‘Waakhond van de Oostvlietpolder’ wil blijven boeren

9

Wilbert van der Post gaat de komende weken proberen om met voorkeurstemmen in de Leidse gemeenteraad gekozen te worden. De laatste melkveehouder die Leiden nog heeft staat op plek 15 van de CDA-lijst. De 42-jarige Van der Post heeft als speerpunten onder meer burgerparticipatie en topsport, maar boven alles staat hij op de bres voor het agrarisch houden van ‘zijn’ Oostvlietpolder.

Audiofragment: Wilbert van der Post over de Oostvlietpolder en de toekomst van zijn melkveehouderij.

De OVP blijft nu weliswaar groen, maar daarmee is de polder nog niet gered. “Bij de aanleg van ’t Vogelhoff is bijvoorbeeld heel veel fout gegaan. Het hele terrein ligt nu vol puin en de bodem is zo hard aangestamp door zware machines dat er  bijna geen bodemleven meer is. En dat is natuurlijk juist het voedsel voor de weidevogels waar iedereen de mond zo van vol heeft.”

Binnenkort begint de gemeente met de ‘tweede fase’ van het verder recreatief inrichten van de polder. Dan worden er onder meer fietspaden aangelegd. Van de Post houdt zijn hart alweer vast als de aannemers in het gebied aan de slag gaan.

Audiofragment: Milieuwethouder Frank de Wit over de tweede fase van de inrichting van de Oostvlietpolder.

Wethouder De Wit ziet voor de Elzahoeve van Van der Post een mooie toekomst weggelegd als educatief centrum waar schoolkinderen uit de stad terecht kunnen om te zien hoe mooi de natuur is. Volgens De Wit wordt daarover overlegd tussen de provincie en de afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Leiden: “We zijn aan het kijken om juist op die boerderij heel veel leuke en educatieve dingen te gaan doen.”

Van der Post snapt daar niks van, want hij wil helemaal geen ‘tweede Boerderij ’t Geertje’ worden. “Dit is gewoon een agrarisch bedrijf en dat moet zo blijven.” Wel wil hij best schoolklassen laten zien hoe het er op zo’n bedrijf aan toegaat: “Maar dat is iets heel anders dan een recreatieve boerderij als ’t Geertje in Zoeterwoude.”

Delen

9 reacties

 1. In 2016 begint mede ook door de keuze van de partij van deze gewaardeerde melkveehouder de aanleg van de Rijnlandroute door de OVP. Hierdoor zal de laatste zuidelijke polder op Leids grondgebied opgeofferd worden aan de mobiliteitsverslaving. Niet dat al het groen van de OVP zal worden omgeploegd, maar het geluid en de vuile lucht van 50.000 op fossiele brandstof voortgedreven voertuigen zullen tot ernstige verstoring leiden.
  Ik denk D66 wh de Wit (net als D66 wh Strijk, de grote promotor van de RR) al in gedachten heeft dat er voor Van der Post geen plaats meer is in de OVP door dezelfde RR.
  Ik wens Van der Post veel sterkte bij zijn Waakhond taak in onze mooie OVP. Ook wij groene Leidenaren blijven dit en volgend college nauwlettend in de gaten houden met haar plannen en onderonsjes met PZH over de OVP.

 2. Toch een weinig evenwichtig oordeel. Langs de N11 ongebruikte weilanden zo ver het oog reikt. Leiden heeft ruimtegebrek en heeft een klein stukje nodig, je kunt maar niet alles op Leiden schuiven, de vogeltjes redden zich wel. Hier rijden de auto vlak langs mijn deur, geen probleem, hoort erbij.

 3. Wilbert van der Post op

  Gijsman, Ongebruikte weilanden langs de N11 zover het oog reikt? Die zijn niet ongebruikt hoor, daar groeit voer voor de koeien zodat deze ’s winters ook te eten hebben en zomers op het land kunnen grazen. De gemeente Leiden heeft niet voor het huidge trace gekozen. Dat heeft de provincie gedaan. Leiden is alleen akkoord gegaan, mits een goede groene inpassing zou komen.

 4. @van der Post: Leidse colleges inclusief uw partij het CDA hebben vanaf 2007 consequent gekozen voor het N11-West en later ZnB trace. Het voorkeurstrace van GS in Den Haag. Een burgerinitiatief met voor uw en onze polder geen destrastreuze gevolgen – CA – is om een aantal kul argumenten – ook door Leiden – valselijk afgeserveerd. Leiden heeft een dikke laag boter op zijn hoofd wanneer het beweert dat het een volledige keuze van PZH was waarmee zij akkoord ging. Dikke kul dus!

 5. @ van der Post/CDA Leiden. En een groene inpassing van het ZnB trace is geen open roetbak bij uw voordeur en de Stevenshof, maar een volledig geboorde tunnel met onderpassages onder A4/A44. Dat spaart het laatste groen en de gezondheid van aanwonenden. De wil en het geld zijn er niet bij het huidige stadsbestuur. PZH regelt het wel, wij kijken toe hoe de omgeving verloedert.
  Het beste is gewoon helemaal geen Rijnlandroete. Het is een geldverspilling van 1 miljard euro. Ik blijf het zeggen, dat de opportunistische landelijke en lokale politiek zijn eigen graf graaft in het kader van de groeiverslaving. Er staan grote crisi op stapel: de economische, de grondstoffen en de ecologische. De economie draait op het bijdrukken van euro biljetten, de olie wordt in rap tempo schaars (kijk naar de berichten over Shell, BP, Exxon en de rekening na een tankbeurt) en het steeds verder vernietigen van de aardse atmosfeer.
  Stop die 1 miljard in het voorbereiden op een andere maatschappij c.q. duurzame kleinschalige economie. Genoeg ideeen van Leidenaren op dit gebied. Maar als dit college inclusief uw eigen partij het CDA zich hiervoor afsluit en megalomane projecten in en om Leiden blijft doordrukken dan ziet de periode 14 – 18 er letterlijk en figuurlijk roetzwart uit.

 6. Piet Pekelharing op

  De periode 14 – 18 van de vorige eeuw was ook behoorlijk roetzwart …en af en toe mosterdbruin.

 7. Inderdaad een roetzwart vooruitzicht, want gezien de peilingen zullen de neoliberalen van VVD66 geholpen door de confessionelen van het CDA wederom de macht kunnen grijpen tussen 14-18. Progressief Leiden moet zeker niet in de loopgraven wegkruipen, maar een krachtig tegenwicht bieden tegen de rechtse christen-liberale krachten in onze mooie stad. Zij hebben al genoeg verpest tussen 10-14. Voor een schonere, betere en menselijkere stad, waarin de Leidenaar en de wijk waar hij woont weer centraal komen te staan! En niet de asfalt- en betonmachines in het centrum en het groen ons verarmen en ons leefgenot verzieken.

 8. Tussen 10-14 zeker niet. En waarschijnlijk ook niet 14-18. Verwacht niets van die rechtse christen-liberale kliek. Niet de politiek maar van de Leidenaren zelf moet het progressief maar komen. Wie doet mee? Negeer verder de Breestraat!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline