplistiese demagogiek Daan Sloos had jouw Pim nooit geaccepteerd jongen.
  Je gooit professor Pim en Blondie op 1 hoop. Dat is dom.

 14. Nordin Peeters op

  Zijn de Marokkanen dan ook ontmarokkaant? Aan de Ter Haarkade komt niet slechts een moskee, maar een gigantisch Marokkaans-Islamitisch centrum met [semi-]commerciële en andere activiteiten en met een ongezonde invloed van de Marokkaanse overheid.

 15. In antwoord op de vraag van RienvanVliet waar de angst voor "de" Moslims toch vandaan komt:

  Sharia,Al Qaida, duizenden doden door aanslagen wereldwijd de afgelopen 12 jaar. Stokslagen tot wel meer dan 300, zweepslagen, steniging, verminking, ophangen van homo’s aan hoogwerkers in Iran, onthoofding, vrouwenonderdrukking enz enz. zou die angst daar wellicht vandaan komen. En dat gebeurt nu heden ten dage anno 2014. Niet in de middeleeuwen.

  En waarom er geen aanslagen in Nederland plaatsvinden is te danken aan terrorismebestrijding.

 16. Piet Pekelharing op

  Goh, Joann, dan bent u zeker ook wel als de dood voor katholieken? Immers tussen 1960 en het Goede Vrijdagakkoord zijn zo’n 3.500 mensen omgekomen in het Noord-Ierse conflict. En in 1994 hebben radicale Huti’s zo’n 800.000 Tutsi’s (en wat gematigde Huti’s) vermoord. U mag één keer raden welk geloof zowel Tutsi’s als Huti’s belijden. Heeft u overigens wel eens gehoord van Joseph Kony?

 17. Vijf vrouwen uit Gouda zijn de afgelopen maanden afgereisd naar Syrië om als Jihadbruiden mee te vechten in Syrië, aldus de politie Haaglanden in het AD van afgelopen dinsdag. http://ow.ly/uo6Jh Volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding zitten er momenteel al tussen de 100 à 120 Nederlanders in Syrië om mee te vechten waarvan 20 vrouwen. Afgelopen november heeft minister Opstelten van veiligheid en justitie een brief aan de Kamer gestuurd over de jihadstrijders en terugkeerders alsmede over voortgaande radicalisering van kleine groepen jongeren in Nederland: http://bit.ly/1clV1mp . Vorig jaar mei diende het VVD Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff bij de regering een motie in om een wetsvoorstel op te stellen ter aanpassing van artikel 15 van de Wet op het Nederlanderschap, waarbij deelname aan een terroristische organisatie leidt tot het verlies van het Nederlanderschap. http://bit.ly/1qkMPXB

  Met zo’n Jihadistisch opleidingscentrum aan de Ter Haarkade is het wachten op problemen als de volgende lichting Jihadstrijders wordt afgeleverd die naar Syrië (of andere zendingslanden) kan vertrekken.

  Welterusten, droom verder stelletje linkse sukkels en blijf vooral doorstemmen op de Partij van de Allochtonen…

 18. Piet Pekelharing op

  En wat heeft de Al Hijramoskee in Leiden nu eigenlijk te maken met die 5 vrouwen uit Gouda? Je kunt net zo goed beweren dat de katholieke kerken aan de Steenschuur, de Lammenschansweg en de Herensingel verantwoordelijk zijn voor de daden van Roger Vangheluwe, die overigens maandelijks nog steeds zo’n 2.800 euro pensioen (netto!) van de Belgische staat ontvangt.

 19. Piet P., waar komt de financiering van dat haatbaardencentrum in het Haagwegkwartier vandaan? Hoe komen ze aan al dat geld? Denk nu eens even goed na.

 20. Piet Pekelharing op

  Waar het geld voor die moskee vandaan komt? Wel, ik vermoed dat u niet één van de duizenden donateurs bent.

 21. Juist, ja. Voorts verwijs ik u naar Kamerstuk 29 754 met antwoorden van de minister van veiligheid en justitie:

  6. Rol van buitenlandse financiering bij radicaliseringsprocessen in Nederland (motie Segers c.s.)

  In de motie is verwoord dat verschillende «onvrije landen» financiële steun verlenen aan Nederlandse moskeeverenigingen en andere organisaties. Al langere tijd leven er zorgen in politiek en samenleving omtrent de mogelijke ongewenste effecten van financiering van moskeeën vanuit het buitenland. In de afgelopen jaren heeft het thema dan ook met enige regelmaat aandacht gekregen.

  Om de motie uit te voeren, laat ik samen met mijn collega van SZW een onafhankelijk onderzoek verrichten naar deze vorm van financiering en de mogelijke risico’s die daar uit voort kunnen vloeien. In overleg met diverse overheidspartijen is de onderzoeksvraag die uit deze motie voortvloeit nader ingekaderd en uitgewerkt. De vraagstelling voor het te verrichten onderzoek luidt:

  – Wat is de mate en aard van de financiering vanuit niet-democratische landen aan Nederlandse moskeeverenigingen en andere organisaties in de afgelopen tien tot vijftien jaar? Hierbij moet de mogelijke financiële steun vanuit zowel statelijke als non-statelijke actoren in ogenschouw worden genomen.

  – Onder welke voorwaarden worden Nederlandse moskeeverenigingen en andere organisaties financieel ondersteund?

  – Wordt via financiering ook (actieve) invloed uitgeoefend op het beleid van de organisaties?

  – In welke mate draagt financiering/beïnvloeding bij aan ongewenste processen die de kernwaarde van de Nederlandse democratische rechtsstaat raken (waaronder radicalisering/terrorisme)?

  – Is het bestaande toetsings-, handhavings- en sanctiekader adequaat om eventuele ongewenste effecten van buitenlandse financiering te detecteren en tegen te gaan? Zo niet, hoe zouden die kaders kunnen worden verbeterd?

  – Zijn er ervaringen in andere landen met betrekking tot het tegengaan van mogelijke ongewenste beïnvloeding via buitenlandse financiering van religieuze instellingen tegen die Nederland tot voorbeeld kunnen strekken?

  Ik heb deze onderzoeksvragen voorgelegd aan het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) met het verzoek genoemd onderzoek uit te (laten) voeren. Het is niet uit te sluiten dat boven vermelde vragen nog worden bijgesteld, afhankelijk van de methodologische mogelijkheden de vragen afdoende te beantwoorden. Het onderzoeksproces van het WODC loopt momenteel en zal naar verwachting 6 tot 12 maanden duren. Het is daarom nog niet mogelijk om uw Kamer momenteel reeds te informeren over de bevindingen. Tot slot wil ik benadrukken dat gedurende de looptijd van het onderzoek de overheidsdiensten alert blijven op tekenen van ongewenste beïnvloeding van religieuze instellingen vanuit het buitenland middels financiële steun. "(…)

 22. Piet Pekelharing op

  Er zijn dus kamervragen gesteld over de financiering van moskeeën in Nederland en het onderzoek loopt nog. We weten dus nog niet hoe de financiering van de Leidse Al Hijramoskee tot stand komt.

  Misschien zijn er ook kamervragen gesteld over winkelketens die hun kleding bestellen in landen waar de kleding onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden worden geproduceerd, zoals Bangladesh. Moeten wij dan ook maar meteen alle vestigingen van kledingwinkels weigeren, al weten we nog niet welke ketens zich hieraan schuldig maken en welke niet?

 23. een Leids burger op

  men kan de vraag ook omkeren natuurlijk.
  Moeten we dan EERST maar lijdzaam toezien in Leiden tot de (verderfelijke)invloed van de islam wèl voldoende zichtbaar zal worden?

 24. Opmerkelijk dat bewoners die geen voortuin hebben, nu klagen dat een op pakweg 40 à 50 meter van hun voordeur te bouwen moskee in ‘hun voortuin’ ligt. In een stad zoveel vrije ruimte voor de deur hebben, is niet iedereen gegeven.
  Dat je niet wilt uitkijken op een moskee is net zo’n non-argument als het niet willen uitkijken op een bejaardencentrum, ziekenhuis of belastingkantoor. Dat het eruit ziet als een crematorium met oosterse trekjes: tja, er zullen in Nederland wel meer mensen zijn die uitkijken op een crematorium.

  K(l)ager heft overigens wel gelijk dat dit complex buitenproportioneel groot wordt, maar de grote vraag is alweer: als je er 8 jaar mee bezig bent, waarom ben je dan niet gedurende de bezwaartermijnen in actie gekomen?
  De omvang van dit complex was tot in detail bekend en K(l)ager had ermee naar eerst de gemeente (incl. commissievergaderingen inspreken en bezwaarschriften toelichten bij de commissie beroep- en bezwaarschriften), daarna de provincie en vervolgens de Raad van State kunnen stappen.
  Goede vragen van Chris de Waard. Uiteindelijk wordt K(l)ager toch wel min of meer ontmaskert. Het gaat om zijn uitzicht.

 25. een Leids burger op

  K(l)ager had wel eerder kunnen inspreken, bezwaar maken e.d., maar dat had ook dan niet veel effect gehad.
  Dat groot islamitisch-marokkans centrum moest er helaas komen. Zoals eerder toegelicht…

 26. een Leids burger: wat een onzin. Als een plan niet goed is of niet aan diverse eisen voldoet, kan het wel degelijk worden teruggedraaid.
  Daarnaast is ook de politiek gevoelig voor argumenten, alleen hebben de tegenstanders van deze moskee geen zwaarwegende argumenten aangedragen.

  Zie verder de uitspraken op de website van de Raad van State. Wekelijks zijn er bestemmingsplannen die door de RvS worden afgekeurd. Inzake het bestemmingsplan Leiden zuid-west is bijvoorbeeld via de RvS bepaald dat een wegbestemde ligplaats van een woonschip weer terug moest komen. Er worden voortdurend plannen afgekeurd of bijgesteld.

 27. Wakker Nederland op

  ach gut, links Leiden ziet weer lijdzaam toe totdat de situatie uit de hand loopt en dan is het té laat. Dezelfde slappe hap als het gebroken geweertje die hebben getolereerd dat Hitler heel Europa innam in de vorige eeuw. Gaat u maar rustig slapen, mijne heren. Die islamisering van Nederland komt er vanzelf wel met de allochtonenknuffelaars van de PvdA, GL, D66, CU en SP

 28. Piet Pekelharing op

  Met de geschiedeniskennis van onze uitgeslapen reageerder is het wel heel povertjes gesteld. "Gaat u maar rustig slapen, mijne heren." is een vereenvoudige versie van een uitspraak van Colijn. Deze ARP-politicus met een zeer indrukwekkende (en vooral verwerpelijke) militaire loopbaan kun je toch moeilijk omschrijven als ‘slappe hap met het gebroken geweertje’.

  Alvast mijn excuses voor de onvermijdelijke dubbele plaatsing van deze reactie.

 29. Piet Pekelharing op

  Met de geschiedeniskennis van onze uitgeslapen reageerder is het wel heel povertjes gesteld. "Gaat u maar rustig slapen, mijne heren." is een vereenvoudige versie van een uitspraak van Colijn. Deze ARP-politicus met een zeer indrukwekkende (en vooral verwerpelijke) militaire loopbaan kun je toch moeilijk omschrijven als ‘slappe hap met het gebroken geweertje’.

  Alvast mijn excuses voor de onvermijdelijke dubbele plaatsing van deze reactie.

 30. Nordin Peeters op

  Het is al lang bekend dat de Marokkaanse en Turkse overheden zich bemoeien met buitenlandse islamitische centra en moskeeën en dat in veel gevallen er ook financiering komt uit de Golfstaten, inclusief Saoedie-Arabië.

 31. Jordypapier op

  Piet Pekelharing, wanneer het Islamitische centrum er staat ga je ongetwijfeld elke dag even langs of niet?

 32. We zijn met z’n allen doorgeschoten en kunnen niet meer normaal doen met en tegen elkaar. De grenzen van het goed en kwaad zijn vervaagd waardoor we mensen die anderen willens en wetens aftuigen een lage straf geven (Badr) en mensen die nauwelijks zichtbaar zijn in de samenleving de volle laag geven. 35 jaar feminisme en homo emancipatie wordt in 10 jaar tijd afgebroken. Nederland bestaat allang niet meer en komt ook niet meer terug, we zijn een provincie van Europa geworden met een volk dat wel in de meerderheid is, maar de eigen identiteit allang verloren heeft. Dat we hiervoor een koningin uit Argentinie nodig hebben om dit in te zien (Maxima "NL bestaat niet" zegt genoeg. Gewoon doorgaan met z’n allen en er komt vanzelf een uitbarsting. Dat is gewoon geschiedenis. Alleen niemand durft dit hardop te zeggen want dan ben je een racist en facist. Onze ouderen die ieder jaar meer gaan lijden in de verzorgingshuizen terwijl er honderden miljoenen naar niet te controleren bestemmingen gaan. Ja, het is o zo makkelijk, maar het is zoals het is. Welkom in de realiteit en ach, zo’n islamitisch centrum maakt echt niet meer uit, het onomkeerbare proces is allang gestart.

  Slaap lekker, geniet van het goede leven zolang het duurt en maak je druk om je dierbaren en leef in je eigen wereld. NL is einde oefening

 33. RienvanVliet op

  Een paar feiten:
  – het islamitisch centrum wordt niet buitenproportioneel groot want het zal dezelfde grootte hebben als het ROC dat er eerder stond
  – de Marokkaanse bevolkingsgroep in Gouda kan je niet vergelijken met de Leidse. In Leiden zijn Marokkaanse Nederlanders vooral in de meerderheid bezig met hun toekomst ipv het opzetten van een jihadistennetwerk.
  – dat Nederland volgens sommigen een provincie van Europa is geworden heeft niets te maken met de islam
  – de AIVD houdt alles in de gaten, in heel Nederland
  – de angst voor jihadi’s in Nederland is simpelweg ongegrond. Ze worden bij bosjes afgeschoten in Syrië.

  en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 34. Wakker Nederland10 maart ’14, om 13:09
  Niet alleen links Leiden is voor de bouw van de Moskee. Alle partijen, behalve Leefbaar Leiden, zijn voor. Dus tja.

  Als bewoner heb ik er niet zoveel tegen. Veel lelijker dan dat schoolgebouw zal het niet worden. En een kerk luidt zijn klokken vaker dan 1 keer per week de moskee. Natuurlijk had ik liever een mooi park gezien, zeker tegenover de mooie molen. Maar last zal ik er niet van krijgen.

  Overigens is het erg opvallend dat op het verkiezingsbord bij de bouwplaats van de moskee slechts 3 partijen een poster hebben geplakt. Lafaards, zeg ik dan weer.

 35. een Leids burger op

  Goed begrijpend lezen blijkt voor ons "brave" betwetertje eric vtg nog steeds erg moeilijk te zijn. Zelf typte ik eerder:
  "NU bezwaar maken of naar de rechter stappen heeft weinig zin TENZIJ er dingen gaan gebeuren die in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan of de verleende vergunning." Let dus op dat woordje tenzij.

  Zelfs de bouw van een moskee kan dan worden tegengehouden.
  Citaat:"De gemeente(Den Haag) heeft de voorlopige huurovereenkomst ingetrokken omdat de moskee niet past
  in het bestemmingsplan." bron: http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/2/Den-
  Haag-voorkomt-opening-moskee-imam-Fawaz-1180392W/

  Natuurlijk kan een gemeente gedwongen worden om een bestemmingsplan terug te draaien of aan te passen als het niet aan bepaalde regels voldoet.
  Maar daar gaat het hier niet om.

  Het punt was dat er al eerder toezeggingen waren gedaan voor de bouw van dat groot islamitisch-centrum.
  De bewoners hadden hoogstens eerder nog wat marginale aanpassingen kunnen afdwingen bij de vaststelling van het bestemmingsplan, verlenen van de omgevingsvergunning e.d. maar hadden de komst van dat centrum helaas ook dan niet kunnen tegenhouden.

 36. Piet Pekelharing, wat loop je nou te mekkeren over de vestigingen van kledingketens? Je bedoelde dat gevalletje waar PvdA klepzeiker Ploumen zo’n stennis over maakte en waar ze achteraf bij de rechter voor in het ongelijk werd gesteld en zwaar bakzeil heeft moeten halen omdat er niets van klopte? Als hardwerkende ondernemer van die kledingketen ben je daar wel weer mooi klaar mee en lijdt je de nodige omzetderving door zo’n PvdA zwetskous.

 37. Piet Pekelharing op

  Dus omdat minister Ploumen haar lijstje met foute kledingbedrijven onzorgvuldig* heeft samengesteld, denkt onze realist dat er helemaal niets aan de hand is? Dus die 112 doden die vielen bij een brand in een kledingfabriek in Bangladesh en die 1100 slachtoffers die vielen bij het instorten van een kledingfabriek in hetzelfde land zijn volgens u ook allemaal verzonnen? Misschien is negativist een geschiktere naam voor u dan realist.

  http://www.nu.nl/buitenland/3660336/eigenaars-kledingfabriek-bangladesh-aangeklaagd.html

  http://www.nu.nl/buitenland/3481192/eigenaar-ingestorte-kledingfabriek-bangladesh-schuldig.html

  *Indien u mijn reactie iets zorgvuldiger had gelezen had u wellicht begrepen dat ik nu juist waarschuw tegen dergelijk onzorgvuldig optreden op grond van onbewezen beschuldigingen en generalisaties.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline