D66 wil van Lammermarkt groen evenementenplein maken

16

D66 maakt een verkiezingsitem van de groene inrichting van de Lammermarkt. Op dit moment is er een tekort van vier miljoen euro om de Lammermarkt als groen evenemententerrein in te richten nadat de ondergrondse parkeergarage is aangelegd. D66-raadslid Jeffrey van Haaster heeft tijdens het verkiezingsdebat van wijkvereniging Noordvest-Molenbuurt bekend gemaakt dat dit tekort in de collegeonderhandelingen moet worden opgelost.

Beeldbepalend entree
Raadslid Van Haaster wil dat de Lammermarkt een beeldbepalend entree wordt van het stadscentrum. Eronder wordt de komende jaren een parkeergarage gebouwd, de regiobussen zullen erlangs rijden en ernaast wordt het Singelpark aangelegd.

Investeren
Van Haaster: ”De vraag is welk beeld we aan de bezoekers willen geven als ze de Lammermarkt betreden: dat van een winderige, betegelde vlakte of van een modern, groen ingericht plein waar ook evenementen worden georganiseerd? D66 kiest voor het laatste en is bereid daar ook geld in te investeren.”

Delen

16 reacties

 1. Waar dat tekort wordt gehaald is duidelijk. Centrumpartijen VVD66, wo. de voormalige CENTRUMmanager Robert Strijk en de Haagse liberale lobbyist Van Woensel halen deze tekorten, reken maar dadelijk ook bij de Garenmarkt garage, gewoon weg bij de investeringen in de randwijken en ander sociale voorzieningen in Leiden. Misschien dat de "buiten"wijken (nuttig voor extra parkeergeldopbrengsten) wel geluk hebben en ontzien worden. Maar deze "alles voor het centrum" club neoliberalen van VVD66 hebben de trend voor 14-18 nu al weer gezet. Business as Usual!

 2. Johan Volkers op

  Het trieste van het Leidse bestuur is dat men steeds een te grote broek aantrekt: Men geeft zo’n 80-90 miljoen uit aan (toekomstig) onrendabele parkeergarages, maar houdt geen geld over om de boel boven de grond netjes aan te kleden. D’66 wil daar nu wel geld insteken, maar waar dat geld vandaan moet komen, wordt er gemakshalve niet bij verteld.

  De grote partijen buitelen weer over elkaar heen met goede voornemens. Het is dan ook verkiezingstijd. Hoe lang proberen zij al niet van het stationsgebied ‘een beeldbepalend entree’ te maken? Is dat al klaar dan?

  Stadspartij Leiden Ontzet wil de binnenstad ook historisch, mooi groen en bereikbaar houden/maken, maar wenst het geld niet over de balk te gooien met 2 megadure parkeergarages.
  Voor het bedrag van 80-90 miljoen euro kan men een hoop nuttige(re) dingen doen voor onze mooie stad!

 3. Ruud Breedveld op

  Groen en of Evenementenplein gaan niet of nauwelijks niet samen. Tenzij je verf gebruikt? Waar bomen staan kan geen kermis attractie staan! "Van een mooi bord kan je niet eten" Wij moeten niet met elkaar vergeten dat er ook nog wat moet kunnen gebeuren! Trouwens mooi plaatje ( het ontneemt je ook het gezicht van de stad) voor in het boek van niet uitgevoerde ideeën.

 4. Viel het u ook niet op hoeveel haast de Bouwpaus Van Woensel had met de aanbesteding van beide garages? Er snel doorheen gejast voor 19 maart. De nieuwe Raad kan weinig meer terugdraaien in deze liberale hobbies. Laudy was er als de kippen bij: "Niet praten, maar snel graven." Ook de OZB subsidie van de VVD L er nog over heen. Wie betaalt, het plebs aan de rand van Leiden! Niet de elite in de Professorenwijk. De trend is weer gezet voor 14-18. Op de oude voet verder! Wie stopt deze neoliberale hobbyisten nog??

 5. Het stationsgebied vormt toch al een beeldbepalende entree? Weliswaar een afstotende en wegjagende, maar toch.
  Singelstrand, Lammerlolplein, het kan niet op met de dure wensen in verkiezingstijd. De benodigde miljoenen voor het feestplein haalt D66 waarschijnlijk wel bij de al lang murw geslagen armen, ouderen en zorgvragers, in ieder geval niet bij hun eigen achterban.
  Wordt Leiden straks bestuurd door idioten?

 6. een Leids burger op

  Dus D66 meent dat er voor dat groen evenemententerrein bij de Lammermarkt nadat de parkeergarage daar is aangelegd wel geld kan worden gevonden tijdens de collegeonderhandelingen. Mooi hoor.

  Maar als van Haaster(D66) nu eens goed geluisterd had gisteravond dan had hij kunnen horen dat er véél belangrijker zaken zijn die mensen daar bezighouden:

  1.De te verwachten toenemende drukte van bussen die zonodig door het Langegracht-Hooigracht-circuit moeten worden geperst en de gevolgen die dat voor de bewoners met zich mee gaat brengen.
  2.Overlast door drugsdealers e.d.
  enz., enz.

 7. Anouk.binnenstd op

  Ik woon in dit gebied, en het is te triest voor woorden, nu schijnen er volgend jaar 3 kantoortorens ”a-la Den Haag” te komen op het stationsplein,en de Lammermarkt blijft een pauper betonplaat in de stad.
  Ik ben t eens met Peter.

 8. René Dentener op

  Een groen evenementenplein? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Een midgetgolfbaan o.i.d.?

 9. Laudy was er als de kippen bij om dure bouwplannen er voor de verkiezingen door te jassen? "Niet praten, maar snel graven" sprak hij? Stond dat op het spiekbriefje van deze lobbyist van Bouwend Nederland?

 10. Volgens mij is wh Van Woensel ook niet vies van een snelle deal met BN.
  Overigens een weetje: in 2007 is Van Woensel als wethouder in Den Haag afgetreden vanwege een ernstige budget overschrijding inzake Randstadrail. Schijnbaar heeft de VVD hem in Leiden "geparkeerd" om de verspillende rechtse hobbies voort te zetten. Aan zijn zijde uiteraard de trouwe hondjes van #Draaikonten66.

 11. Piet Pekelharing op

  Heer Dentener: Wat dacht u van een openluchttheater? Aan de binnenkant van de omwalling op het ontwerp hierboven kan men stenen tribunes bouwen.

  Overigens blijf ik van mening dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 12. Wordt dat net zo’n fraaie nep-stadswal als bij de Zijlpoort? Is na tig jaar nog steeds geen gezicht.

 13. Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad dat er op dit moment nog onvoldoende budget is om een kaderbesluit vast te stellen over de herinrichting van de Lammermarkt. Met de geplande bouw van de Lammermarktgarage ontstaat de kans het huidige parkeerplein te veranderen in een aangename verblijfsruimte, als onderdeel van het Singelpark en geschikt voor groot- en kleinschalige culturele evenementen.

 14. Piet Pekelharing op

  Heer De Graaf, die groene inrichting van de Lammermarkt was niets meer dan een belofte van het College van B&W om steun in de Raad voor de parkeergarage onder de Lammermarkt te verwerven. Daar is de Raad mooi ingetrapt. Nu de Raad akkoord is gegaan met die peperdure en volstrekt onnodige parkeergarage kan die groene inrichting wat het College betreft de bietenberg op. Vanzelfsprekend is er geen budget meer voor wat groen rond de molen. Als Leiden geld heeft moet dat uiteraard aan het stallen van de heilige koe worden besteed.

 15. De bouwpaus Woensdag weet uiteraard nog wel een potje te vinden dat eigenlijk was bestemd voor onderhoud in de randwijken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline